Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Önceliğimiz engellilerimiz ve aile bütünlüğünün korunması’

Hisar’a özel açıklamalarda bulunan

Hisar’a özel açıklamalarda bulunan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bekir Yümnü: Engelliler, yaşlılar, kadınlar ve çocuklara yönelik çalışmalarımızla aile bütünlüğünü korumaya yönelik ciddi çalışmaları hayata geçiriyoruz.”

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bekir Yümnü ile kurumun çalışmaları ve yeni projelerine ilişkin bir söyleşi gerçekleştirdik.  Aralık ayı başında kutlanan Engelliler Günü ve Engelliler Haftası dolayısıyla Hisar Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan İl Müdürü Bekir Yümnü; “Engelliler, yaşlılar, kadınlar ve çocuklara yönelik çalışmalarımızla aile bütünlüğünü korumaya yönelik ciddi çalışmaları hayata geçiriyoruz” dedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın hizmetlerinin taşra teşkilatları olarak il müdürlükleri tarafından yürütüldüğünü belirten İl Müdürü Bekir Yümnü, kurum çalışmaları ve merak edilen konularda HİSAR Gazetesine açıklamalarda bulundu.  İl Müdürü Yümnü ile yapılan söyleşiden öne çıkan başlıklar şöyle:

EVDE BAKIM HİZMETİNDEN NASIL YARARLANILIYOR?

“Bakım hizmeti, günlük hayatını sürdürme sürecinde bakıma ihtiyacı olan engelli bireylerin kişisel bakım ve psiko- sosyal destek hizmetlerini ifade etmektedir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından engelli bireylerin sevgi ve ilgi gördükleri aile ortamından kopmadan yaşamını sürdürebilmeleri öncelikli hedefidir. Bunun mümkün olmaması halinde ise engelli bireylere yönelik kurumsal bakım hizmetleri sunulmaktadır. Engelli evde bakım hizmetinden yararlanabilmek için yetişkin engellinin engelli bağımlılık düzeyinin Tam Bağımlı olması ve en az yüzde 50 engellilik oranının bulunması durumunda İl Müdürlüğüne engelli evde bakım ücreti için müracaat edilebilmektedir. 18 Yaşın altında bulunan engelli bireylerde ÇÖZGER raporu alınması, engelli bağımlılık derecesinin ÖKGV (Özel Koşul Gereksinimi Vardır), Çok İleri Düzeyde ÖGV (Çok İleri Düzeyde Özel Gereksinimi Vardır), veya Belirgin ÖGV olması durumunda İl Müdürlüğüne müracaat edilebilmektedir. İl müdürlüğü meslek elemanlarınca haneye yapılan ziyarette engellinin bakımını sağlayacak kişinin akraba olma durumu ve hanede kişi başına düşen gelir durumu değerlendirilerek uygun olan kişilere engelli evde bakım ücreti bağlanmaktadır. Aralık 2021 tarihi itibariyle hanede kişi başına düşen gelir düzeyi asgari ücretin 2/3’ü oranı dikkate alındığında 1.705 TL’dir. Bu gelirin üzerinde olanlara engelli evde bakım ücreti bağlanamamaktadır.

4 ADET SOSYAL HİZMETLER MERKEZİ VAR

İlimizde Merkez, Bolvadin, Sandıklı ve Dinar olmak üzere hizmet veren 4 adet Sosyal Hizmet Merkezi Bulunmaktadır. Ayrıca Emirdağ İlçemizde de Sosyal Hizmet Merkezi açılış onayı alınmış olup kısa sürede faaliyete geçecektir. Çocuk, genç, kadın, erkek, engelli, yaşlı, şehit yakını ve gaziler ile ailelerine yönelik olarak, Bakanlığımız mevzuatı çerçevesinde yapılan başvurular değerlendirilmekte ve gerekli incelemeler gerçekleştirilmekte, uygun görülen hizmet modelleri uygulanmaktadır. Hizmet bölgesindeki toplum kesimlerinin daha iyi yaşam koşullarına ulaşmalarının sağlanması hedeflenmektedir. Kentsel alanda yaşam biçimlerinde izlenen farklılaşmanın azaltılması, hızlı toplumsal değişme, kentleşme ve göçün yarattığı sorunlarla baş edebilmeleri bireylerin katılımcı, üretken ve kendilerine yeterli hale gelebilmeleri amacıyla, Sosyal Hizmet Merkezlerince koruyucu, önleyici, eğitici, geliştirici, destekleyici, rehberlik ve rehabilite edici sosyal hizmet faaliyetleri yürütülmekte ve koordine edilmektedir.

