Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Batı’nın tıp algısı bütün dünyayı etkisi altına aldı’

Biyoetik ve Küresel Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Macer, AFSÜ’de konferans verdi. Batı medeniyetinin tıp algısının küresel olarak tüm dünyayı etkisi altına aldığına işaret eden Prof. Macer, biyoetik alanında farklı seslere, itirazlara; hasta hakları başta olmak üzere insan hakları konusuna kültürel değerler çerçevesinden bakabilen disiplinler arası bakışa her zamankinden daha fazla ihtiyaç bulunduğunu da belirtti.

Biyoetik ve Küresel Halk

Biyoetik ve Küresel Halk Sağlığı alanlarında tanınan, geleneksel tıp, tıpta kültürel etkileşimler, hastalık ve sağlık algısı gibi biyoetiğin temel konularında 45’ten fazla kitabı ve 300’den fazla makalesi bulunan, American University of Sovereign Nations (AUSN) Rektörü Yeni Zelandalı Prof. Darryl R. Macer, AFSÜ Tıp Fakültesi’nde ‘Biyoetik, Barış Kültürü ve Tıp Profesyonellerinin Sorumlulukları’ başlıklı bir konferans verdi. Konferansta, sağlık uygulamalarındaki kültürel etkilerden alana ilişkin güncel sorunlara uzanan geniş yelpazede etik konuları anlatıldı. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Erbay’ın yöneticiliğinde Mavi Salonda düzenlenen konferansta, COVID-19 pandemisiyle belirgin şekilde gündeme gelen etik sorunları irdeleyen Prof. Macer, etikle biyolojinin kesişme kümesindeki akademik bir disiplin olan biyoetiğin temel ilkelerinin ‘adalet, faydacılık, özerklik ve zarar vermeme’ olduğunu söyledi.

KONFERANSA AFSÜ PERSONEL VE ÖĞRENCİLERİ YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

Dünyada sağlık konusunda empati düzeyinin arttığına dikkat çeken Prof. Macer, farklı değerler ve risk yargıları üzerine diyalog kurma ihtiyacının giderek önem kazandığının altını çizerek pandemiden ders alınmasının, eylemlerimizin başkalarını nasıl etkilediği konusunda daha duyarlı olmamızı, çevreye daha az zarar vermemizi ve diğer insanlara karşı daha az ayrımcılık yapmamızı sağlaması konusunda iyimser olduğunu ifade etti. AFSÜ personel ve öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, sağlık uygulamalarındaki kültürel etkilerden alana ilişkin güncel sorunlara uzanan geniş yelpazede etik konular ele alındı.

‘BİYOETİK, YAŞAM SEVGİSİ VE KARAR ALMA SANATIDIR’

Batı medeniyetinin tıp algısının küresel olarak tüm dünyayı etkisi altına aldığına işaret eden Prof. Macer, biyoetik alanında farklı seslere, itirazlara; hasta hakları başta olmak üzere insan hakları konusuna kültürel değerler çerçevesinden bakabilen disiplinler arası bakışa her zamankinden daha fazla ihtiyaç bulunduğunu da belirtti. Popüler kültürün öne çıkarttığı salt maddiyata dayalı mutluluk anlayışını eleştiren Prof. Macer, şunları kaydetti: “Biyoetik, yaşam sevgisi ve karar alma sanatıdır. Her bakımdan iyi bir yaşam için yalnızca mutlu olmak yeterli değil. İyiliğe ulaşmak için, hayatın bütününü kapsayıcı bir anlayış geliştirmeye ihtiyaç var. Bu bağlamda, insanın yaşamını anlamlandıran daha derin değerlere ve hedeflere odaklanması gerekiyor. Buna her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var ve son on yıllarda giderek daha fazla kişi etik ilkeleri uygulayabiliyor, bunları dengeleyebiliyor ve daha fazla kararı kendisi alabiliyor. Öyleyse öğretmek için aynı zamanda öğrenci olmalı ve başkalarını dinlemeliyiz.”

GELİR DAĞILIMI ADALETSİZLİĞİ, GÖÇ VE VATANDAŞLIK SORUNLARINA DEĞİNİLDİ

Konuşmasında biyoetik ve uluslararası hukuk arasındaki bağlantılara da parmak basan Prof. Macer, gelir dağılımı adaletsizliğinden göç ve vatandaşlık sorunlarına, Lahey Adalet Divanı’nda ele alınan devlet egemenliği ve sömürgecilik meselelerine kadar geniş bir yelpazede bulunan konulara değinerek, yapılan reformların hukukun gelişimi ve dünya barışına katkıları konusunda görüşlerini paylaştı. Soru cevap bölümüyle devam eden konferans, AFSÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necip Becit ve Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Tolga Ertekin ve Doç. Dr. Çiğdem Özer Gökaslan tarafından Prof. Macer’e teşekkür belgesi ve hediye takdimi ile sona erdi.

PROF. DR. OKUMUŞ İLE PROF. MACER KARŞILIKLI GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİNDE BULUNDU

AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Prof. Darryl R. Macer’i makamında ağırladı. AFSÜ’deki eğitim sistemi ve yenilikçi çalışmalar konusunda bilgi veren Prof. Dr. Okumuş, tıp etiğinin, tıp eğitimine ve sağlık uygulamalarına katkıları üzerine konuğuyla görüş alışverişinde bulundu. Gerek Prof. Dr. Okumuş başta olmak üzere AFSÜ personelinin sıcak yaklaşımından ve misafirperverliğinden, gerekse de konferansına akademisyen ve öğrencilerin ilgisinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Macer, Afyonkarahisar Müzesi’ni ve Afyon’daki çeşitli tarihi mekanları da ziyaret etti.