Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mağazalar bizim önümüze geçti

  
 
 Afyonkarahisar’ın

 


Afyonkarahisar’ın Ambaryolu caddesinde bulunan bay bayan terzisi Ferhat Akyol terzilik bilgi verdi. 27 yaşında olduğunu ve çocukluğundan bu yana terzi işi ile uğraştığını belirten Akyol; “Geleneksel olarak terzilik, bizim mesleğimiz bir peygamber mesleği. Peygamber mesleği olduğu için önü kapanmayacak bir meslek. Toplu üretime gittiği için terzilik biraz daha azaldı. Geleneksel terzilik devam eden bitmeyecek bir meslek. Sonuç olarak herkesin bedeni bir değil” ifadelerini kullandı.


Terzilerin yaşadığı sorunlarına değinen Akyol;  “Terzilerin yaşadığı sıkıntılar büyük. Mağazalar bizim önümüze geçmiş durumda. Müşterilerimize kaliteli hizmeti sunabilmek istiyoruz. Müşterilerimizin  istediği hizmeti tam anlamıyla verebilmek. Avrupa’da bir terzi, sadece tadilattan dahi, iyi paralar kazanıyor. Bizim de mesleği yaşatarak, bu duruma getirmemiz gerekiyor. Zaten Avrupa’da  bu mesleği yapanlar ya Türkler yada Yugoslavlar. Biz de kendi ülkemizde terziliği devam ettirerek, unutulmasını engellemeliyiz.” şeklinde konuştu.


EL EMEĞİ ÜRÜNLERİMİZ DEĞERLİ


“Sanayi üretimi elbiselerinin küçük esnafa zararı olduğu kesin. El emeği ürünlerin değerini işçilik saatine göre belirliyoruz” diyerek sözlerine devam eden Akyol; “ Ne kadar emek harcadıysanız bir karşılığı var. Onun karşılığında bir fiyat çıkıyor ortaya. Yoğunluğumuzda Cuma, Cumartesi, Pazar oluyor. Alınan hazır ürünler bizim yaptığımız ürünlere benzemez. Çünkü hazır olan ürünler konfeksiyon ve yapıştırma ürünler. Bizim diktiğimiz elbiseler ise tek tek elden geçer ve bu yüzden daha uzun ömürlü ve daha sağlıklıdır. Bir takım elbiseye yaklaşık 3 metre kumaş gidiyor. Yelek, pantolon ve ceketten oluşan bir takım elbise 3-4 günlük uğraş sonunda hazır oluyor” diye konuştu.


“GELENEKSEL TERZİLİĞİN DEVAM ETMEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”


Bir diğer bay-bayan terzisi Bedriye Karakaya ise kendisini tanıtarak terzilik hakkında bilgi verdi. Karakaya, “8 yıldır bu mesleği yapıyorum. Eskiden terzilik şimdiye göre daha iyiydi. Bu zamanda terziler eskiye göre artmış durumda. Paça yapmayı bilen terziyim diyerek dükkân açıyor. Mesleği doğru dürüst bilen kişiler yok.  Bu durum böyle giderse geleneksel terziliğin devam etmeyeceğini düşünüyorum. Önceden Afyonkarahisar’ın bütün köylerinde terzi vardı. Eskiden terzilik mesleği süper mesleklerden biriydi. Terzilik bugün kolay öğrenebilecek bir meslek değil. Aslında bizim meslek teknik resme girer. Biz zaman zaman mühendis gibi çizim yapıyoruz. Terzilik incelik isteyen bir meslektir. Terzilerin yaşadığı sorunlar genel olarak pasajlarda oluyor. Pasajlara kimse uğramıyor buna kıyasla mahallelere daha çok talep var bu yüzden terzilik mahallelerde yaşatılıyor” dedi.


MÜŞTERİLERİMİZİN FİKİRLERİNİ ALIYORUZ


Müşterilerine fiyat konusunda yardımcı olduklarını söyleyen Karakaya, “müşterilerimizle problemler yaşayabiliyoruz ama bu durum aşılamayacak değil. Müşterilerimizle anlaşıyoruz. Müşterilerimize genelde fiyat konusunda da yardımcı oluyoruz. Bir işi yapacağımız zaman müşterilerle birlikte karar veriyoruz. Müşterilerimizin fikirlerini alıyoruz. Terzilik zahmetli iştir. Eskiden daha çok takım elbise dikiyorduk ama şimdi hazır üretim ve tüketim çoğaldığı için eskisi gibi takım elbise dikmez olduk. El sanatları bir toplumun gelecek nesillere aktardığı kalıcı mirasıdır. Bu mesleğin püf noktası işini severek yapmak ve ustalık. Severek yaptın mı işini de bildin mi gerisi geliyor zaten” ifadelerini kullandı.


EL EMEĞİNİN DEĞERİ BİÇİLMEZ


Sanayi üretimi elbiselerinden de bahseden Karakaya, “Sanayi üretim ürünlerinde kumaşlarda boyalar olduğu için sorun olabilir. Hazır dikiş olduğunda mahalle terzileri, pasajlardaki terziler azaldı, dükkânları kapatanlarda var. Vatandaş genelde hazırı tercih ediyor. Hazır ile el emeği değişiyor. El emeğinin değeri biçilmez. El emeği hazır dikişe benzemiyor çok zor. Hazır dikişte dikime arkadan başlanıyor ön taraftan çıkıp gidiliyor bir anda. Ama el emeği daha bir başka yorucu ve zahmetli oluyor. Dikim aşamasında uzun bir süre harcanmalı. Yoğunluğumuzda bayramlarda ve okul döneminde oluyor. Tüm yaşanan değişime rağmen aslında terzilik kent yaşamındaki tempoya uygun çözümler de üretiyor. Belli standart kalıplara uygun olmayan beden tiplerine göre elbise üretmek de terziliği hazır giyim sektörüne göre daha avantajlı kılıyor. Hazır giyimde yaz mevsimi, kış mevsimi indirimi, kampanyalar olurken, terzilikte el emeği olduğu için, bu tip indirimler, kampanyalar yok” diyerek sözlerini tamamladı. Hisar özer