Ana Sayfa Arama Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Enflasyonla mücadele ederken reel sektör ihmal edilmemeli

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, “Enflasyonla mücadele ederken reel sektörün, üretimin, yatırımın, ticaretin ve ihracatın ihmal edilmemesi gerekiyor” dedi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, "Enflasyonla mücadele ederken

ATO 29. Dönem son Müşterek Meclis Toplantısında konuşan Baran, ekonomi ve reel sektörün gündemini değerlendirerek, Oda’nın 47 aylık çalışma dönemine ilişkin bilgi verdi. Baran, dört yıl önce koronavirüs pandemisinin etkilerinin sürdüğü bir dönemde göreve geldiklerini hatırlatarak, aradan geçen sürede dünya ve Türkiye ekonomisinin önemli bir dönüşümden geçtiğini söyledi. Pandeminin ardından yaşanan jeopolitik gelişmelerin yanı sıra, enerji ve emtia fiyatlarındaki artışlar ile küresel ticaret ve tedarik zincirlerindeki değişimin ekonomik dengeleri yeniden şekillendirdiğini belirten Baran, bu gelişmelerin Türkiye ekonomisi ve reel sektörü de etkilediğini kaydetti. Enflasyonla mücadele kapsamında uygulanan sıkı para politikası sürecinde reel sektörün finansmana erişiminin zorlaştığını, üretim ve ticaret maliyetlerinin yükseldiğini, işletmelerin sermaye ihtiyacının arttığını aktaran Baran, bununla birlikte enflasyondaki gerilemeyi önemli bir kazanım olarak gördüklerini vurguladı.

KDV’Yİ PEŞİN ÖDEMEK İŞLETME BİLANÇOLARINI SIKINTIYA SOKUYOR

İşletmelerin finansmana erişim ve işletme sermayesi konusunda yaşadığı sorunlara dikkat çeken Baran, “Her fırsatta ve her ortamda dile getirdiğimiz üzere, enflasyonla mücadele ederken reel sektörün, üretimin, yatırımın, ticaretin ve ihracatın ihmal edilmemesi gerekiyor. Ticaretin yaklaşık yüzde 90’ı vadeli yapılırken, KDV’yi peşin ödemek işletme bilançolarını sıkıntıya sokuyor. Vadeli satışlarda hesaplanan KDV’nin ödeme süresinin ticari işlemin tahsilat vadesi dikkate alınarak belirlenmesi ve satış bedeli henüz tahsil edilmemiş işlemlerde KDV ödeme yükümlülüğünün 3 ay veya 6 ay süreyle ertelenmesine imkan sağlayacak bir düzenleme yapılmasını öneriyoruz. Birlikte hareket ederek sektörlerimizin sorunlarını ilgili kurum ve kuruluşlara doğrudan aktardık” dedi.