Ana Sayfa Arama Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

GÜN BATIMINDA ADRENALİN

Bir yanda maviliğin sonsuzluğu diğer yanda yeşillik gökyüzünden size doğru

Bir yanda maviliğin sonsuzluğu diğer yanda yeşillik gökyüzünden size doğru gelen rengarenk insanları görünce heyecanlanmamak mümkün değil

Güzel keyifli bir hafta ilk gününde tüm dostlarıma ve arkadaşlarıma sağlıklı mutlu nice güzellikler dileyerek ‘kahve tadında sohbetime’ başlamak istiyorum. İlimizde son günlerde Yamaç Paraşütü ile ilgilenen çok değerli dostlar ve arkadaşlar bulunmakta işte onlardan birisi olan Muharrem Çoban bugün bizlerle birlikte olacak. Birçok ülkede bu spor profesyonel olarak düzenli bir şekilde yapılırken ne yazık ki ülkemizde eğlence üzerine kurulu olduğunu düşünüyorum. Buna rağmen özellikle Afyonkarahisar’da artan bir popüler olmuş durumda. Genelde adrenalin yaşamak isteyenler için harika bir spor olan Yamaç Paraşütü farklı alanlarda 2010 yıllarda skyf ile 200 metre yükseğe çıkıp Afyonkarahisar Akarçay bölgesi üzerinde uçmuştum. Gündüz hava sıcaklığı ile birlikte havada çok daha yükseğe çıkabilmek mümkün olsa da size tavsiyem gün batımını tercih edin. Yamaç paraşütü yapan sporcular yüksek bir tepeden koşarak uçuşlarını gerçekleştiriyorlar. Bu uçuşu yapabilmeniz için eğitim almanız gerekli olduğunuzu asla aklınızdan çıkarmayın. Kahve tadında sohbetimiz için hazır mısınız sevgili dostlarım. O halde sırtınızı iyice koltuğa yaklaştırıp sakin bir şekilde kahvelerinizi yudumlarken bizleri takip etmeyi asla unutmayın.

*İlimizin Yamaç paraşütü sporunun en önemli aktörlerinden birisi olan siz Muharrem Çoban kimdir, bize kendinizden bahseder misiniz?

 

Afyonkarahisar Sultandağı doğumluyum. Milli Eğitimde Sınıf öğretmeniyim. Afyonkarahisar’da Yaşıyorum. 1 çocuk babasıyım. Yaklaşık dört buçuk yıldır yamaç paraşütü Sporu ile ilgileniyorum. Yurdumuzun pek çok noktasında uçuş yaptım.

 

*Yamaç Paraşütüne sporuna ilginiz nereden geliyor?

 

Türk Hava Kurumu’ndan 2013 yılında görev yaptığım okuluma bir yazı gelmişti.

Yazıda, öğretmenlere yönelik olarak model uçak kursu verileceği bildirilmekteydi.

Esasen havacılığa merakım olsa da bu şekilde bir başlangıç yapacağımı ben de tahmin etmezdim. Gelen yazıda belirtilen kursa katıldım. Bu vesile ile Türk Hava

Kurumu’nun Eskişehir İnönü’deki tesislerine adım atmış bulundum. Bu tesiste kurumun model uçaktan başka olarak havacılığın pek çok alanında kurslar verdiğini gördüm.

Yapılabilecek en keyifli ve açıkçası maliyeti de diğer branşlara göre düşük olan havacılık sporu yamaç paraşütü idi. Bu alana yönelmem işte böyle bir yoldan geçerek gerçekleşti.

 

*Bu süreç içerisinde nasıl bir eğitim süreci yaşadınız?

 

Bahsettiğim model uçak kursundan sonra hemen yamaç paraşütü kursuna başvuru yaptım.

Neticesinde kabul gördü ancak o dönemde futbol oynarken dizimden yaşadığım sakatlık sebebiyle ne yazık ki kursa katılamadım. Bu talihsizlik sakatlık sonrası yamaç paraşütüne başlamam tam beş yıl sonrasına kaldı ve 2018 yılı nisan ayında bu spora ilk adımımı attım.

Eğitim ilkin teorik bir süreçle başlıyor ve uçuş ekipmanlarının tanıtımı,

Meteoroloji bilgisi, hava trafik kuralları gibi en temel başlangıç uçuş eğitimleri veriliyor.

Bu eğitimin ardından sırada ilk uçuş var. J

Başlangıç uçuşları alçak tepelerden yapılıyor. Bu tepeler ortalama 100metre yükseklikteki tepelerdir. 7 adet uçuş sonrası başlangıç seviye pilot belgesini (P2)almaya hak kazanıyorsunuz. Bu arada şunu da belirtmek isterim ki ilk ve tüm uçuşlarınızı tek başınıza yapıyorsunuz. Yani ilkin bir pilot eşliğinde uçuş yapmak yok. Ekipmanlarınız arasında bulunan telsiziniz aracılığı ile hocanızın verdiği komutlara uyarak uçuşunuzu yalnız başınıza yapıyorsunuz. J

Başlangıç seviyesi eğitiminden sonra aşama aşama olmak üzere 3 seviye daha eğitim bulunmaktadır. (P3, P4, P5) Bu eğitimler sonucunda sırasıyla orta seviye pilot (P3), pilot (P4) ve son olarak da deneyimli pilot (P5) belgesi almaya hak kazanıyorsunuz. Bahsettiğim her bir aşamada farklı uçuş teknikleri üzerine eğitimler verilmektedir.

