Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Koruyucu ailede önde gelen iller arasındayız’

      Hisar’a

 

 

 

Hisar’a özel açıklamalarda bulunan Afyonkarahisar Aile, Çalışma Sosyal Hizmetler İl Müdürü  Bekir Yümnü:  Afyonkarahisar’da hale hazırda 124 koruyucu aile ve bu ailelerimizin yanında 151 çocuğumuzun bakım ve gözetimi sağlanmaktadır. İlimiz Türkiye genelinde nüfusuna oranla koruyucu aile hizmeti sıralamasında başta gelen iller arasındadır.

 

 

 

Afyonkarahisar Aile, Çalışma Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Yümnü ile kurumun çalışmaları ve yeni projelerine ilişkin bir söyleşi gerçekleştirdik.  Aralık ayı başında kutlanan Engelliler Günü ve Engelliler Haftası dolayısıyla Hisar Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan İl Müdürü Bekir Yümnü, “Engelliler, yaşlılar, kadınlar ve çocuklara yönelik çalışmalarımızla aile bütünlüğünü korumaya yönelik ciddi çalışmaları hayata geçiriyoruz” dedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın hizmetlerinin taşra teşkilatları olarak il müdürlükleri tarafından yürütüldüğünü belirten İl Müdürü Bekir Yümnü, kurum çalışmaları ve merak edilen konularda HİSAR Gazetesine açıklamalarda bulundu.  İl Müdürü Yümnü ile yapılan söyleşinin ikinci ve son bölümü şöyle:

Kadın konukevleri, fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik ve sözlü istismara veya şiddete uğrayan kadınların, şiddetten korunması, psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarının çözülmesi, güçlendirilmesi ve bu dönemde kadınların varsa çocukları ile birlikte ihtiyaçlarının da karşılanmak suretiyle geçici süreyle kalabilecekleri yatılı sosyal hizmet kuruluşlarıdır.

ÇOCUK HİZMETLERİNİ ÖNEMSİYORUZ

Müdürlüğümüzce istismara uğrayan veya uğrama riski taşıyan ve desteğe gereksinimi olan çocuklara yönelik gerekli sosyal hizmet müdahaleleri yapılmakta, gereksinim duydukları hizmet türüne en kısa zamanda ulaşmalarını sağlamaya yönelik mesleki çalışmalar yürütülmektedir. Tüm bu çalışmalarda, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi uyarınca çocuğun yüksek yararı gözetilerek çocuğa yönelik her türlü istismarın önlenmesi hedeflenmektedir. Çocukların olumsuz yaşam deneyimlerinden kaynaklanan örselenme veya davranış bozukluklarını sağaltma, çocukların bireysel farklılıkları ve ihtiyaçları dikkate alınarak olumlu tutum ve davranış değişikliği oluşturma, aile ve sosyal çevre ile uyum sağlamalarına yönelik mesleki çalışmalar yürütülmektedir. Koruma altına alınmış olan çocuklarımıza Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü ve Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğünde hizmet sunulmaktadır. İlimizde 13 çocuk evi ve 1 çocuk evleri sitemiz mevcuttur. Bakım kuruluşlarında koruma ve bakım altında bulunan çocuklarımıza, kendi ilgi, yetenek ve eğitimleri doğrultusunda katkı vermek amacıyla, etkinlik ve çalışmalar yapmak isteyen bireyler gönüllü aile olabilir. Bunlarla birlikte İlimizde Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet gösteren 13 özel kreş ve gündüz bakımevi, 13 çocuk kulübü bulunmaktadır. Çocuk evi hizmeti; korunma altında bulunan çocukların daha küçük birimlerde bakımının sağlanması amacıyla her ilin sosyal, kültürel ve fiziksel yapısı, çocuk yetiştirmeye uygun bölgelerinde, tercihen il merkezinde, okullara ve hastanelere yakın apartman dairesi veya müstakil dairelerde verilen yatılı sosyal hizmet modelidir. Arkadaşlık, komşuluk, mahalle gibi kavramlar ile toplumsal örf ve adetlerimizi, ahlak ve değerlerimizi yaşayarak toplumla iç içe yaşamın gereklerinin öğrenilmesi ve toplumsal hayata etkin katılımının sağlanarak kendine güvenen, geleceğe umutla bakabilen çocukların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Çocukevleri Sitesi korunma ihtiyacı olan çocukların bakımlarının sağlandığı aynı yerleşkede bulunan birden fazla ev tipi sosyal hizmet biriminden oluşan kuruluştur.

KORUYUCU AİLE HİZMETİ

“ Herhangi bir sebepten ötürü öz ailesinin yanında kalması mümkün olmayan çocukların, uzun veya kısa süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde, devlet denetiminde, aileler tarafından kendi aile ortamlarında bakılması ve yetiştirilmesidir. Mahkeme tarafından koruma altına alınmış bir çocuğun; Ücretli veya gönüllü statüde Anne-baba özelliklerini taşıyan kişilerce, Kurumumuzun işbirliğinde bakımlarının sağlanmasıdır. Bakım sorumluluğunu Devlet ile paylaşan kişi ya da ailelere “Koruyucu Aile” denilmektedir.

KORUYUCU AİLE OLMAK İÇİN BAŞVURU ŞARTLARI

Koruyucu aile olmak için bazı şartların olduğunu belirten Bekir  “Türk vatandaşı olması ve Türkiye’de sürekli ikamet etmesi, 25-65 yaş aralığında bulunması, En az ilkokul düzeyinde eğitim almış olması, düzenli gelire sahip olması, adli sicil kaydının temiz olması, sağlıklı olması, belirtilen şartlar karşılanıyorsa başvuru kabul edilir ve Koruyucu Aile Statüsü kazanılması süreci başlar. Afyonkarahisar İlinde hale hazırda 124 koruyucu aile ve bu ailelerimizin yanında 151 çocuğumuzun bakım ve gözetimi sağlanmaktadır. İlimiz Türkiye genelinde nüfusuna oranla koruyucu aile hizmeti sıralamasında başta gelen iller arasındadır. Toplumumuzun yapısını oluşturan ailelerimizin koruyucu aile hizmetine daha fazla ilgi göstermeleri geleceğimizi şekillendirecek çocuklarımızın hak ettikleri yaşama kavuşmaları için çok önemlidir.”Alaattin Yeşilçay (özel)