Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Sandıklı dünyanın domatesini üretiyor’

Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl, CNN Türk televizyon kanalının öğle kuşağında yayınlanan haber bültenine bağlanarak, ilçede  yapılan çalışmaları paylaştı.

Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa

Jeotermal kaynaklar bakımından Sandıklı’nın dünyanın en zengin kaynaklarına sahip olduğunu söyleyen Sandıklı Belediye Başkanı Çöl, “Sandıklımız, jeotermal kaynaklar bakımından da dünyanın en zengin kaynaklarına sahip. Termal sular açısından da mineral bakımından, sağlık turizmi olarak da en kıymetli sulara sahiptir. Özellikle şehrimizin rakımı, güneşli gün sayısının çok fazla olması ilçemizdeki domates üretim miktarını müthiş derecede etkilemektedir. Bu bağlamda Sandıklımızda yaklaşık 48 tane seramız mevcuttur. Bunlar yaklaşık 2,5 Milyon metrekarelik bir alanda kurulmuştur. Burada bizi en önemli kılan unsurlardan bir tanesi de, 3 bin kişiye yakın bir kadınımızı burada istihdam yapmış olmamızdır. Bu proje Turizm Bakanlığımız tarafından desteklendi. Bugünkü maliyeti yaklaşık 8-9 milyonluk bir proje, 5 yıllık bir projeden bahsediyoruz ve her yıl artarak devam ediyor. Artırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu noktada bizlere destekleri fazlasıyla oldu. Jeotermal tarıma desteklerini biliyoruz. Bu noktada da bizler elimizden geldiği kadar Sandıklı Belediyesi olarak bir proje, hazırlık ve proje bağlamında da bu kadar güzel günlere gelmenin mutluluğunun huzurunu yaşıyoruz” dedi.

‘250 MİLYON DOLARLIK İHRACAT RAKAMIYLA TÜRKİYE’NİN YÜZDE 42’SİNE SAHİP’

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Sandıklı’nın ‘En temiz şehirler’ arasına dahil edilen bir ilçe olduğunu belirten Başkan Çöl, “Bugün saniyede 800 litre su basan bir Sandıklı Belediyesinin tesisleri var. Şehrimizin yüzde 90’nını ısıtıyoruz. Bu bağlamda Dünya Sağlık Örgütü tarafından en temiz şehirler arasına dahil edilen bir ilçe Sandıklımız. Hava sıcaklığı ne kadar eksiye düşerse düşsün, Sandıklımız da pırıl pırıl bir hava var görüyorsunuz. Bu suyumuz önce Sandıklımızı ısıttıktan sonra dönüş sularımızı havuzlarımıza biriktiriyoruz. Biriktirdiğimiz suyun tamamını bütün jeotermal seralarımızın ısınması için gönderiyoruz. Suyu ikinci defa kullanıyoruz. Burada seralarımızda domatesler yetiştiriliyor. Bugün bu bağlamda Sandıklı, 250 milyon dolarlık ihracat rakamıyla Türkiye’nin yüzde 42’sine sahip olan bir ilçe” diye konuştu.

‘SANDIKLIMIZDA, İŞSİZLİK YOK’

Pazar payında ilçe olarak hedeflerinin yüzde 50’nin üzerine çıkmak olduğunu belirten Çöl, “Ciddi bir istihdam ve üretim miktarımız var. Bizim için muhteşem. Bunu daha da artırmak istiyoruz. Daha da pazar payında ülke genelinde hedefimiz yüzde 50’nin üzerine çıkmak. Bunun için çok ciddi çalışmalarımızla yatırımcılarımız var. Her gün mutlaka bir yatırımcı ağırlıyoruz makamımızda, benim için en büyük mutluluk. Sandıklımızda, işsizlik yok. Her kapıda 3 kişi, 4 kişinin çalıştığı bir yer etrafımızdaki ilçelerimizden, Dinar’dan, Hocalardan,  Kızılören’den, Sinanpaşa’dan, Şuhut’tan sabahları otobüslerle istihdam için kadınlarımız ve erkeklerimiz çalışmak için geliyorlar Sandıklı’ya. Bu da Sandıklımızın ne kadar önemli bir noktada olduğunun göstergesi haline geliyor” ifadelerini kullandı.

 ‘SUYU KADEME KADEME KULLANIYORUZ’

Çöl’ün açıklamalarının satırbaşları şöyle: “Seralarımızda, domatesleri ısıttıktan sonra, yetiştikten sonra suyumuzun üçüncü aşamasında ise biz ülke genelindeki yaklaşık 30 tane meyve sebzenin kurutmasını yapıyoruz. Tamamen organik bir biçimde bunları da tarım kredi olsun, bir çok marketin satışını sağlıyoruz. Burayı yine suyun üçüncü aşamasında ise ülkemizin en fazla ihtiyaçlarından bir tanesi olan tropikal bölgelerdeki balıkların yetiştirilmesi, kış şartlarına çok zor ve zahmetli ve maddi olarak çok büyük bir unsur suyun ısıtılması. Bizi elimize hazır sıcak suyumuz varken bunları yapıyoruz. Arge çalışmalarının tamamladık. Önümüzdeki dönemde de Türkiye’nin dışarıdan almış olduğu 2 milyar TL’lik süs balıkları tropikal balıkların tamamını bu ülkede üretmek için hedeflerimiz hazır. Projelerimiz hazır inşallah yola çıkacağız. Bir suyu 4 defa kullanıyoruz, kademe kademe kullanıyoruz ve sonuna geliyorum. En güzel noktası.”

‘GELECEK NESİLLERİMİZE DE BUNU AKTARMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ’

“Bu suyun tamamını yer altına geri basıyoruz ve 30 ila 45 gün sonrasında renklendirip gönderdiğimiz suları tekrar çekerek kullanmış oluyoruz. Yani şunu demek istiyorum, biz bugün bu nimeti kullanıyoruz ve gelecek nesillerimize de bunu aktarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün 48 tane seradan bir tanesi olan ‘Agronour Sera’ dayız ki burada da 170 tane kardeşimize istihdam sağlandı. Muhteşem bir yönetim var. Dünyanın her sofrasına buradan domates gidiyor, dünyanın domatesini sandıklı üretiyor. Bu da bizim en büyük mutluluğumuz”  dedi. Murat Erden