Vatandaşlarımız il müdürlüklerine gitmeden, kendilerine en yakın SHM’denhizmet alabilmektedirler. Toplumun farklı kesimlerine psikososyal ve ekonomik konularda hizmet verilmekte olup durumlarını destekleyici hizmet modellerinden yararlandırılıp, ihtiyaçları dâhilinde gerekli tedbirler alınmakta, eğitimler düzenlenmektedir. Hayli değişkenlik göstermekle birlikte 2021 Aralık ayı itibariyle aylık 1797,97 TL olmak üzere 4336 aileye evde bakım ücreti ödenmektedir.

SOSYAL HİZMET MERKEZLERİNİN AMACI VAR

Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerimizde aile bütünlüğünün korunması ve aile refahını artırmak, çocukların ve gençlerin sağlıklı gelişimini temin etmek, kadınların toplumsal hayatın tüm alanlarında hak, fırsat ve imkânlardan eşit biçimde yararlanmalarını sağlamak. Engellilerin ve yaşlıların toplumsal hayata etkin biçimde katılmalarını sağlamak, şehit yakınları ile gazilere yönelik sosyal hizmet faaliyetlerini yürütmek, bu alanda ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamaktayız. Kuruluşlarımız tarafından çocuğun aile içinde yetiştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla aileyi eğitim, danışmanlık ve sosyal ekonomik desteklerle güçlendirmeye öncelik verilmektedir. Korunmaya, bakıma ve yardıma muhtaç birey ve aileler tespit edilip, desteklenerek gerekli hizmetlere yönlendirilmektedir. Aynı zamanda birey ve ailelere yönelik eğitsel faaliyet ve projeler yürütülerek konferans, seminer ve benzeri etkinlikler düzenlenmekte kültür ve sanat faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.

ENGELLİLERE YÖNELİK PROJELER VAR

İlimizde Sayın Valimiz Gökmen Çiçek’in talimatları doğrultusunda Yenice Mahallemizde hizmet vermekte olan engelsiz yaşam bakım, rehabilitasyon ve aile danışma merkezi müdürlüğü yanında bulunan yaklaşık 10 bin metrekare arsa üzerine Engelsiz Park ve Gündüzlü Yaşam Merkezi yapılmak üzere İl Özel İdaresi ile İl Müdürlüğümüz arasında protokol imzalanmıştır. Yapımına kısa sürede başlanacak olan bu güzide projemiz şimdiden ilimize hayırlı olsun temennisinde bulunuyorum. Erişilebilirlik; binaların, açık alanların, ulaşım ve bilgilendirme hizmetleri ile bilgi ve iletişim teknolojisinin,   engelliler tarafından güvenli ve bağımsız olarak ulaşılabilir ve kullanılabilir olmasıdır. Bakanlığımızın projeleri ve hedefleri Bakanlığımız koordinasyonunda hazırlanan ‘2030 Engelsiz Vizyon Belgesi’, engellilere yönelik 2030 yılına kadar geliştirilecek politika ve sunulacak hizmetlere yön verecektir. Sorumlu kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri alınarak hazırlanan belgenin ‘İçermeci ve Erişilebilir Toplum’, ‘Hakların Korunması ve Adalet’, ‘Sağlık ve İyilik Hali’, ‘Kapsayıcı Eğitim’, ‘Ekonomik Güvence’, ‘Bağımsız Yaşam’, ‘Afet ve İnsani Bakımdan Acil Durumlar’ ve ‘Uygulama ve İzleme’ olarak 8 başlık altında, 31 hedef ve 107 eylem alanından oluşmaktadır.

ERİŞEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME KOMİSYONLARI DENETİMLERİNİ YAPIYOR

81 ilde valilikler bünyesinde Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonları kurulmuştur. Bu komisyonlar Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme formlarını kullanarak kanun ile belirlenen kamu kullanımına açık bina, açık alan ve toplu taşıma araçlarının inceleme ve denetimlerini gerçekleştirmektedir. Erişilebilirlikle ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediği tespit edilen gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine idari para cezası kesilebilir.  Erişilebilirlik mevzuatına uygunluğu komisyonca belirlenenlere ise valilik tarafından Erişilebilirlik Belgesi verilir. Engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmak, sosyal yaşama katılarak, sosyalleşebilecekleri bir yaşam alanı sağlamak amacı doğrultusunda, Engelli bireylerin nitelikli zaman geçirecekleri merkez bünyesinde; mesleki eğitimlerin verildiği atölyeler, müzik ve sanat atölyeleri, oyun alanları, sinema salonları yer almaktadır. Engelli bireylere rehabilitasyon hizmeti sunulan merkezde ayrıca tedavi takibi sağlanmaktadır.

