Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Susuz hububat üretilen Afyon dahil 15 ilde kuraklık riski var’

TZOB Başkanı Bayraktar, “Buğday üretiminin yüzde 27,1’ini Afyonkarahisar, Çorum, Çankırı, Yozgat, Kırıkkale, Konya, Karaman, Samsun, Kastamonu, Karabük, Isparta, Uşak, Bilecik, Aydın ve Antalya oluşturuyor. 15 ilde yağışların yetersiz olması ve Nisan ayında 30 dereceyi geçen hava sıcaklıkları zarar riskini artırıyor”

TZOB Başkanı Bayraktar, “Buğday

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Afyon gibi kuru şartlarda buğday üretimi yapılan 15 ilde, yağışların yetersiz olması ve Nisan ayında 30 dereceyi geçen hava sıcaklıklarının zarar riskini artırdığını açıkladı. Yazılı açıklamasında, “Buğdayda hasada sayılı günler kaldı” vurgusu yapan Bayraktar, buğdayın ortalama maliyetinin geçen yıla göre yüzde 62 oranında artarak kilogramı 10 lira 87 kuruş olarak tespit edildiğini belirtti.

SICAK VE YETERSİZ YAĞIŞ HUBUBATTA RİSKİ ARTIRIYOR

Tarımda mazot ve gübre gibi girdilerin üreticiyi aşırı şekilde zorladığına vurgu yapan TZOB Genel Başkanı Bayraktar, “Kuru şartlarda üretimi yapılan buğdayın ortalama maliyeti geçen yıla göre yüzde 62 oranında artarak kilogramı 10 lira 87 kuruş olarak tespit edildi” bilgisini paylaştı.

“Bazı bölgelerde yağış ve beraberinde gerçekleşen aşırı sıcak hava artan nemle beraber buğdayda pas hastalığını artırırken, yine kış aylarının sıcak geçmesiyle artan fare popülasyonu çiftçilerimizi zora soktu” diyen Bayraktar, Afyon’un da aralarında olduğu 15 ilin Türkiye’nin buğday üretiminin yüzde 27,1’ini karşıladığını belirterek, “Afyonkarahisar, Çorum, Çankırı, Yozgat, Kırıkkale, Konya, Karaman, Samsun, Kastamonu, Karabük, Isparta, Uşak, Bilecik, Aydın ve Antalya oluşturuyor. 15 ilde yağışların yetersiz olması ve Nisan ayında 30 dereceyi geçen hava sıcaklıkları zarar riskini artırıyor” vurgusu yaptı.

DESTEKLER ZAMANINDA AÇIKLANMIYOR

“Bahar yağışlarının oldukça önemli olduğu buğdayda özellikle bu 15 ilde beklenen yağışların gerçekleşmemesi durumunda kuraklık bekleniyor” diyen Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarımsal üretim tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de destekleniyor. Bu çerçevede buğday üreticisine de gübre mazot ve prim desteği başta olmak üzere destekleme ödemeleri yapılıyor. Ancak, ülkemizde destekler zamanında açıklanmıyor ve genel olarak çiftçilerimizin yoğun masraf yaptığı dönemde ödenmiyor.” Bayraktar, çiftçilerin buğday hasadından geçen yılki pirimi henüz alamadığını da belirttiği açıklamasında 2022 yılında 19 milyon 750 bin ton buğday üretiminin 2023 yılında yüzde 11,4 artışla 22 milyon tona yükseldiğini belirterek, “Bu üretim artışına rağmen ithalatımızda artış gösterdi. 2022 yılında 8 milyon 822 bin ton olan buğday ithalatımız üretimimizdeki artışın üzerinde yüzde 35 artışla yaklaşık 11 milyon 700 bin ton seviyesine yükseldi” dedi. Beytullah Dalgıç