Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Öğretmenlerin maaş kaybı telafi edilmeli!’

Türk Eğitim-Sen Şube Başkan

Türk Eğitim-Sen Şube Başkan Muhtar Demirci: “Cumhuriyetin ilk yıllarında öğretmen maaşı 25 cumhuriyet altını iken bugün 1 cumhuriyet altınına eş değerdir. Kayıpların telafisi için en az 1000 TL seyyanen zam yapılmalı, yüzde 3 refah payı maaşlarına eklenmelidir.”

Türk Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şubesi’ne üye öğretmenler, öğretmenlik meslek kanununun bir an önce yasalaşması ve ekonomik taleplerini anlatmak üzere Zafer Meydanı’nda bir araya geldi. Bazı sendikaların da destek verdiği toplantıda eğitimcilerin talepleri Türk Eğitim-Sen Şube Başkan Muhtar Demirci tarafından dile getirildi. Öğretmenlik Meslek Kanunu bütçe görüşmelerinin sona ermesinin hemen ardından TBMM’ye getirilmesi gerektiğini söyleyen Demirci, “Eğitim çalışanlarına ve kamu çalışanlarına son bir yıldaki kayıpların telafisi için en az 1000 TL seyyanen zam yapılmalı, yüzde 3 refah payı maaşlarına eklenmelidir” dedi. Türk Eğitim-Sen Şube Başkan Muhtar Demirci ve Sendika üyeleri, Zafer Meydanı’nda ülke genelinde eş zamanlı olarak ‘Öğretmenlik meslek kanununun bir an önce TBMM’ye sevk edilerek yasalaşması, eğitim çalışanlarının ekonomik taleplerini içeren’ bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Kamu-Sen İl Temsilcisi Mehmet Demir ve sendikaya bağlı diğer şube başkanları da destek verdi.

‘BAKANLIĞIN BİR AN ÖNCE ADIM ATMASINI BEKLİYORUZ’

Öğretmenlik Meslek Kanunu bütçe görüşmelerinin sona ermesinin hemen ardından TBMM’ye getirilmesi gerektiğini söyleyen Türk Eğitim-Sen Şube Başkan Muhtar Demirci, açıklamasında şunlara yer verdi: “Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, 23 Kasım 2021 tarihinde ‘Çalışmaları tamamlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu inşallah kısa sürede Meclisimizin takdirine sunacağız’ dedi. Türk Eğitim-Sen olarak, öğretmenlik mesleğinin saygınlığını artıran ve mesleğin statüsünü sağlam bir zemine kavuşturacak bir meslek kanunu talebimizi yıllardır ortaya koyuyoruz. Bu doğrultuda Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu desteklediğimizi ifade etmiştik. Tabi bu desteğimiz, devlet memuru olmamız hasebiyle sahip olduğumuz mevcut hak ve kazanımlarımızın baki kalması kaydıyla olacaktır. Öte yandan hazırlıkları tamamlandığı söylenen Meslek Kanunu’nun eğitimin paydaşlarıyla henüz paylaşılmamış olmasını da anlayabilmiş değiliz. Kapalı kapılar arkasında süreç yürütülmesini kabul etmiyoruz. Meslek Kanunu’nun bir an önce paydaşlar ve kamuoyu ile paylaşılması noktasında Bakanlık’tan bir an önce adım atmasını bekliyoruz.” Meslek Kanunu’nda olması gerekenleri de talep eden Demirci, “Öğretmen atamaları KPSS puan üstünlüğüne göre, mülakat yapılmadan gerçekleştirilmelidir.  Kariyer basamakları; 10 yıl öğretmenlik yapan uzman öğretmen, 20 yıl öğretmenlik yapan başöğretmen olarak düzenlenmeli ve kesinlikle sınavsız olmalıdır” ifadesini kullandı.

 

Toplantıda ekonomik taleplerini de dillendiren Türk Eğitim-Sen Şube Başkan Muhtar Demirci, bu konuda özetle şunları söyledi:  “Ek ders ücretleri yüzde 100 artırılarak öğretmelerin rahat bir nefes almaları sağlanmalıdır.  Eğitim çalışanlarının vergi dilimi yüzde 15’te sabitlenmelidir. Performans değerlendirmesi gibi öğretmenlerin çalışma azmini olumsuz etkileyecek sübjektif bir değerlendirme kesinlikle olmamalarıdır. Müdür, Müdür Başyardımcısı ve Müdür Yardımcısı olarak görev yapanların aylık karşılığı ve isteğe bağlı ek ders ücreti karşılığında derse girme zorunluluğu kaldırılmalıdır. Tüm öğretmenlerin aylık karşılığı ders saati 15 saat olmalıdır. Öğretim yılına hazırlık ödeneği tüm eğitim çalışanlarına verilecek şekilde düzenlenmelidir.

ÜLKEMİZDE ÖĞRETMEN MAAŞLARI ÇOK DÜŞÜKTÜR

2021 Ekim ayı itibariyle son bir yılda 4 kişilik ailenin zorunlu harcamaları aylık 1.747,29 TL artmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Ekim 2021 fiyatlarına göre tek kişinin yoksulluk sınırı 4.514,13 TL,  Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 9.373,14 TL olarak belirlenmiştir. Enflasyon Aralık ayında açıklanan oranı yüzde 21.31 çıkmış, alım gücü iyice düşmüştür.  OECD ülkeleri ile kıyaslandığında da ülkemizde öğretmen maaşları çok düşüktür. Öğretmen maaşlarında OECD ortalaması 10 yıllık ilkokul öğretmeni için yıllık brüt 44 bin 871 dolar,15 yıllık ilkokul öğretmeni için yıllık brüt 48 bin 025 dolardır. Bu rakam satın alma gücü paritesine göre hesaplanmıştır. Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında da bir öğretmen maaşı 25 cumhuriyet altını iken bugün 1 cumhuriyet altınına eş değerdir. Dolayısıyla alım gücünün giderek düştüğü, enflasyon rakamlarının ortada olduğu bu dönemde tüm öğretmenlerimize, eğitim çalışanlarına ve kamu çalışanlarına son bir yıldaki kayıpların telafisi için en az 1000 TL seyyanen zam yapılmalı, yüzde 3 refah payı maaşlarına eklenmelidir.”

Türk Eğitim-Sen Şube Başkan Muhtar Demirci, devlet Memurları Kanunu’nda öğretmenlerle ilgili de maddelerin de yer almasını istediği konuşmasında, eğitim fakültelerindeki kontenjanların yeniden düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. HİSAR