Ana Sayfa Arama Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İhracat beklenti endeksi yükseldi, yıl sonu hedefi 282 milyar dolar

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2026 yılı 3. çeyrek dış ticaret beklentilerine ilişkin değerlendirmesini paylaştı. 4-17 Haziran 2026 tarihleri arasında uygulanan Dış Ticaret Beklenti Anketi sonuçlarına göre, 2026 yılı 3. çeyrek İhracat Beklenti Endeksi bir önceki çeyreğe göre 2,4 puan artarak 101,5 oldu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2026 yılı 3. çeyrek dış ticaret

Endeksin 100’ün üzerinde olması, ihracata yönelik beklentilerin artış yönünde (iyimser) olduğunu gösterdi. Bakan Bolat, önümüzdeki üç aylık dönemde ihracatçı firmaların ilk kez ihracat yapmayı planladıkları ülkeler arasında ABD’nin ilk sırada yer aldığını, Avustralya’nın ikinci, Mısır’ın ise üçüncü sırada bulunduğunu açıkladı. Aynı anket sonuçlarına göre, 2026 yılı 3. çeyrek İthalat Beklenti Endeksi ise bir önceki çeyreğe göre 2,2 puan azalarak 102,7 olarak gerçekleşti.
DAYANIKLI SEYİR ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DE SÜRECEK
Bolat değerlendirmesinde, beklentilerdeki görünümün dış ticaret performansındaki dayanıklı seyrin önümüzdeki dönemde de süreceğine işaret ettiğini belirtti. Küresel ekonomide ağırlaşan rekabet şartları, artan jeopolitik gerilimler ve korumacılık, zayıf dış talep ile yakın coğrafyadaki gelişmelere rağmen ihracatın 278 milyar dolar eşiğinde dayanmasının, ihracatçıların dinamizmini ve Türkiye’nin üretim kapasitesini yansıttığını ifade etti.
12 AYLIK MAL İHRACATI 940 MİLYON DOLARA YÜKSELEREK YENİ BİR REKORA İMZA ATTI
Haziran ayında mal ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,9 artışla 24 milyar 940 milyon dolar olarak gerçekleştiğini aktaran Bolat, bunun tüm zamanların en yüksek üçüncü aylık ihracat rakamı, Haziran ayı ihracat rekoru ve tarihin en yüksek üç aylık ihracat rakamı olduğunu vurguladı. 2026 yılının ilk altı ayında mal ihracatının yüzde 3,6 artışla 136,06 milyar dolara ulaştığını belirten Bolat, son 12 aylık mal ihracatının ise yüzde 4,1 artışla 277 milyar 940 milyon dolara yükselerek yeni bir rekora imza attığını kaydetti.
‘282 MİLYAR DOLAR İHRACATA ULAŞMAK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ’
Bakan Bolat, yıl sonu Orta Vadeli Program (OVP) hedefi olan 282 milyar dolar ihracata ulaşmak için tüm güçleriyle çalışmaya devam ettiklerini ifade etti. Değerlendirmesinde ayrıca, bu gelişmeler sonucunda 2026 yılında cari işlemler açığının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYH) oranının tarihsel ortalamaların altındaki seyrini sürdüreceğinin tahmin edildiğini ve öngörüldüğünü belirtti.