Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Veteriner hekimlik hizmetlerinde yerel yönetimlerin gösterdiği ilginin yeterli olmadığını vurgulayan Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nevzat Algan, “Biz yöneticilere mesleğimizle alakalı tüm sorunlarımızı iletiyoruz. Veteriner hekimlik hizmetlerinde yerel yönetimlerin gösterdiği ilgilinin yeterli olduğunu söyleyemeyiz” dedi.

Veteriner hekimlik hizmetlerinde yerel

Afyonşehir Web TV’de Yüksel Elçi’nin sunduğu programa katılan Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nevzat Algan, yerel yönetimlerin veteriner hekimlik hizmetlere gösterdiği ilgilinin yeterli olmadığını dile getirerek, “Biz Merkez ilçemizin belediye başkanı, ilçe belediye başkanlarımızı, kaymakamlarımızı, sayın valimiz ve mülki amirlerimiz dahil tüm kamu kurum-kuruluşlarını ziyaret ediyoruz. Bu yöneticilere, veteriner hekimlik hizmetleri ile alakalı, mesleğimizle alakalı tüm sorunlarımızı iletiyoruz. Geçmişte Sayın Zeybek’e de bu konuları ilettik. Kendisi odamıza iadeyi ziyarette bulundu, nezaket ziyareti gösterdi. Veteriner hekimlik hizmetlerinde yerel yönetimler gösterdiği ilgilinin yeterli olduğunu bugün söyleyemeyiz” diye konuştu.

‘3 YILDIR ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDİYORUZ’

Veteriner hekimliğinin dünyanın en kadim mesleklerinden biri olduğunu ifade eden Algan, “İnsanlık var olduğundan bu yana hayvan sağlığına dolaylı olarak da insan sağlığına hizmet eden bir mesleğimiz var. Türkiye’de de 1954 yılında kurulan Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve 56 oda çatısı altında veteriner hekimleri hizmet vermektedir. Veteriner hekimler hayvan sağlığı alanında, halk sağlığı alanında, gıda güvenliği ve çevre sağlığı alanında memlekete çok faydalı hizmetler ve işler yapmaktadırlar. Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası olarak da, biz meslek kanunumuzdaki görevlerimiz ve yapmamız gereken faaliyetlerin doğrultusunda 3 yıldır çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hem meslektaşlarımızın hak ve menfaatlerini korumak, hem de veteriner hekimliğin memleket menfaatlerine en faydalı şekilde icra edilmesini sağlamak için çalışıyoruz. Burada meslektaşlarımız için yaptıklarımızdan ziyade halkımız içinde sosyal bir faaliyet olarak yaptığımız faaliyetler hakkında da ayrıca bahsetmek istiyorum. Bizler memleketimize hizmet bilinci ile Veteriner Fakültesinde okuyan öğrencilerimize burs vermek, malul olan meslektaşlarımıza aylık maaş şeklinde düzenli ödemeler yapmak, ücretsiz seminer ve kurslar düzenlemek gibi birçok sosyal faaliyetlere de imza atıyoruz. Elimizden geldiğince de bu çalışmalarımızı ivme ile artırmaya ve daha fazla tabana da yaymaya uğraşıyoruz” diye konuştu.

’17 İLÇENİN TAMAMINDA VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN OLMASI GEREKİYOR’

Afyonkarahisar’da merkez ilçenin haricinde 17 ilçenin tamamında Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün olması gerektiğini belirten Algan, “Bu birimler şu işi yaparlar; Veteriner hekimler hayvan sağlığı, halk sağlığı, çevre sağlığı gıda güvenliği dedik. Bir belediyenin görevi belediyeler kanunundan tanımlanan ayrıntı olarak izah edilen görevleri okunduğu da sağlıkla ilgili görevleri var. Sağlıkla ilgili görevlerini incelediğimizde bugün bir yerleşim yerinde hayvanlardan insanlara bulaşan bizim (zoonoz) dediğimiz hastalıklar. Bilimsel makaleler bu hastalıklara en çok hayvanlarla uğraşan kedi-köpek besleyen ya da çiftlik hayvanları ile uğraşan insanların yakalandığını bahseder ama bizim tespitlerimiz son zamanlarda Sağlık Bakanlığı verileri de doğrular kendileri evcil hayvan beslemedikleri halde kendileri ve çocukları parazitel hastalıklara yakalanıyorlar. En meşhur olan kist hastalığına yakalanıyorlar. Kedinin-köpeğin dışkısından veya tüyünden bulaşmış ve akciğerinde kist meydana gelmiştir. Eğer bir yerel yönetim sahipsiz hayvanlarını kontrol altına alamazsa bunların gerekli aşılamalarını yapamazsa çocukların oyun parklarındaki kumlarda bu parazitler çoğalır. Kendileri çok titiz oldukları halde bu kumdan hem kendilerine hem ailelerine parazit bulaşır. Bir belediye için bu vazgeçilmezdir. Bazı hizmetler yapıldığında direk gözle görülür, kaldırımları yenilerseniz, yeni asfalt yaparsanız halk bunu hemen görür. Benim bahsettiğim yatırımları yapmanın neticelerini yıllar sonra görürsünüz ancak zararlarını hemen görürsünüz sadece fark etmezsiniz bu zararın nereden geldiğini” ifadelerini kullandı.

‘BU SADECE BİZİM ÖNGÖRÜMÜZ VEYA TALEBİMİZ DEĞİL’

Algan yaptığı açıklamaların devamında ise şunları söyledi: “Bizim yerel yönetimlerden isteğimiz Belediye Veteriner İşleri Müdürlüklerini fonksiyonel olarak kurup çalıştırabilirlerse, uçucu insektisit sinek ilaçlamalarından, çevre sağlığından, haşerelerden, sahipsiz hayvanlara varıncaya kadar, hayvansal gıdaların üretiminden, satış noktalarına ve denetlenmesine kadar sağlıklı bir şehir, sağlıklı bir kasaba ve sağlıklı bir ilçe oluşması için Veteriner İşleri Müdürlüklerinin kurulması ve fonksiyonel olarak çalıştırılması şart. Bu sadece bizim öngörümüz veya talebimiz değil. Dünyada gelişmiş ülkeler olarak tabir ettiğimiz ülkelerin tamamında bu böyle bir görüş. Neden veteriner hizmetleri önemli çünkü 2020 yılında tüm dünyayı etkileyen covid-19 pandemisi kontrolsüz bir hayvan pazarından çıktı. Veteriner hekim hizmetleri aksadı hayvanlardan insanlara bulaştı ve tüm dünyaya yayıldı, evlerimize hapis olduk. Peki bu hastalığın aşısını Türkiye’de kim yaptı bir veteriner hekim Aykut Özdarendeli yerli turkovac aşısını buldu ve geliştirdi.” Kadir Aydın