Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Elektrikli araçlar için altyapı hazır

Önemli karayollarının kavşak noktasında

Önemli karayollarının kavşak noktasında bulunan ve lokasyon olarak büyük şehirler arasındaki yolculuklarda yemek ve ihtiyaç molası verilmeye en uygun iller arasında bulunan Afyonkarahisar’da da elektrikli araç şarj istasyonları kurulmaya başlandı.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) raporuna göre, dünyada 2019 sonu itibarıyla 8 milyon elektrikli araç bulunuyor. Dünya genelinde elektrikli araç sayısının 2050 yılına kadar 1 milyar 100 milyona ulaşması bekleniyor. Türkiye de bu trendin gerisine düşmemek için çabalarını artırırken, tamamen elektrikli olacağı açıklanan yerli oto TOGG, yakında piyasaya girecek. Rapora göre, dünya genelinde 2050’ye kadar düşük karbona dayalı ekonomilerin oluşması için fosil kaynaklardan kademeli vazgeçilecek. Türkiye’de 2020 sonu itibarıyla 22 bin 272 hibrit ve 844 adet elektrikli otomobil satıldı. Elektrikli ve hibrit otomobillerin payı yüzde 3,2’den yüzde 3,8’e yükselirken, akaryakıta birbiri ardına gelen zamlar bu otomobillere olan ilginin artırması bekleniyor. Zaten 2020 yılında elektrikli otomobil satışları yüzde 280,2 ve hibrit otomobil satışları da yüzde 85,5 artış gösterdi. Bu verilere bakıldığında sayısal olarak henüz düşük seviyelerde de olsa elektrikli ve hibrit araç satışlarındaki artış trendinin devam ettiği görülüyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ İSTASYONLARI YAYILIYOR

Elektrikli araçlara talep oransal olarak yüksek olsa da Türkiye’de araçların neredeyse tamamı fosil yakıt kullanıyor.  Elektrikli ve hibrit araçların şarj edilmesini sağlayan elektrikli araç şarj istasyonları da şimdiden ülkenin dört bir yanında hizmet vermeye başladı. Önemli karayollarının kavşak noktasında bulunan ve lokasyon olarak büyük şehirler arasındaki yolculuklarda yemek ve ihtiyaç molası verilmeye en uygun iller arasında bulunan Afyonkarahisar’da da elektrikli araç şarj istasyonları kurulmaya başlandı. Afyonkarahisar’da İzmir Yolu üzerindeki bir akaryakıt istasyonunun bünyesinde, elektrikli araçların şarj olabilmeleri için şarj istasyonu bulunuyor. Şarj istasyonuna aracını şarj etmek için gelen çok fazla araç bulunmazken, aynı istasyon içerisinde yer alan ve fosil yakıt dolumu yapılan kısımda ise yoğunluk oluşuyor. Akaryakıt görevlilerinin muhabirimize aktardığı bilgilere göre şarj dolumu için günde sadece 1-2 aracın geldiği, hatta bazı günlerde de hiçbir aracın gelmediği ifade edildi.

MÜŞTERİLER KENDİLERİ DOLUM YAPIYOR

Afyonkarahisar için elektrikli araç şarj istasyonun aslında yeni bir gelişme olmadığını söyleyen bir akaryakıt görevlisi, “Şarj istasyonu bize bağlı bir istasyon ama insanlar bağımsız bir şekilde gelip bütün işlerini halledebiliyorlar” şeklinde konuştu. Elektrikli araçlar için oluşturulan şarj istasyonunun alışılagelmiş hizmet alımının dışında, araç sahipleri kendisi dolum yapıyor. Ödeme işleminde nakit veya kredi kartı kullanılmıyor. Özel bir ödeme kartı bulunuyor.

GENELDE ŞEHİR DIŞINDAN GELİYORLAR

Afyonkarahisar’a ait “03” plakanın çok fazla gelmediğini söyleyen görevliler, “Afyon’dan elektrikli araç neredeyse hiç gelmiyor. Çok nadir görebiliyoruz. Üzerinde bulunduğumuz cadde, şehirlerarası ve kavşak niteliğinde olan bir geçiş güzergahı. Bu sebeple genelde araçlarını şarj etmeye gelen araçlar burayı bilenler, her zaman gelenler veya şehir dışından oluyor. Gelenlerin çoğu yabancı plaka” ifadelerine yer verdiler.

FOSİL YAKITLARA GÖRE YAKLAŞIK 6’DA 1 DAHA KARLI

Fiyat olarak elektriğin enerji olarak akaryakıttan daha uygun fiyatlı olmasından dolayı, elektrikli araçlara ilgi olabileceği düşünülse de Afyonkarahisar’daki durumun öyle olmadığı görülüyor. Elektrik enerjisinin fosil yakıtlara göre yaklaşık 6’da 1 maliyet avantajı oluşturduğunu duyduklarını söyleyen çalışanlar, özellikle uzun yol için kurulan hızlı şarj istasyonlarının 30 dakika gibi bir sürede %80’e kadar şarj imkanı sağladığını, burada bulunan normal hızdaki şarj istasyonunda ise bu sürenin araçlara göre değiştiğini ve 2 saat ile 4 saat arasında değişiklik gösterdiğini ifade ettiler. Ömer Koçak (özel haber)