Ana Sayfa Arama Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mısırlıoğlu: “Bu Fiyatlar Çiftçiyi Üretimden Koparır”

İYİ Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Muhammet Mısırlıoğlu, Sultandağı ve Dereçine’de kiraz üreticileriyle bir araya gelerek düşük alım fiyatlarına tepki gösterdi. Üretim maliyetinin 80 lirayı aştığını belirten Mısırlıoğlu, “25 liraya kiraz alınmaz. Bu fiyat üreticiye ‘üretme’ demektir.” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Muhammet Mısırlıoğlu, Sultandağı ve Dereçine'de

“25 liraya kiraz alınmaz, bu üreticiye ‘üretme’ demektir!”
İYİ Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Muhammet Mısırlıoğlu, kiraz üretiminin merkezi konumundaki Sultandağı ve Dereçine bölgesinde üreticilerle bir araya gelerek bahçelerde incelemelerde bulundu. Ardından kiraz alımlarının yapıldığı toptancı halini ziyaret eden Mısırlıoğlu, üreticilerin yaşadığı sorunları yerinde dinledi.

Ziyarete Sultandağı İlçe Başkanı Mevlüt Yaz, İl Sekreteri Şaban Çallıöz ve Dereçine Belediye Başkanı Aykut Okumuş da katıldı.
Bahçelerde üreticilerle uzun süre görüşen Mısırlıoğlu, geçtiğimiz yıl yaşanan zirai don felaketinin ardından bu yıl bereketli bir sezon beklendiğini ancak üreticinin bu kez de düşük alım fiyatlarıyla karşı karşıya bırakıldığını söyledi.

“Geçen yıl don vurdu, bu yıl fiyatlar vuruyor”

2025 yılında yaşanan zirai don nedeniyle kiraz, vişne ve kayısı üreticisinin büyük kayıp yaşadığını hatırlatan Mısırlıoğlu, bu yıl ise doğanın bereket sunduğunu ancak üreticinin emeğinin karşılığını alamadığını belirtti.”Üreticimiz geçen yılın zararını bu yıl telafi etmeyi umut ediyordu. Bahçeler dolu, ürün kaliteli, ihracatlık kiraz var. Ancak ihracatçı firmaların açıkladığı fiyatlar çiftçimizin emeğini hiçe sayıyor.” dedi.

“65 lira deniliyor, kasada 25 liraya düşüyor”

Kiraz alım merkezlerinde uygulanan fiyat politikasının üreticiyi mağdur ettiğini belirten Mısırlıoğlu, açıklanan fiyatlarla üreticinin eline geçen rakamların birbirini tutmadığını söyledi.”En yüksek fiyat 65 lira deniliyor. Ancak ürün seleksiyondan geçirilince aynı kirazın fiyatı bir anda 25-30 liraya kadar düşüyor. Sonuçta üreticinin eline ortalama 40 lira bile geçmiyor. Bu kabul edilemez.”

“Bir bardak çay 20 lira, kiraz 25 lira!”

Kiraz fiyatlarını sert sözlerle eleştiren Mısırlıoğlu şunları söyledi: “Bugün Afyonkarahisar’da bir bardak çay 20 liraya satılıyor. Dünyanın en kaliteli kirazını üreten üreticimizin bir kilo kirazına 20-25 lira değer biçiliyor. Bu üreticiye ‘üretme’ demektir. Bahçeleri sökün, ağaçları kesin demektir.”

“İşçinin yevmiyesi bile karşılanamıyor”
Kiraz üretimindeki maliyetlerin her geçen gün arttığını belirten Mısırlıoğlu, sadece hasat döneminde çalışan işçilerin maliyetinin bile karşılanamadığını ifade etti. “Bugün kiraz toplayan bir işçinin günlük maliyeti yemek ve ulaşımıyla birlikte yaklaşık 2 bin lirayı buluyor. Bir işçinin yevmiyesi çıkabilsin diye yaklaşık 50 kilo kiraz satılması gerekiyor. İşçi parasını bile karşılayamayan üretici gübreyi, ilacı, sulamayı nasıl ödeyecek?”

“80 liranın altında üretici zarar ediyor”

Üreticilerle yaptıkları görüşmelerde gerçek maliyet hesabının ortaya çıktığını belirten Mısırlıoğlu, “Konuştuğumuz bütün üreticiler aynı şeyi söylüyor. Kirazın maliyeti 80 liranın altında değil. 80 liraya satarsak ancak zarar etmeden sezonu kapatırız diyorlar. Ama bugün ortalama satış fiyatı 40 liralara kadar düşüyor.” diye konuştu.