Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kamu borçlarının yapılandırılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, yapılandırma öncesinde işletilen faizlerin sıfırlanması gerektiğini söyledi. Palandöken, mevcut faiz yükünün azaltılmaması halinde yapılandırmanın amacına ulaşamayacağını belirtti. Yapılandırmanın esnaf açısından önemli bir fırsat olduğunu ifade eden Palandöken, 25 günde 228 bin başvuru yapıldığını ve 206 milyar liralık borcun ödeme planına alındığını belirtti. Ancak borçların faizinin faiziyle birlikte ödenmesinin esnaf için büyük bir yük oluşturduğuna dikkat çeken Palandöken, esnafın borçlarını ödemek istediğini ancak anaparanın faiziyle ödenmesi gerekirken, geride kalan anapara üzerinden değil faizin de faizi hesaplandığında ödenmesi mümkün olmayan bir borç miktarının ortaya çıktığını ifade etti.
‘FAİZ YÜKÜ AZALTILMADAN YAPILANDIRMA AMACINA ULAŞAMAZ’
Palandöken, 500 bin lira anapara borcu bulunan bir esnafın borcunu taksitlendirmesi halinde, faiz 500 bin lira üzerinden hesaplandığında ödenebilir bir miktarın ortaya çıkabileceğini söyledi. Ancak yıllara yayılan ödemelerin üst üste konulmasıyla borcun ödenmesinin mümkün olmadığını belirten Palandöken, esnafın kamuya olan vergi ve sosyal güvenlik borçlarının tamamını ödemek veya yapılandırmak zorunda kaldığında borcun ödenebilir olmaktan çıktığını kaydetti. Bu durumdaki esnafın krediye ulaşamadığını ve esnaf için verilen kredilerden de yararlanmaya çalışamadığını belirten Palandöken, verilen kredi miktarıyla işini sürdüren, yeniden vergi mükellefiyeti sağlayan ve istihdama katkı sunan esnafın bu kez mağdur olduğunu ve borçlarını ödeyemez hale geldiğini ifade etti.
‘AYNI KİRA ÜZERİNDEN HEM MAL SAHİBİ HEM ESNAF VERGİ ÖDÜYOR’
Esnafın üzerindeki yüklerin yalnızca yapılandırma faizleriyle sınırlı olmadığını belirten Palandöken, yıllardır dile getirdikleri stopaj vergisinin de bu yüklerden biri olduğunu söyledi. Aynı kira üzerinden hem mal sahibinin hem de dükkân veya iş yerindeki mükellefin vergi ödediğini ifade eden Palandöken, bu rakamın yüzde 20 olduğunu belirtti. Palandöken, tüm bu yükler bir araya getirildiğinde esnafın borçlarını ödemesinin mümkün olmadığını vurgulayarak, borcun anaparasıyla birlikte o güne kadar işletilen faizin faiziyle ödenmesinin mümkün olmadığını söyledi. Esnafın ödeyebileceği bir yapılandırma için taksitlendirmeyle birlikte yalnızca anapara üzerinden faiz hesaplanması gerektiğini belirten Palandöken, böylece borcun ödenebilir hale gelebileceğini ifade etti. Aksi durumda borçların ödenmesinin mümkün olmayacağını dile getiren Palandöken, çok sayıda esnafın devlet tarafından verilen destek ve kredilerden de yararlanamadığını belirtti. Kapatılan her işletmenin ekonomiye, işsizliğe ve istihdama önemli bir darbe vurduğunu vurgulayan Palandöken, makul bir ödeme planı ve uygun faiz hesaplamalarıyla sorunun kökten çözülebileceğini söyledi.
Palandöken: Yapılandırma öncesi faizler sıfırlanmalıdır
TESK Genel Başkanı Palandöken, 25 günde 228 bin başvuruyla 206 milyar liralık borcun yapılandırma kapsamına alındığını belirterek, yapılandırma öncesinde işletilen faizlerin sıfırlanması çağrısında bulundu. Faiz yükünün azaltılmaması halinde esnafın borçlarını ödeyemeyeceğini vurgulayan Palandöken, stopaj vergisi başta olmak üzere üzerlerindeki yüklerin de hafifletilmesi gerektiğini ifade etti.