KADIN HİZMETLERİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Yümnü Sosyal Aile politikalar Müdürlüğünce sunulan kadın hizmetleri İlimizde faaliyet gösteren Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM), Kadın Konukevi ve Sosyal Hizmet Merkezleri tarafından yürütülmekte olduğunu belirtti. Bekir Yümnü “ŞÖNİM, şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasına yönelik güçlendirici ve destekleyici danışmanlık, rehberlik, yönlendirme ve izleme hizmetlerinin verildiği, yeterli ve gerekli personelin görev yaptığı ve tercihen kadın personelin istihdam edildiği bir merkezdir. ŞÖNİM’de şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin olarak uygulanmasına yönelik izleme çalışmaları yapılır ve destek hizmetleri verilir. Bu kapsamda psiko-sosyal destek hizmeti, hukuki destek hizmeti, eğitim ve mesleki destek hizmeti, sağlık destek hizmeti, ekonomik destek hizmeti ile önleyici hizmetler doğrudan ya da ilgili kurum ve kuruluşlara yönlendirme suretiyle sunulmaktadır.İlimizde faaliyet gösteren tüm Sosyal Hizmet Merkezlerimizde kadın irtibat noktaları oluşturulmuş olup, bu alandaki hizmetlerimizin erişilebilirliği arttırılmıştır. Yine Sosyal Hizmet Merkezlerimizde şiddet uygulayanlarla mesleki çalışmalar yürütülmeye başlanmıştır. Kadın konukevleri, fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik ve sözlü istismara veya şiddete uğrayan kadınların, şiddetten korunması, psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarının çözülmesi, güçlendirilmesi ve bu dönemde kadınların varsa çocukları ile birlikte ihtiyaçlarının da karşılanmak suretiyle geçici süreyle kalabilecekleri yatılı sosyal hizmet kuruluşlarıdır. İlimizde de bir Kadın Konukevi bulunmakta olup; burada hizmet alan kadınların durumlarının, aileleri ya da eşleri ile olan anlaşmazlıklarının incelenmesi ve sorunlarının giderilmesine yönelik mesleki çalışmalar yapılmaktadır. Söz konusu kadın ve beraberindeki çocuklarına doğrudan ya da ilgili kurumlara yönlendirmek suretiyle güvenlik, danışmanlık, tıbbi destek, geçici maddi yardım, kreş, mesleki eğitim kursu, grup çalışmaları, sosyal, sanatsal ve sportif faaliyetler vb. alanlarda destek sunulmaktadır.

ÇOCUK HİZMETLERİNİ ÖNEMSİYORUZ

Yümnü “Müdürlüğümüzce istismara uğrayan veya uğrama riski taşıyan ve desteğe gereksinimi olan çocuklara yönelik gerekli sosyal hizmet müdahaleleri yapılmakta, gereksinim duydukları hizmet türüne en kısa zamanda ulaşmalarını sağlamaya yönelik mesleki çalışmalar yürütülmektedir. Tüm bu çalışmalarda, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi uyarınca çocuğun yüksek yararı gözetilerek çocuğa yönelik her türlü istismarın önlenmesi hedeflenmektedir.Çocukların olumsuz yaşam deneyimlerinden kaynaklanan örselenme veya davranış bozukluklarını sağaltma, çocukların bireysel farklılıkları ve ihtiyaçları dikkate alınarak olumlu tutum ve davranış değişikliği oluşturma, aile ve sosyal çevre ile uyum sağlamalarına yönelik mesleki çalışmalar yürütülmektedir. Koruma altına alınmış olan çocuklarımıza Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü ve Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğünde hizmet sunulmaktadır. İlimizde 13 çocuk evi ve 1 çocuk evleri sitemiz mevcuttur. Bakım kuruluşlarında koruma ve bakım altında bulunan çocuklarımıza, kendi ilgi, yetenek ve eğitimleri doğrultusunda katkı vermek amacıyla, etkinlik ve çalışmalar yapmak isteyen bireyler gönüllü aile olabilir. Gönüllü aileler, uygun görülmesi halinde çocuklarımızı resmi tatil ve özel günlerde yatılı olarak evinizde misafir edebilir. Bunlarla birlikte İlimizde Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet gösteren 13 özel kreş ve gündüz bakımevi, 13 çocuk kulübü bulunmaktadır.Çocuk evi hizmeti; korunma altında bulunan çocukların daha küçük birimlerde bakımının sağlanması amacıyla her ilin sosyal, kültürel ve fiziksel yapısı, çocuk yetiştirmeye uygun bölgelerinde, tercihen il merkezinde, okullara ve hastanelere yakın apartman dairesi veya müstakil dairelerde verilen yatılı sosyal hizmet modelidir. Arkadaşlık, komşuluk, mahalle gibi kavramlar ile toplumsal örf ve adetlerimizi, ahlak ve değerlerimizi yaşayarak toplumla iç içe yaşamın gereklerinin öğrenilmesi ve toplumsal hayata etkin katılımının sağlanarak kendine güvenen, geleceğe umutla bakabilen çocukların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. İlimizde toplam 13 çocuk evi bulunmakta olup her evde en fazla 6 çocuk kalmaktadır.

