Standart dışı plakalara cezai yaptırım getirileceğinin açıklanmasının ardından araç sahipleri plakalarının gerçek mi yoksa standart dışı mı olduğunu araştırırken, Afyonkarahisar Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı İbrahim Karataş, Afyonşehir’e yaptığı açıklamada, “Bizden verilen plakaların tamamı yönetmeliğe uygun” bilgisini aktardı. Karataş, APP plaka kullanılan araç sahiplerinin kendi durumlarını bildiğini savunarak, plakalarda mühür, hologram olması gerektiğine vurgu yaptı. Karataş, Şoförler ve Otomobilciler Odası dışındaki yerlerde basılan tüm plakaların yasal olmadığını, kullanımının cezai yaptırımlara tabi olduğunu vurguladı.
1 NİSAN’DAN İTİBAREN AĞIR YAPTIRIMLAR UYGULANACAK
Karayolları Trafik Kanunu’ndaki düzenleme doğrultusunda, araçlarında APP plaka takılı olan araç sahiplerine 1 Nisan 2026 tarihine kadar değiştirmeleri için süre verildi. 1 Nisan’a kadar trafik denetimlerinde tescil plakaları yetkili kuruluş tarafından basılmamış kişilere idari yaptırım uygulanmayacak. Ancak bu tarihten sonra hala araçlarında APP plakası olanlara 140 bin lira dolayında ceza yazılacak, ehliyetlerine 30 gün el konulacak, araçları trafikten menedilecek, ‘resmi belgede sahtecilik’ suçundan adli işleme tabi tutulacak. Plakaların orijinalliğini kanıtlayan en önemli unsurların hologramlar, TR rumuzu ve belirli açılardan görülebilen dalgalı ay yıldızlı işaretler.
‘Afyonkarahisar Şoförler Odası’ndan verilen plakalar standarda uygundur’
Kamuoyunda APP (Amerikan Pres Plaka) olarak adlandırılan yönetmeliğe aykırı basılmış plakaların değişimi için 1 Nisan’a kadar süre verildi.

