Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Baktığımız zaman her alanda çok acımasız bir rekabet var

Bu haberin fotoğrafı yok

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Teknoloji Transfer Ofisi (TTO), Zafer Teknopark ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından ortaklaşa düzenlenen çevrimiçi “Mühendislik Alanında TÜBİTAK 1001 Projesi Hazırlama Eğitimi” başladı.

Çevrimiçi olarak yapılan Mühendislik Alanında TÜBİTAK 1001 Projesi Hazırlama Eğitimine AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, AKÜ TTO Koordinatörü Prof. Dr. Tayfun Uygunoğlu ile birlikte öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Programın açış konuşmasını gerçekleştiren AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, araştırma faaliyetlerinin aslında hakikati arama süreci olduğunu ifade etti. Araştırma sürecinin birçok aşamasının bulunduğunu ve bu aşamaların en önemlisinin de mali unsurlar olduğunun altını çizen Rektör Karakaş, şunları belirtti: “Türkiye’deki araştırmaları bu anlamda en geniş şekilde destekleyen ve mali kaynak sağlayan kurum da TÜBİTAK’tır. Ülkemizde araştırma sürecinin hem yaygın bir şekilde gerçekleştirilmesi hem de niteliğinin arttırılması için TÜBİTAK’ın uzun zamandır bir gayret içerisinde olduğunu biliyoruz. Son zamanlarda ortaya çıkan sonuçlar da bunu gösteriyor. Zaman zaman bazı tökezlemeler yaşamış olsa da TÜBİTAK’ın uzun bir geçmişi de var. Dolayısıyla Türkiye’de AR-GE dendiği zaman aklımıza hemen TÜBİTAK geliyor. TÜBİTAK’ın araştırma süreçlerine, panelist, proje ortağı ve araştırmacı gibi görevlerde bulunan birisi olarak TÜBİTAK’ın bu projeleri hem yaygınlaştırmak hem de nitelikli hale getirmek arzusunda olduğunu söyleyebilirim. Bu amaçla da eğitim programları hazırlıyor. Hem kendi ekipleri ile hem de bu işle ilgili akademisyenleri bu alana yönelterek proje anlamında bunu yaygınlaştırma gayreti içerisinde hareket ediyor.”

HERKESİN BU SÜRECE BİR ŞEKİLDE DÂHİL OLMASI GEREKİYOR

İnsanlığın içinde bulunduğu çağın acımasız bir rekabete neden olduğunu dile getiren Karakaş, “Yaşadığımız dünyaya baktığımız zaman hemen hemen her alanda çok acımasız bir rekabet var. Bilim dünyasında da bunu görüyoruz. Bu rekabette Türkiye’deki bilim insanlarının da yerini alabilmesi için bu rekabetin bir unsuru haline gelebilmesi ve olumlu sonuçlara, ülkeye fayda sağlayıcı sonuçlara ulaşması anlamında akademisyenlerimize önemli bir görev düştüğü kanaatindeyim. Tabii ki sadece üniversitede çalışan akademisyenin değil, araştırmaya gönül vermiş herkesin bu sürece bir şekilde dahil olması gerekiyor” diye konuştu.

SAĞLAM KABUK ÖRDÜĞÜNÜZ ZAMAN İÇERİSİNDEKİ MEYVE DE DAHA VERİMLİ OLACAKTIR

Rektör Karakaş konuşmasına şöyle devam etti: “TÜBİTAK kaynağının nitelikli bir şekilde, etkin bir şekilde kullanılması ve bu sürece dâhil olabilmenin de bir takım yolları var. Akademisyenlerin, TÜBİTAK’ın prosedürel süreçlerinin çok fazla zaman aldığı ve akademisyenleri, araştırmacıları yorduğu yönünde bir eleştirileri var. İçerik ve şekil her zaman birbirini tamamlar. Dolayısıyla şekil de önemlidir. Kabuk olmadan meyve olmaz, şekli de kabuk gibi düşünmek lazım. Sağlam kabuk ördüğünüz zaman içerisindeki meyve de daha verimli olacaktır. TÜBİTAK’ın proje hazırlama sürecindeki prosedürlerini de böyle değerlendirmek lazım. Bunu da öğrenmek gerekiyor. Bu eğitimin buna katkı sağlayacağını düşünüyorum. Ben hem eğitimci meslektaşlarıma hem de katılımcı meslektaşlarıma başarılar diliyorum. Bu eğitim programının verimli olmasını temenni ediyorum.”

HERKESİN BU SÜRECE BİR ŞEKİLDE DAHİL OLMASI GEREKİYOR

AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın ise konuşmasında projelerin kabul süreçleri ile ilgili bilgi vererek verilecek olan proje hazırlama eğitiminin önemine değindi. Yalçın, “Rektör hocamızın da dediği gibi TÜBİTAK’a bizlerin de zamanında eleştirileri olmuştur. ‘Çok güzel bir fikrimiz vardı ama kabul edilmedi’ deriz. Bilmeyen arkadaşlar için söylüyorum, sistem aslında gayet güzel çalışıyor. Kabul edilip edilmemesi de yine bizim gibi akademisyenler tarafından yapılıyor. Bu açından proje hazırlamak gerçekten çok önemli. Dolayısıyla eğitimci hocalarımızın katılımcıları güzel bilgilerle donatacağını düşünüyorum. Bir fikrin güzel bir proje haline getirilmesi, genellikle kabul edilecek bir pozisyona gelmesi önemlidir. Bu anlamda genç akademisyen kardeşlerimizi bilgilendireceğiniz için siz eğitimci hocalarımızı tebrik ediyorum. Hayırlı ve faydalı geçmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu. Açış konuşmalarının ardından AKÜ TTO Koordinatörü Prof. Dr. Tayfun Uygunoğlu tarafından katılımcılara proje hazırlama süreçleri ile ilgili sunumlar yapıldı. Mühendislik Alanında TÜBİTAK 1001 AR-GE Projesi Hazırlama Eğitimi 28-30 Eylül 2020 tarihleri arasında çevrimiçi olarak devam edecek.