YURT KAVRAMINDAN UZAKLAŞTIRDIK

Yümnü “Korunma ihtiyacı olan çocukların bakımlarının sağlandığı aynı yerleşkede bulunan birden fazla ev tipi sosyal hizmet biriminden oluşan kuruluştur.Koruma ve bakım altında olup ziyaretçisi bulunmayan çocuklar hazırlanan sosyal inceleme raporuna istinaden gönüllü aile yanına izinli verilebilmektedir.Kreşler; 0-24 aylık çocuklara hizmet veren kuruluşlardır.  Gündüz Bakımevleri; 25-66 aylık çocuklara hizmet veren kuruluşlardır.  İlimizde 13 özel kreş ve gündüz bakımevi faaliyet göstermektedir.Çocuk kulüpleri İlkokul ve ortaokul eğitimlerine devam eden çocukların eğitim saatleri dışındaki zamanlarda eğitimlerinin ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesi için faaliyet gösteren kurumlardır. Çocuk kulüplerinde, çocukların derslerini çalışmalarına, ödevlerini yapmalarına yardımcı olunur; ilgi ve yetenekleri doğrultusunda sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler düzenlenir. İlimizde 13 özel çocuk kulübü faaliyet göstermektedir.

KORUYUCU AİLE HİZMETİ AÇTIK

Yümnü “ Herhangi bir sebepten ötürü biyolojik ailesinin yanında kalması mümkün olmayan çocukların, uzun veya kısa süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde, devlet denetiminde, aileler tarafından kendi aile ortamlarında bakılması ve yetiştirilmesidir.Mahkeme tarafından koruma altına alınmış bir çocuğun;Ücretli veya gönüllü statüde Anne-baba özelliklerini taşıyan kişilerce,Kurumumuzun işbirliğinde bakımlarının sağlanmasıdır. Bakım sorumluluğunu Devlet ile paylaşan kişi ya da ailelere “Koruyucu Aile” denilmektedir.

KORUYUCU AİLE OLMAK İÇİN BAŞVURU ŞARTLARI

Koruyucu aile olmak için bazı şartların olduğunu belirten Bekir Yümnü “Türk vatandaşı olması ve Türkiye’de sürekli ikamet etmesi, 25-65 yaş aralığında bulunması, En az ilkokul düzeyinde eğitim almış olması, Düzenli gelire sahip olması, Adli sicil kaydının temiz olması, Sağlıklı olması,Belirtilen şartlar karşılanıyorsa başvuru kabul edilir ve Koruyucu Aile Statüsü kazanılması süreci başlar.Afyonkarahisar İlinde hale hazırda 124 koruyucu aile ve bu ailelerimizin yanında 151 çocuğumuzun bakım ve gözetimi sağlanmaktadır. İlimiz Türkiye genelinde nüfusuna oranla koruyucu aile hizmeti sıralamasında başta gelen iller arasındadır. Toplumumuzun yapısını oluşturan ailelerimizin koruyucu aile hizmetine daha fazla ilgi göstermeleri geleceğimizi şekillendirecek çocuklarımızın hak ettikleri yaşama kavuşmaları için çok önemlidir”  ifadelerine yer verdi.

ALAATTİN YEŞİLÇAY / ÖZEL