Sertifika töreninde konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Ekonomik açıdan gelişmenin en önemli yolunun, kadınların iş hayatında güçlendirilmesinden geçtiğini dile getirdi.
KESTELLİ: KADINLARI HAYATIN TAM İÇİNE SOKMAK ZORUNDAYIZ
“Kadınları girişim dünyasına, siyasete, yönetim kademelerine, kısaca hayatın tam içine, hak ettiği ölçüde sokmak zorundayız” diyen Kestelli, “OECD ve Dünya Bankası raporları, kadın istihdam oranındaki yüzde 10’luk bir artışın gayrisafi millî hasılada yüzde 2-4 oranında artış sağlayabileceğini gösteriyor. Kadın istihdamı sadece ekonomik kalkınma için değil, refah artışı ve sosyal adalet açısından da kritik önem taşıyor” tespitinde bulundu. Türkiye’de, kadınların iş gücüne katılma oranının 2024 yılında yüzde 36,8 iken, aynı yıl erkeklerde iş gücüne katılma oranının yüzde 72 olduğuna dikkati çeken Kestelli şöyle devam etti: “Geçen seneki verilere göre ülkemizde istihdam edilen her iki erkeğe karşılık ancak bir kadın çalışabiliyor. Ayrıca aynı işi yapan kadın ile erkek arasındaki ücretlerde de adaletsizlik söz konusu. Aradaki fark yüzde 20’leri buluyor. Ülke olarak petrol zengini değiliz. Her yerden doğalgaz fışkırmıyor. Ama sadece kadınları erkeklerle aynı oranda iş hayatının içine katabilsek dünya ekonomileri arasında birden çok basamak yükselebiliriz. Türkiye hem genel istihdamda hem de kadın istihdamında OECD ülkeleri arasında son sırada.”
‘KADINLAR GİRİŞİMCİ OLARAK YETERLİ DÜZEYDE TEMSİL EDİLMİYOR’
Kadınların sadece çalışan olarak değil, firmaların yönetim kurullarında temsil olarak da, girişimci olarak da yeterli düzeyde varlık göstermediklerini gördüklerinin ifade eden İTB Başkanı Işınsu Kestelli sözlerini şöyle tamamladı: “2000’li yıllarda Türkiye’de kadın girişimcilerin oranı yüzde 4’tü. 2024 yılında bu oran yüzde 18 olarak görülüyor. Amacımız bu oranın dünya geneli olan yüzde 34’e hatta tam bir eşitlik için yüzde 50 seviyesine çıkması olmalı. Kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi şart. Kadın girişimciler, ekonomik büyümenin, toplumsal kalkınmanın ve sürdürülebilir gelişmenin vazgeçilmez aktörlerindendir. Özellikle kadın girişimcilerimizin ihracat kapasitesini artırmaları hem kendilerinin hem ülkenin refahına hem de bulundukları bölgenin kalkınmasına önemli katkılar sunacaktır. Ülke ekonomisinin dışa açıklığını, rekabet gücünü ve katma değerli üretim kapasitesini artıracaktır. Bu anlamda, TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulumuzun, Ege İhracatçı Birlikleri ile çıktığı yol ve projeleri çok kıymetli. ‘İhracatta Kadın Gücü: Kadın Girişimciler için İhracat Eğitimi Programı’ kapsamında düzenlenen eğitimlerin kadın girişimcilerimizin ihracat kapasitelerinin artırılmasına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.”
ESKİNAZİ: KADINLARIMIZIN DONANIMLARINI ARTIRDIR
‘İhracatta Kadın Gücü: Kadın Girişimciler için İhracat Eğitimi Programı’nın; kadın girişimcilerin dış ticaret bilgisi, dijital yetkinliği, pazarlama stratejisi ve uluslararası rekabet gücü yönünden donanımlarını artırmak amacıyla çok yönlü bir şekilde tasarlandığının altını çizen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, program süresince; 3 ay boyunca, 8 derste İhracata Giriş ve Mevzuat Eğitimi, Hedef Pazar Analizi ve Pazara Giriş Stratejileri, Dijital Dönüşüm ve E-İhracat Modelleri, Markalaşma, Tescil Süreçleri, Eximbank Destekleri, Yeşil Mutabakat Uyum Süreci ve Sürdürülebilir Üretim, ve Kadın Girişimciler için Devlet Destekleri ve Teşviklerinin kadın girişimcilerle paylaşıldığını ifade etti.
‘EĞİTİMLER, UYGULAMALI ÖRNEKLERLE DESTEKLENDİ’
“Eğitimler, yalnızca teorik değil aynı zamanda uygulamalı örneklerle desteklendi” diyen Eskinazi, “Katılımcıların kendi iş modelleri üzerinde çalışmaları teşvik edildi. Dış ticaret yolculuklarında karşılaşabilecekleri riskler, fırsatlar ve çözüm yolları detaylı şekilde ele alındı. Bu süreci başarıyla tamamlayan tüm katılımcılarımız, küresel pazarlara açılma kabiliyeti yüksek girişimciler olarak aramızdalar. Ege İhracatçı Birlikleri olarak bizler, kadın emeğini dış dünyaya taşımayı görev biliyoruz. Bu nedenle önümüzdeki süreçte de kadın girişimcilerimizi desteklemeye, ihracata hazırlayan bu tür programları yaygınlaştırmaya ve dijitalleşme, yeşil dönüşüm gibi stratejik alanlarda yeni projeler geliştirmeye kararlılıkla devam edeceğiz. Türkiye ihracat hedeflerine kadın-erkek birlikteliğiyle ulaşabilecek” şeklinde konuştu.

