AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Ömer Hazman ile AFSÜ Eczacılık Fakültesi Temel Eczacılık Bilimleri Ana Bilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Nilay İşitez’in de araştırmacı olarak yer aldığı TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı (Proje No: 123S670) tarafından desteklenen proje başarıyla tamamlandı ve elde edilen sonuçlar, uluslararası saygın bir dergide yayınlandı. Proje kapsamında, doğal ve güvenilir bir gıda koruyucu madde olan ‘nisin’ yüklü polikaprolakton/serisin nanolifler geliştirilerek bu nanoyapıların yapısal ve biyolojik özellikleri detaylı biçimde incelendi. Çalışma sonucunda, geliştirilen nanoliflerin melanoma (cilt kanseri) hücreleri üzerinde antikanser etki gösterdiği, oksidatif stres ve iltihap düzeylerini azalttığı, aynı zamanda biyouyumlu ve biyobozunur özellikleri sayesinde tedaviye yönelik yenilikçi bir ilaç taşıyıcı sistem potansiyeli sunduğu tespit edildi.
‘İLAÇ TAŞIYICI SİSTEMLERİNDE YENİ BİR SEÇENEK HALİNE GETİRİYOR’
Araştırmada kullanılan ‘nisin’, doğal olarak üretilen ve güvenli kabul edilen bir bakteriyosin olup geniş antimikrobiyal spektrumunun yanı sıra kanser hücrelerine karşı seçici etki gösterme potansiyeli ile de öne çıkıyor. Nisin’in bu özellikleri, söz konusu nanoliflerler ile birlikte kullanıldığında hem antikanser etkinin artırılmasına hem de daha güvenli tedavi yaklaşımlarının geliştirilebileceğini gösteriyor. Nanoliflerin biyouyumlu ve vücutta zamanla zarar vermeden yok olan yapıları, onları ilaç taşıyıcı sistemlerinde yeni bir seçenek haline getiriyor.
Öte yandan ‘Fabrication and Characterization of Nisin-Loaded Polycaprolactone/Sericin Nanofibers: Assessment of Their Anticancer Activity Against Melanoma Cells’ başlıklı makale, Science Citation Index Expanded (SCIE) – Q1 kategorisindeki Microscopy Research and Technique dergisinde yayınlandı.

