Ana Sayfa Arama Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gece körlüğü, satranç  aşkına engel olamadı

    Her engelli sporcunun başarılarının arkasında bir hikaye olduğu

 

 

Her engelli sporcunun başarılarının arkasında bir hikaye olduğu gibi Afyonkarahisar Türkiye Satranç Şampiyonası’nda üçüncü olan Elazığlı Okan Orman’ın da yaşadığı görme problemi satranç aşkına engel olamadı. Orman, şampiyona sonrası, “Hedefim ülkemizi uluslararası alanda temsil etmek ve bayrağımızı dalgalandırmaktır” dedi.

 

Engelli sporcular daha rahat hissettikleri herhangi bir alanda kendilerini ifade etmeyi tercih edebiliyorlar. Görme engelliler de farklı spor dallarında kendilerini bulabildiklerini ve keyif alarak spor dallarını icra ettiklerini ifade ediyorlar. Bundan yola çıkılarak Afyonkarahisar’da da görme engelli satranç sporcularına özel bir şampiyona organize edildi. Yüzlerce sporcu Türkiye Satranç Şampiyonası’nda kıyasıya yarıştı. O sporculardan biri de Elazığ’da ikamet eden Okan Orman idi. Afyonkarahisar’da düzenlenen Türkiye Satranç Şampiyonası’nda her sporcunun özel bir hikayesinin olduğu, aşikar bir durum olarak kabul ediliyor. Başarıların ardındaki bir hikaye de satranç sporcusu Okan Orman’a ait.

AFYONKARAHİSAR’DAKİ ŞAMPİYONADA ÜÇÜNCÜLÜK

Elazığ’da çocukluğunda geçirdiği rahatsızlık sonucu ‘gece körlüğü’ teşhisi konulan Okan Orman, en büyük hobisi olan satranç alanında katıldığı Türkiye şampiyonasında derece alarak büyük bir başarıya imza attı. Elazığ’da ikamet eden Okan Orman’a (22) çocuk yaşta geçirdiği rahatsızlık nedeniyle gittiği hastanede yapılan tetkiklerde, halk arasında ‘tavuk karası’ ya da ‘gece körlüğü’ olarak bilinen ‘retinitis pigmentosa’ teşhisi konuldu. O dönemde 12 yaşında olan Orman, en büyük hobisi olan satrançla ilgilenmeyi sürdürdü. Şimdilerde Fırat Üniversitesi (FÜ) Antrenörlük Bölümü 3’üncü sınıfta öğrenimini sürdüren Orman, geçtiğimiz haftalarda Türkiye Görme Engelliler Federasyonunun Afyonkarahisar’da düzenlediği Türkiye Satranç Şampiyonası’na katıldı. Görme engeli olan 72 bireyin katıldığı şampiyonada rakiplerini bir bir yenen Orman, kendi kategorisinde Türkiye üçüncüsü olarak büyük bir başarıya imza attı. Yüzde 15 ile 20 arasında görebilen Orman, en büyük hayalinin ise uluslararası alanda derece alıp Türk bayrağını dalgalandırmak olduğunu ifade etti.

‘GECE KÖRLÜĞÜ’ TEŞHİSİ KONULDU

Rahatsızlığı hakkında bilgi veren Orman, “FÜ Antrenörlük Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisiyim. 10 yaşında yaşadığım rahatsızlık nedeniyle hastaneye başvurduk. Hastanedeki tetkikler sonucunda ‘gece körlüğü’ teşhisi konuldu. Bu hastalık ilerleyen bir hastalıktır. Şu an 10 yaşından bu yaşıma gelene kadar bu hastalık görmemi çok düşürdü” dedi.

‘ŞU AN GÖRMEM YÜZDE 15 İLE 20 ARASINDA’

Görme engelinin kendisine hiçbir zaman engel olmadığını vurgulayan Orman, “Şu an görmem yüzde 15 ile 20 arasında. Bu bana hiçbir zaman engel olmadı. Eğitimime ve sporuma devam ediyorum. Satrancı küçüklüğümden ve o dönemde gördüğümden beri oynuyorum, çok da seviyorum. Gözlerimden dolayı satranca bir süre ara verdim. Sonra Elazığ Harput Görme Engelliler Spor Kulübü ile tanıştım. Onların vesilesiyle satranç turnuvalarına katıldım” diye konuştu.

‘HEDEFİM, ÜLKEMİZİ ULUSLARARASI ALANDA TEMSİL ETMEK’

Son olarak katıldığı Türkiye şampiyonasında önemli bir başarı elde ettiğini belirten Orman, “Bu sene Türkiye Görme Engelliler Federasyonunun düzenlediği Türkiye Satranç Şampiyonasında C kategorisinde üçüncü oldum. Bu benim ve kulübüm için çok önemli bir başarı oldu. Bu aynı zamanda kulübümün ilk satranç madalyası oldu. Bu durum aynı zamanda beni çok gururlandırdı ve çok mutluyum. Hedefim ise önümüzdeki yıllarda Türkiye şampiyonu olup Elazığ’ı ve ülkemizi uluslararası alanda temsil etmek ve bayrağımızı dalgalandırmaktır” şeklinde konuştu. Harput Görme Engelliler Spor Kulübü yöneticilerinden Kadir Ay, Okan’ın azim ve başarısının birçok engelli bireye ilham verecek nitelikte olduğunu kaydetti. İHA