Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yağışlar azalacak sıcaklıklar artacak

Bu haberin fotoğrafı yok

 

 

AK Parti Milletvekili Veysel Eroğlu, başkanı olduğu Meclis Araştırması Komisyonu’nun hazırladığı “Küresel İklim Değişikliğinde Hava Durumundaki Değişim” başlıklı raporu kamuoyuna paylaştı. Rapora göre, Türkiye genelinde ortalama sıcaklık 2021-2099 döneminde yıllık 1 ila 6 derece artacak.  Yağışlar ise yüzyılın son periyodunda yurt genelinde azalacak. Azalışlar, ilkbaharda yüzde 20-50 aralığına, yaz mevsiminde ise yüzde 60’lara varacak.

 

 

 

TBMM Kuraklıkla Mücadele ve Su Kaynaklarının Verimli Kullanılması İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu başkanlığında yürüttüğü 4 aylık çalışmasını tamamlayarak 729 sayfalık rapor hazırladı. Sorunların tespit edilerek çözüm önerilerinin sunulduğu rapordan bazı bölümler aktararak küresel kuraklık tehdidine dikkat çeken Eroğlu, sıcaklığın artacağını, yağışlarının ise azalacağına vurgu yaptı.

Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin en aza indirilmesi, kuraklıkla mücadele ve su kaynaklarının verimli kullanılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan komisyonun raporuna göre, Türkiye, dünya üzerinde kuraklığın sürekli olarak tehdit oluşturduğu yarı kurak iklim kuşağında yer alıyor.

Türkiye geneli 1971-2020 arası kuraklık dağılımına göre, 2008 en kurak, 2009 ise en nemli yıl oldu. Son 50 yılda 16 yıl değişen şiddetlerde nemlilik gözlenirken, 15 yıl değişen şiddetlerde kuraklık görüldü. 1 yıl olağanüstü kurak, 2 yıl çok şiddetli, 2 yıl şiddetli, 8 yıl orta, 2 yıl hafif kuraklık gözlendi.

AKDENİZ VE İÇ ANADOLU EN ÇOK ETKİLENECEK BÖLGELER

Tahminlere göre, 2021-2098 döneminde kuraklık şiddet yüzdelikleri bir üst kuraklık sınıfına doğru kayma eğilimi gösterecek ve bu bazı bölgelerde daha fazla hissedilecek. Küresel ısınmanın muhtemel etkileri açısından risk grubu ülkeler arasında yer alan Türkiye’de, gelecekte özellikle Akdeniz ve İç Anadolu bölgeleri iklim değişikliğinden daha çok etkilenecek.

Türkiye’nin de içinde bulunduğu yarı-kurak ve kurak iklim kuşaklarında, gerekli ve yeterli tedbirler alınmazsa belirli oranlarda kuraklığa bağlı tarımsal ekosistemin bozulabileceği ve gıda güvenliğinin tehlikeye girebileceği öngörülüyor. Doğal dengenin bozulması, bitkisel üretimde ürün kayıplarına yol açmasının yanı sıra hayvancılığın da sekteye uğramasına neden olacak.

Bitkisel üretim konusunda yapılan verim çalışmalarına göre, 2050’de Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde 5 temel üründe; buğdayda yüzde 7,58, mısırda yüzde 10, ayçiçeğinde yüzde 6,35, pamukta yüzde 2,19 gibi verim azalmaları yaşanacak. 2050-2080 arasında incir üretimi ise yüzde 9 ile 14 oranlarında azalacak.

SANAYİ DEVRİMİ SONRASI FOSİL YAKIT KULLANIMI ARTTI

Kuraklıkla Mücadele ve Su Kaynaklarının Verimli Kullanılması İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun açıkladığı  “Küresel İklim Değişikliğinde Hava Durumundaki Değişim” başlıklı rapordan öne çıkan bazı başlılar şöyle:

“Özellikle Sanayi Devrimi sonrası artan sanayi faaliyetleri ve fosil yakıtlarının çok fazla kullanılması, atmosfere bırakılan sera gazlarının artışını da beraberinde getirmiştir. Sera etkisi yapan gazlar, atmosferde birikerek bir katman oluşturmaktadır. Güneşten gelen ışınların yer küreden ayrıldıktan sonra bu katmanda yansıması sera etkisi yapması dolayısıyla yerkürenin sıcaklığı artmaktadır.

Aşırı hava olayları belirli bir yerde ve kısa bir süre içinde (günlük, haftalık) etkili olan ve gözlenen rüzgâr, yağmur, kar, dolu, nem, fırtına, hortum ve kasırga gibi iklimle alakalı hususlardır. Küresel iklim değişikliği ile birlikte hem ülkemizde hem de Dünyanın çeşitli yerlerinde aşırı hava olayları sıklıkla görülmeye başlanmıştır.

BİR YILDA YAĞACAK YAĞIŞIN ÜÇTE BİRİ İKİ GÜN İÇİNDE DÜŞÜYOR

Dünya Meteoroloji Teşkilatı tarafından yapılan küresel iklim analizlerinin ilk sonuçlarına göre; 2020 yılı rekor seviyedeki en sıcak üç yıldan biri olmuştur. 2020 yılında küresel ortalama sıcaklık yaklaşık 14,9°C olarak kayıtlara geçmiştir. Bu değer ile 2020 yılı sanayi öncesi (1850-1900) döneme göre 1,2 (± 0,1)°C daha sıcak gerçekleşmiştir.

Dünya Meteoroloji Teşkilatı tarafından incelenen beş farklı merkeze ait küresel verilerin tamamında, 2011-2020 döneminin en sıcak 10 yıl olduğu ifade edilmiştir. En sıcak 6 yıl 2015’ten günümüze kadar gerçekleşmiş olup 2016, 2019 ve 2020 yılları ilk üç sıralamada yerini almıştır. Sibirya’da meydana gelen sıcak hava dalgaları ile orman yangınları, düşük Arktik deniz buzul hacmi ve rekor kıran Atlantik kasırga sezonu 2020’nin öne çıkan iklim olayları arasında bulunmaktadır. Sıcaklık artışı, iklim değişikliğinin göstergelerinden sadece biri olmakla beraber Dünyanın her yerinde etkisini gösteren en önemli unsurdur.

Özellikle aşırı yağışlar neticesinde, bir yıl içerisinde yağacak yağışın üçte birinin iki gün içinde düştüğü görülmektedir. Nitekim 11-13 Ağustos 2021 tarihinde Batı Karadeniz’de bulunan Kastamonu, Sinop ve Bartın illerinde çok şiddetli yağışlar görülmüştür. Misal olarak Kastamonu’nun Bozkurt ilçesine 63 saatte 453 kg/m2 yağış düşmüştür. Bu çok büyük bir yağış miktarıdır.

Son 20 yılda şiddeti, süresi ve frekansında artış olduğu tespit edilen şiddetli hava olayları ve meteorolojik afetlerin, iklim değişikliğinin neticesi olarak artış eğiliminin devam edeceği öngörülmektedir. Bu kapsamda meydana gelebilecek can ve mal kayıplarının azaltılmasına yönelik olarak özellikle şehirlerde yapılarda onların müştemilatında lüzumlu tedbirlerin artırılması gerekmektedir.HİSAR