Ana Sayfa Arama Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Akıncı: Ekonominin yolu adaletten geçiyor

“Yeni Yol” Partisi eski Genel Başkanı Celal Mümtaz Akıncı, Afyonşehir’de Kemal Baykara’nın sunduğu “Gündem Raporu” programına konuk oldu

Türkiye’nin son dönemde çalkantılı bir süreçten geçtiğini ifade eden Celal Mümtaz Akıncı,  “Ülke gündemi bir hayli çalkantılı. Maalesef ülkemiz bir türlü rahata ve huzura ermiyor. Özellikle son dönemde yaşanan organize dolandırıcılık olayları var. Bu, yalnızca bir kriz değil, örgütlü şekilde gerçekleştirilen bir dolandırıcılık faaliyetidir. Bu şekilde ne yazık ki milyonlarca insanımızın yatırımı heba ediliyor” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN EHLİYETLİ VE LİYAKATLİ BİR YÖNETİME İHTİYACI VAR’

Türkiye’nin ekonomik ve siyasi sorunlarını aşabilmesi için yönetim anlayışında değişikliğe ihtiyaç duyduğunu savunan Akıncı, ülkenin dürüst, işinin ehli ve liyakat sahibi kadrolar tarafından yönetilmesi gerektiğini söyledi. Ali Babacan’ın ekonomi yönetiminde bulunduğu dönemi örnek gösteren Akıncı, o dönemde Türkiye ekonomisinin daha olumlu bir seyir izlediğini ve enflasyonun tek haneli seviyelere gerilediğini ifade etti. Akıncı, “Türkiye’nin bir an önce laik, dürüst, işini bilen bir iktidar tarafından yönetilmesi lazım. Sayın Ali Babacan, ekonomi bakanı olduğu dönemlerde Türkiye ekonomisinin nasıl yönetilebileceğini göstermişti. O dönemde ekonomi daha iyi bir noktaya gelmiş, enflasyon tek haneli seviyelere düşmüştü” diye konuştu. Mevcut enflasyon rakamlarına da değinen Akıncı, açıklanan resmi veriler ile vatandaşların günlük yaşamda hissettiği fiyat artışları arasında fark bulunduğunu ileri sürdü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerinin vatandaşın yaşadığı ekonomik gerçekliği tam olarak yansıtmadığını savunan Akıncı, “Şu anda yüzde 30 deniyor ama bu, TÜİK’in makyajlı enflasyonu. Gerçek enflasyon bu değil. Vatandaşa enflasyonun düştüğü yönünde psikolojik bir etki oluşturulmak isteniyor. Ancak vatandaş pazara gittiğinde, alışveriş yaptığında gerçek enflasyonu hissediyor” ifadelerini kullandı.

‘MERKEZ BANKASI VE TÜİK BAĞIMSIZ OLMALI’

Akıncı, ekonomik verilerin güvenilirliği için kurumların siyasi etkilerden uzak şekilde görev yapması gerektiğini savundu. Akıncı, “Ali Babacan, Merkez Bankasının ve TÜİK’in bağımsız olması gerektiğini söylüyor. Ancak ne yazık ki bunları dile getirmek kolay olmuyor. Türkiye’nin sürekli toz pembe bir tablo içerisinde gösterilmek istendiğini düşünüyorum. Gerçeklerin vatandaşlardan gizlenmesi, sorunların çözülmesine katkı sağlamaz” dedi.

‘HERKES İŞİNİ DÜRÜST VE HAKKIYLA YAPSIN’

Kamu kurumlarında ve çalışma hayatında liyakat ilkesinin önemine de değinen Akıncı, toplumun farklı kesimlerinin üzerinde baskı bulunduğunu öne sürdü. Baskının ortadan kaldırılması gerektiğini savunan Akıncı, “Bugün bütün kurumlar üzerinde iktidarın baskısı var. Bu baskı kalktığı zaman, ‘Herkes işini dürüst şekilde yapsın. Biz ehliyete ve liyakate önem veriyoruz. İşini dürüst yapan herkese yardımcı olacağız, destek olacağız.  Bundan herkes emin olsun’ siz insanlara bunu söylediğiniz zaman Türkiye bir oh diyecek, rahatlayacaktır” şeklinde konuştu.

‘ADALET HER ŞEYİN TEMELİDİR’

Yargı bağımsızlığı ve hukuk sistemine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Akıncı, adaletin yalnızca mahkemelerle sınırlı bir kavram olmadığını, devlet yönetiminden ekonomik hayata kadar bütün alanları etkilediğini söyledi. Yargı üzerindeki baskının kaldırılması gerektiğini savunan Akıncı, adaletin sağlanmasının toplumsal huzur ve ekonomik güven açısından belirleyici olduğunu ifade etti. Akıncı, “Yargının üzerindeki baskıyı kaldırdığınız zaman Türkiye rahatlayacaktır. Çünkü adalet her şeyin temelidir. Adalet, her şeyi yerli yerine koymaktır. Bir işi ehline vermek adalettir. Eğer siz bir görevi ehline değil de o işi yapabilecek yeterliliği bulunmayan bir kişiye veriyorsanız bu adaletsizliktir. İşe alımlarda hak eden kişileri değil de yandaş olarak gördüğünüz kişileri tercih ediyorsanız yine adaletsizlik yapıyorsunuz demektir” ifadelerini kullandı. Kamu yönetiminde liyakatin sağlanmasının yalnızca işe alımlarla sınırlı olmadığını belirten Akıncı, görev ve sorumlulukların bilgi ve tecrübeye göre dağıtılması gerektiğini kaydetti. Adil bir yönetim anlayışının toplumdaki güven duygusunu güçlendireceğini dile getiren Akıncı, hukuk sisteminin tarafsız işlemesinin de bu sürecin önemli bir parçası olduğunu söyledi.

‘NE KADAR HUKUK, O KADAR ADALET; NE KADAR ADALET, O KADAR EKONOMİ’

Ekonomik kalkınmanın yalnızca mali politikalarla sağlanamayacağını belirten Akıncı, ülkede hukuk güvenliğinin ve toplumsal huzurun bulunmasının yatırımlar açısından önemli olduğunu ifade etti. Yatırımcıların bir ülkede kendilerini güvende hissetmeleri gerektiğini vurgulayan Akıncı, adaletin olmadığı bir ortamda ekonomik istikrarın da sağlanamayacağını savundu. Akıncı, “Türkiye’de adaleti sağladığınız zaman ekonomi de rayına girecektir. Çünkü ekonomi güven ister, itimat ister. Eğer ülkede adalet varsa, huzur varsa ekonomik kalkınma da aynı ölçüde artacaktır. Ali Babacan da bunu söylüyor. Ne kadar hukuk, o kadar adalet; ne kadar adalet, o kadar ekonomi” dedi. Programda Türkiye’nin ekonomik görünümü, vatandaşların yatırım ve birikimlerinin korunması, kamu kurumlarının bağımsızlığı, liyakat ve yargı bağımsızlığı başlıklarında değerlendirmelerde bulunan Celal Mümtaz Akıncı, ekonomik sorunların çözümünde güven ortamının oluşturulması ve adalet ilkesinin bütün kurumlarda hâkim kılınması gerektiği yönündeki görüşlerini paylaştı.

 

DİĞER VİDEOLAR