Martı şirketinin sahibi Oğuz Alper Öktem, sosyal medya hesabı üzerinden TBMM’ye Martı TAG sürücülerinin ehliyetlerine el konulmasına ilişkin kanun teklifi veren İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun’u eleştirdi. “Muhalefetin Afyonkarahisar Milletvekili skandal bir kanun teklifi vermiş Meclis’e. Martı TAG sürücülerinin ehliyetlerine 6 ay el konulmasını talep ediyormuş. Bunun düşünülmeden taksi lobisi istiyor diye yapıldığı o kadar belli ki” diyen Öktem, “Nedense partisinden başka bir vekilin desteği bile yok. Tek başına yapmış bu hareketi Sayın Vekilimiz. Her yıl binlerce halkın derdine derman olmayan bunun gibi yasa tasarısı Meclis’te reddediliyor” şeklinde konuştu.
‘BU KAMU VİCDANINA SIĞMAZ, BU ÜLKENİN VATANDAŞI DAHA İYİSİNİ HAK EDİYOR’
Kanun teklifinin yürürlüğe girmesi durumunda iki tane geri dönülemez sonucunun olacağını dile getiren Öktem, “1-290 bin sürücünün ehliyetine el koymak, 290 bin ocağı söndürmektir. 1 milyon kişiyi aileleriyle birlikte aç bırakmaktır. 2- Bu hizmeti kullanan 15 milyon kişiye senin anayasal ulaşım hakkını tanımıyorum, sen bunu hak etmiyorsun demektir” ifadelerini kullandı. “Bu kamu vicdanına sığmaz, bu ülkenin vatandaşı daha iyisini hak ediyor. Türkiye daha iyisini hak ediyor” diyerek Milletvekili Olgun’a tepki gösteren Öktem, yaptığı açıklamanın devamında şunları söyledi:
‘BU SORUNUN KÖKTEN ÇÖZÜLECEĞİNE OLAN İNANCIMIZ BİZİM TAM’
“Zaten Sayın Bakanlarımız ve bürokratlarımız paylaşımlı yolculuk konusunu çok yakından takip ediyorlar. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de Paylaşımlı Yolculuk Yönetmeliği’nin çıkacağına ve bu sorunun kökten çözüleceğine olan inancımız bizim tam. Bu hassas dönemde milyonları sıkıştırmak, kızdırmak kimseye hiçbir şey kazandırmaz. Hatta bu skandala imza atanlar sandıkta bunun bedelini çok ağır şekilde öderler.”
KORSAN TAŞIMACILIK YOLCULAR İÇİN DE CİDDİ BİR GÜVENLİK RİSKİ OLUŞTURMAKTADIR
İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun’un TBMM’ye sunduğu kanun teklifinin gerekçesi ise şu şekilde belirtildi: “Ulaştırma sektörünün en büyük sorunlarından biri, yetkisiz ve ruhsatsız şekilde yolcu taşımacılığı yapan korsan taksi ve servis araçlarının varlığıdır. Bu araçlar, hem şehir içi hem de şehirler arası yolcu taşımacılığında, belediyelerden veya ilgili bakanlıklardan izin almadan faaliyet göstermekte ve yasal taşıma yapan esnafın ekonomik kayıplar yaşamasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra, korsan taşımacılık yolcular için de ciddi bir güvenlik riski oluşturmaktadır.
YAPTIRIMLAR KORSAN TAŞIMACILIĞI ÖNLEMEDE YETERSİZ KALMAKTADIR
Karayolu taşımacılığında yetkisiz ve ruhsatsız faaliyet gösteren korsan taksiler ve izinsiz yolcu taşıyan servis araçları, hem kamu düzenini hem de yasal taşımacılık yapan esnafın haklarım ihlal etmektedir. Mevcut düzenlemeler kapsamında korsan taşımacılık yapan sürücülere idari para cezası verilmekte ve araçları 60 gün süreyle trafikten men edilmektedir. Ancak bu yaptırımlar korsan taşımacılığı önlemede yetersiz kalmaktadır.
KAYITLI TAŞIMACILIK YAPAN ESNAFIN HAKLARI KORUNACAK VE YOLCU GÜVENLİĞİ ARTIRILACAKTIR
Özellikle, korsan taşımacılıkla ilgili para cezalarının birçok sürücü tarafından ödenerek faaliyetlerine devam edilmesi, bu yasa dışı faaliyeti cazip hale getirmektedir. Bu nedenle, cezaların artırılması ve özellikle sürücüler için ehliyetlerine belirli bir süre el konulması gibi daha caydırıcı önlemlerin getirilmesi zorunlu hale gelmiştir. Bu doğrultuda, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun Ek 2. maddesinde değişiklik yapılarak, korsan taşımacılık yapan sürücülere verilen idari para cezalarına ek olarak ehliyetlerine 6 ay süreyle el konulması hükmü getirilmesi amaçlanmaktadır. Bu düzenleme ile korsan taşımacılık yapanların faaliyetlerini sürdürmelerinin önüne geçilerek, kayıtlı taşımacılık yapan esnafın hakları korunacak ve yolcu güvenliği artırılacaktır.”