 

*İlk uçuşunuzu yaptığınızda kaç yaşındaydınız ve bu uçuşunuzdan biraz bahseder misiniz?

 

15 Nisan 2018 tarihinde Pamukkale’de ilk uçuşumu yaptım. 35 yaşındaydım

o dönemde. Yaşıma bakarak geç kaldığımı düşünmüştüm ancak 50-60 yaşında bu spora başlayanların olduğunu daha sonradan öğrendim.

İlk uçuşumdan bahsedecek olursak; yamaçtan koşarak kalktığımız için benden önce uçuş yapan arkadaşları izledikçe heyecanım artmaya başlamıştı. Sıranın bana yaklaşmasıyla yaşadığım heyecan doruk noktasına varmıştı. Sıra bana geldiği zaman uçuş hocamın komutlarına uyup koşarak tepeden ayrıldım ve ayağım yerden ilk kesildiği anda yaşadığım heyecanı size tarif etmem mümkün değil. Açıkçası o anlarda vazgeçip geri dönmek gibi saçma bir fikre de kapılmadım değil. Arkamı dönüp baktığımda ise bunun artık mümkün olmadığını anlamıştım. J O andan sonra ayaklarım yere değene kadar tir tir titredim desem yeridir. J Yere indikten sonra ise öyle büyük bir zafer kazanmış gibi bir hisse kapılmıştım ki bunun neticesinde de artan bir özgüven ile bunu bir an önce tekrar yapmak istemiştim. Sonuç olarak bu uçuşun ardından 6 tane daha uçuş yaparak başlangıç seviyesi eğitimimi tamamlamıştım.

 

*Bugüne kadar nerelerde uçuş yaptınız?

 

İstanbul, Bursa, Eskişehir, Tekirdağ, Sakarya, Afyon, Denizli, Kütahya,

Isparta, Antalya, Muğla, Konya illerinde bulunan 25’ten fazla farklı noktalarda uçuş tecrübem bulunuyor. Bazı şehirler uçuş potansiyeli olarak fiziki yapılarından dolayı oldukça geniş bir yelpazeye sahipler.

*Peki Muharrem Bey Yamaç Paraşütü Eğitimi veriyor musunuz?

 

Eğitim verme konusunda yetkili biri değilim. Bu konuda yetkisi olan çeşitli özel uçuş okulları ve kulüpler var. Eğitimleri buralardan almak mümkün ancak şu an eğitim vermeye yetkili biri değilim.

 

 

*Afyonkarahisar’da bu sporun gelişmesi adına herhangi bir girişiminiz oldu mu?

 

Evet, bu sporun Afyon’da da rağbet görmesi adına arkadaşım Ozan Ceylan ile uçuşa uygun tepe arayışımız vardı. Nitekim ilimizde de makul bir noktada uçuş yapılabilecek bir tepe keşfederek ilgili resmî kurumları durumdan haberdar ettik ve netice olarak da 27-28 Ağustos 2022 tarihlerinde ilimizde ilk defa yamaç paraşütü festivali yapılmasına vesile olduk.

 

*Yamaç Paraşütü yaparken sizce dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

 

Öncelikle profesyonel bir eğitim alarak bu spora başlanmalıdır. Kullandığınız malzemenin kaliteli ve sizin eğitim seviyeniz, kilo ve tecrübenize uygun nitelikte olması gerekir. Buradan anlayacağınız üzere her paraşüt her kişiye uygun değildir. Zaten bunun da teorik bilgisini aldığınız eğitimlerde hocalar size vermektedir.

Bir de belli bir tecrübe sonrası artan özgüven neticesinde kişi kendini her yerden uçabilecek kadar yetenekli görmeye başlayıp risk alabilmektedir. Bu duruma da dikkat etmek gerektiğine inanıyorum. Çünkü bu sporda ne kadar tecrübeli olursanız olun her uçuşunuzda ilk uçuşunuz gibi dikkatli ve temkinli olmanız gerektiğine inanmaktayım. Her uçuşunuzda yeni durumlarla karşılaşabilir ve tecrübeler kazanabilirsiniz. Açıkçası bu sporda öğrenmenin üst sınırı yoktur diye düşünüyorum.

*Gençlere bu sporu tavsiye eder misiniz?

 

Kesinlikle tavsiye ederim. Biraz külfetli bir spor olduğunu kabul etmekle beraber bu spora başlayan kişinin bundan vazgeçmesinin mümkün olmadığına da inanmaktayım.

 

*Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Yamaç paraşütü oldukça keyifli bir spordur. Gençlerimizi bu spor dalında görmekten mutluluk duyacağımı belirterek herkese kazasız belasız uçuşlar dilerim. Mustafa Bey ‘kahve tadında sohbetiniz keyifli   ve zaman ayırdığınız için de size ve Afyonşehir Gazetesine teşekkürlerimi sunarım.

 

Sevgili dostlarım güzel haftanın başlangıcında Yamaç Paraşütü ile güzel bir sohbet gerçekleştirdik çok değerli Muharrem Çoban Bey ile kendisine ve ekibine ilimize kattıkları bu güzel spor için teşekkür ederiz. Yeni bir hafta başlangıcında ‘kahve tadında sohbetimizde buluşmak umudu ile hoşça kalın ama dostça kalın.