Afyonkarahisar ise sahip olduğu milyonlarca yumurta tavuğu ve güçlü yumurta sektörüyle Türkiye’nin kanatlı hayvancılığındaki önemli merkezlerden biri olmayı sürdürüyor. Türkiye genelinde 2026’nın ilk 6 ayında tavuk yumurtası üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,6 artarak 11 milyar 184 milyon 595 bin adede ulaştı. Aynı dönemde kesilen tavuk sayısı yüzde 1,2 artışla 735 milyon 587 bin olurken, tavuk eti üretimi yüzde 0,3 yükselerek 1 milyon 369 bin 534 ton olarak gerçekleşti.
TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ MERKEZLERİNDEN
Türkiye’nin kanatlı hayvancılık haritasında Afyonkarahisar’ın özel bir yeri bulunuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü’nün 2025 tarihli Kümes Hayvancılığı Durum ve Tahmin Raporu’nda yer alan TÜİK verilerine göre Afyonkarahisar’da 2024 yılında 10 milyon 453 bin yumurta tavuğu bulunuyordu. Afyonkarahisar bu sayı ile Türkiye’de yumurta tavuğu varlığı bakımından önde gelen iller arasında yer aldı. Kentte 2023 yılında 14 milyon 635 bin olan yumurta tavuğu sayısının 2024’te 10 milyon 453 bine gerilediği de aynı verilerde görülüyor.
AFYON’UN YUMURTA SEKTÖRÜ EKONOMİYE GÜÇ KATIYOR
Afyonkarahisar’ın yumurta sektöründeki ağırlığı yalnızca hayvan varlığıyla sınırlı değil.Afyonkarahisar Valiliği’nin daha önceki açıklamalarında kentteki önemli yumurta tesislerinden birinde günde yaklaşık 1,5 milyon, yılda ise 1 milyar adet yumurta üretildiği belirtilmişti. Bu rakam, sektörün kent ekonomisi açısından taşıdığı büyüklüğü ortaya koyuyor. Kentte yumurta ve beyaz et ürünleri Afyonkarahisar Ticaret Borsası’nda da yoğun şekilde işlem görüyor. Örneğin 4 Mayıs 2026 tarihli borsa bülteninde yaklaşık12,2 milyon adet yumurta işlem gördü; aynı bültende piliç ve tavuk eti işlemleri de yer aldı.
AFYON’DA YUMURTA TİCARETİ DE HAREKETLİ
Afyonkarahisar Ticaret Borsası’nın 2026 yılı kayıtları, yumurtanın kentteki ticari hareketliliğini de gözler önüne seriyor. Mart ayındaki bir borsa bülteninde yaklaşık 66,9 milyon adet yumurta işlem gördü. Şubat ayındaki kayıtlarda ise yaklaşık 169,7 milyon adet yumurta işlemi gerçekleştirildi. Bu veriler üretim miktarını değil, borsada tescil edilen işlemleri gösteriyor; ancak Afyonkarahisar’daki yumurta sektörünün ticari ölçeğine ilişkin önemli bir gösterge oluşturuyor.
FOTO: İHA

