Ana Sayfa Arama Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

‘Türk Dünyası Kültür Başkenti Hive özel sanat harikaları ile doludur’

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İlahiyat Fakültesinde düzenlenen ‘Özbekistan’da Sanat’ konferansında konuşan Doç. Dr. Mebrure Doğan, Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Hive kentinin özel sanat harikaları ile dolu olduğunu belirtti.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İlahiyat Fakültesinde düzenlenen 'Özbekistan’da Sanat' konferansında

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe; Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Erol, Ahmet Şemseddin Karahisari Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Asuman Şenel ile akademik personel ve öğrenciler katıldı.

‘HİVE KENTİ ÖZEL SANAT HARİKALARI İLE DOLUDUR’

AKÜ Ahmet Şemseddin Karahisari Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği ‘Özbekistan’da Sanat’ temalı konferansın konuşmacılarından birisi olan İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mebrure Doğan, Türk Dünyası Kültür Başkenti Özbekistan’ın Hive Kenti’nin tarihi ve mimari yapısı hakkında bilgi verdi. Doğan, şunları anlattı: “Hive Kenti 1990 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Listesine alınmıştır. 2020 yılında ise Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmiştir. Hive Kenti özel sanat harikaları ile doludur.” Hive Kenti’nde bulunan Pehlivan Mahmud Külliyesi, Kalta Minor Minaresi, Cuma Camii, Muhammed Rahim Han Medresesi gibi eserleri de inceleme fırsatı bulduğunu ifade eden Doğan, “Özbekistan, Seyhan ve Ceyhan nehirleri arasında bulunan bir yerdir. Suyun olduğu yerde medeniyet de oluyor. Bu anlamda Özbekistan kültür bakımından oldukça önemli bir yer olmuştur” dedi, Buhara kentinde bulunan tarihi eserlere ait gözlemlerini de paylaştı.

‘SEMERKANT, İLK KÂĞIT FABRİKASININ MERKEZİ’

İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekiye Sönmez ise konuşmasında Semerkant ve Taşkent’te bulunan tarihi eser ve yapılar hakkında bilgiler verdi. Sönmez, şu bilgileri aktardı: “Semerkant, Zerefşan Vadisi ve Nehri etrafında kuruluyor. İpekyolu üzerinde önemli bir yer. Milattan önce 329’larda Büyük İskender tarafından ele geçiriliyor. İskender’in bölgeye gelmesiyle Helenistik kültür kendisini gösteriyor” şeklinde konuştu. Semerkant’ın 1711 yılında Arapların bölgeye gelmesiyle İslam beldesi haline geldiğini belirten Sönmez, “Semerkant, ilk kâğıt fabrikasının merkezi olması nedeniyle de İslami açıdan önemlidir. Semerkant aynı zamanda alimler şehridir. Ticaret açısından da ekonominin döndüğü noktadır” ifadelerine yer verdi. Konferans, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.