Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin ’Deprem Farkındalığı Okulu’ projesi

TÜBİTAK BİLİM VE TOPLUM BAŞKANLIĞI TARAFINDAN DESTEKLENEN “DEPREM FARKINDALIĞI OKULU” BAŞLIKLI TÜBİTAK 4004 DOĞA VE BİLİM OKULLARI PROJESİNİN İLK ETABI BAŞARIYLA TAMAMLANDI.

TÜBİTAK BİLİM VE TOPLUM

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı tarafından desteklenen “Deprem Farkındalığı Okulu” başlıklı TÜBİTAK 4004 Doğa ve Bilim Okulları projesinin ilk etabı başarıyla tamamlandı.

Eskişehir Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü (YUBE) ile Çocuk ve Genç Eğitimi Uygulama Araştırma Birimi iş birliğiyle yürütülen projenin açılış toplantısı Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsünde gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarını YUBE Müdürü Prof. Dr. Alper Çabuk ve Proje yürütücüsü Prof. Dr. Sedef Dikmen’in yaptığı toplantıda, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Biriminden Dr. Funda Çıray Özkara, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhami Çelik ve diğer katılımcılar söz alarak projenin başarı ile yürütülmesi konusunda temennide bulun

Açılış konuşmalarının ardından projenin amacı ve kapsamı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Saye Nihan Çabuk, ortaokul çağındaki çocukların afetlerin risklerini ve etkilerini azaltmada benzersiz öğrenme-öğretme becerilerine ve farklı bakış açılarına sahip olduklarının altını çizdi. Bu yaş grubundaki çocukların depremler ile ilgili farkındalığı artırmada yetişkinlere göre daha hızlı refleks gösterdiğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Çabuk, “Bu nedenle, eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra deprem farkındalıklarını artıracak destekleyici eğitimler planlamak gerekmektedir. Tüm bunlar göz önüne alındığında, çocukların zihinlerinde doğru deprem algısı oluşturarak, bilinç düzeylerini artıracak farkındalık çalışmaları yapmak ve onları bilinçlendirerek deprem sonrası güvenli bir ortam için neler yapılabileceği konusunda da hazırlamak son derece önemlidir” diye konuştu.

İki farklı etkinlik döneminde yürütülecek olan projede muhtemel bir deprem fenomeni esnasında bilgi eksikliğinden kaynaklanan korku ve panik gibi tepkilerin en aza indirgenerek bireylerin süreci sağlıklı bir şekilde yönetebilmesi yönünde beceriler kazandırılması hedefleniyor. İçerisinde öğretmen eğitimin de yer aldığı proje kapsamında, hedef kitle olarak seçilen 7. sınıf ortaokul öğrencilerine; sınıf ortamı dışında depremin ne olduğu, nasıl oluştuğu, hangi kayıplara yol açabileceği ve depremden kaynaklanan zararlardan korunmak için neler yapılabileceğine ilişkin laboratuvar ve saha çalışmalarını da içeren etkinlikler ışığında bilgi aktarılıyor.

Projenin ikinci dönem etkinlikleri 14-16 Ekim 2024 tarihleri arasında Şehit Mutlu Yıldırım Ortaokulu 7. Sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilecek.