Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Özkaya: ‘Bu millet sivil anayasayı hak ediyor’

Meclis’te Yargıtay bütçesi görüşülürken partisi adına genel kurula hitap eden AK Parti Afyon Milletvekili Ali Özkaya, anayasa değişikliği tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı: “Bu Meclis, bu millet, bu sivil millet bir Anayasa yapmayı, sivil bir Anayasa yapmayı hak ediyor.”

Meclis’te Yargıtay bütçesi görüşülürken

 

TBMM Genel Kurulu’nda, 2024 Merkez Bütçe Yasa Teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler sürüyor. AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, Yargıtay bütçesi görüşülürken AK Parti grubu adına TBMM Genel Kurulu’na seslendi. Konuşmasına başlarken, “Bütçede rakamlardan ziyade bir hukukçu olarak yargıda gelişen ve tespit ettiğim bir kısım hususlarla ilgili görüşlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum” diyerek başlayan Özkaya, Yargıtay Başkanlığının bir kısım talep ve arzuları olduğunu belirterek, bunları dile getirdi. Özkaya’nın konuşması şöyle:

YARGITAY VE DANIŞTAY ÜYELERİNİN GÖREV SÜRESİNİN UZATILMASI ARZU EDİLİYOR

“Geçmişteki yaşanan sıkıntıların dikkate alınarak Yargıtay ve Danıştay üyelerinin on iki yıllık süreyle sınırlandırılmasının değiştirilmesini arzu ediyorlar. Birikim, içtihatlardaki devamlılık, süreklilik ve tecrübenin taşınması açısından. Bu mutlaka doğru ve faydalı bir husus ancak şahsi kanaatim odur ki mesleğinde yirmi, yirmi beş yılı tamamlamış, 50 yaşı geçmiş kıdemli hâkimlerin anayasal düzeye taşınarak Yargıtaya, emekliliğine kadar seçilmesinde fayda mülahaza ediyorum.

YARGITAY VE DANIŞTAY’DA SEÇİMLER 4’ÜNCÜ TURDA TAMAMLANSIN

Bir diğer husus, Yargıtay ve Danıştay’da Anayasa’nın 154 ve 155’inci maddesinde başkan, daire başkanı, başkan vekili, başsavcıların salt çoğunlukla seçilmesi meselesi. Yüce Meclis bile başkanını en geç 4’üncü turda seçiyor, bu başkanlarımızın seçilmesi bazen yüksek mahkemelerde aylarca sürüyor, yüzlerce tur ve dosyaların terakümüne sebebiyet veriyor. Bu hususun Meclis’teki gibi bir düzenlemeyle, anayasal değişiklikle en geç 4’üncü turda seçilmesi ve Yargıtay’ında Danıştay’ın da bir gün kaybı olmaksızın görevlerine devam etmesinin doğru ve faydalı olmasını aksi hâlde bunların ciddi bir zaman ve efor kaybettiğini görüyorum.

TETKİK HÂKİMLERİ VE SAVCILAR, ESKİDEN OLDUĞU GİBİ İZİN ALINMADAN DİĞER KÜRSÜYE ATANMALI

Yargıtay Başkanlığımızın özellikle tetkik hâkimleri ve savcıların eski sistemde olduğu gibi Yargıtay’dan ve ilgili başsavcılıktan izin alınmadan diğer kürsüye atanmamasıyla ilgili bir talepleri var. Yargıtay gerçekten çok ciddi bir okul, bir büyük birikim, ciddi manada tetkik hâkimleri ve savcıları yetiştiriyor ve onlardan istifade etmek istiyor. Elbette ki bunlardan orada istifade edilirken, kürsüdeki ihtiyaçlar da dikkate alınarak Yargıtay’ın, Hâkimler ve Savcılar Kurulu ve Adalet Bakanlığının müştereken bu konuyu değerlendirmesini ve ciddi şekilde birikimli hâkimlerimizin de kürsüdeki ihtiyaçlarının karşılanmasında fayda mülahaza ediyoruz.

 

ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARINI ÜÇTE İKİ ÇOĞUNLUKLA ALMALI

Bir diğer konu, Anayasa Mahkememizin kuruluş kanununda birkaç hüküm var. Birincisi, 21’inci maddede Anayasa Mahkemesinin 15 üyesi var, 10 üyeyle toplanabiliyor ve salt çoğunlukla karar veriyor. Yüce Meclisimiz 600 milletvekiliyle bir karar verse, bir kanun çıkarsa Anayasa Mahkemesi -10 üyesiyle toplanabiliyor, 5 üyesiyle Başkanın tarafındaki verilen kararla yüce Meclisin kararını iptal edebiliyor.

Ben bunun Meclisin erkler arasındaki temel, asli ve kurucu unsuru olan Meclisin iradesine bir tahakküm olduğunu düşünüyorum, bunun mutlaka değiştirilmesi gerektiğini, en az 2/3 çoğunlukla karar verilmesini aksi hâlde bunun ciddi bir erkler arasında sıkıntı yarattığı kanaatindeyim, bunu yüce Meclisin takdirine sunuyorum.

BİR KISIM AVUKAT ARKADAŞLAR DAVALARI UZATIYOR

Yargıtayımız son dönemde gerekçeli kararlarla ilgili yeni bir yöntem geliştirdi. Mahkemelerde gerekçeli karar omurgadır. Bir kararın gerekçesini okuduğunuzda dava nedir, karar nedir, sonuç nedir bunu anlayabiliyorsunuz, bu fevkalade doğru ve güzel bir gelişme. Ancak bir kısım avukat arkadaşların ve tarafların bu sistemin yargılamayı dairelerine göre sekiz, on ay, bir yıl arası kadar daha uzattığıyla ilgili eleştiriler var.

BU MİLLET SİVİL BİR ANAYASA YAPMAYI HAK EDİYOR

Bu Meclis, bu millet 4 defa Anayasa yaptı, 4’ü de sıkıntılı dönemlerde. 2’si Kurtuluş Savaşı ve sonrasında, 1’i 60 ihtilalini yapan askerler, darbeciler; diğeri de 80 ihtilalini yapan darbeciler. Bu Meclis, bu millet, bu sivil millet bir Anayasa yapmayı, sivil bir Anayasa yapmayı hak ediyor, bu sorunların çözümünü de burada. İkinci yüzyılımızda hep beraber bunu bir fırsata çevirelim. Bu Meclis bir sivil anayasa yapsın ve hep beraber milletimizi daha üst lige, daha üst noktalara taşınmasına vesile olalım diyorum. 2022 yılı kesin hesabı, 2024 yılının bütçesini… 22’nci bütçemizi yapıyoruz, dünya demokrasi tarihinde az bir konudur bu; Allah nasip etti, 9’u da bize nasip oldu.” Buğra Avşar