Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Çocuk, kendini oyunla ifade eder’

Psikolog Öykü Sarlık, çocuk

Psikolog Öykü Sarlık, çocuk psikolojini anlattı. “Çocuklarla iletişim kurmanın, onların dünyasını paylaşmanın birçok yolu vardır. Oyun, bu yolların en doğal olanı, en sık kullanılanı ve en sağlıklı sonuç verenidir. Oyun, çocuğun kendi kendini ifade edebildiği, yeteneklerini fark ettiği, yaratıcı potansiyelini kullanabildiği, dil, zihin, sosyal, duygusal ve motor becerilerini geliştirebileceği önemli bir fırsattır.”

İstanbul Bilim Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden 2018 yılında mezun olan ve bir süre Afyonkarahisar’daki özel bir hastanede görev yapan Psikolog Öykü Sarlık, kendi kliniğinde danışlarına hizmet veriyor. Psikoloji üzerine başladığımız yeni yazı dizimizin ilkinde Psikolog Öykü Sarlık’ın aldığı eğitimler ve çocuk psikolojisini konuştuk.

Bilişsel ve davranışçı terapilerinin klinik uygulamaları, dinamik psikoterapi, çocuk değerlendirme testleri, çocuk testlerini yorumlama ve çizim testleri, oyun terapisi, klinik uygulama ağırlıklı meslek eğitimleri alan Psikolog Öykü Sarlık, şu alanlarda hizmet verdiğini belirtti:

Bireysel psikolojik danışmanlık, stresle baş etme, uyku problemleri, öfke kontrol problemi, kişiler arası iletişim problemleri, obsesif- kompülsif bozukluk, panik bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, yaygın anksiyete bozukluğu, beslenme ve yeme bozuklukları, depresyon, sosyal kaygı ve fobiler.

Kliniğinde çocuk ve ergen psikolojik danışmanlığı da yapan Psikolog Sarlık, kardeş kıskançlığı, okul problemleri, kaygı sorunları, tırnak yeme, dikkat geliştirme ve sosyal beceri eksiklikleri.

Uyguladığı Çocuk Testleri de şunlar: AGTE -(Ankara Gelişim Tarama Envanteri), Metropolitan Okul Öncesi Olgunluk Testi, Catell 2A-3A Zeka Testi, Gessel Gelişim Testi, Benton Görsel Bellek Testi, Kent Egy Testi, SDÖT -(Sayı Dizisi Öğrenme Testi), Burdon Dikkat Testi, Franfurter Dikkat Testi, Porteus Labirent Testi, Peabody Kelime Anlama Testi, Kinder Angst Testi.

Psikolog Öykü Sarlık’la çocuklardan yetişkinlere kadar insanların psikolojik durumlarını konuştuk. Her insanın mutlaka psikoloğa görünmesi gerektiğini belirten Psikolog Sarlık, “Her terapist de bir başka psikoloğa danışır” dedi.

ÇOCUKLARLA İLETİŞİM KURMANIN BİRÇOK YOLU VARDIR

Psikolog Öykü Sarlık, çocuk psikolojini anlattı. “Çocuklarla iletişim kurmanın, onların dünyasını paylaşmanın birçok yolu vardır. Oyun, bu yolların en doğal olanı, en sık kullanılanı ve en sağlıklı sonuç verenidir. Oyun, çocuğun kendi kendini ifade edebildiği, yeteneklerini fark ettiği, yaratıcı potansiyelini kullanabildiği, dil, zihin, sosyal, duygusal ve motor becerilerini geliştirebileceği önemli bir fırsattır” diyen Psikolog Öykü Sarlık’ın görüşleri şöyle:

ÇOCUKLAR İÇİN RESİM NEDEN ÖNEMLİDİR?,

 

– Sağ ve sol beyin beraber çalışır

– Konstantrasyon gücü artar

– El-göz koordinasyonunu geliştirir

– Sorumluluk katar

– Öfke kontrolünü sağlar

– Özgüveni geliştirir

– Çocuğun deşarj olmasını sağlar

– Çocuğa keyif verir

– Eğitiminde önemlidir

– Resimle duygularını yansıtır

– Resimle kişiliğini ve arzularını yansıtır

OYUN TERAPİSİ NEDİR?

Çocuklarla iletişim kurmanın, onların dünyasını paylaşmanın birçok yolu vardır. Oyun, bu yolların en doğal olanı, en sık kullanılanı ve en sağlıklı sonuç verenidir. Oyun, çocuğun kendi kendini ifade edebildiği, yeteneklerini fark ettiği, yaratıcı potansiyelini kullanabildiği, dil, zihin, sosyal, duygusal ve motor becerilerini geliştirebileceği önemli bir fırsattır. Oyun her çocuğun gerçek yaşantısından daha çok benimsediği daha çok içinde yaşadığı ve mutlu  olduğu bir dünyadır. Yaşamın tüm dönemleriyle ilgili bir kavramdır, bu özelliğine göre de oyun çeşitleri yaş gruplarına göre farklılık göstermekte farklı tanımlarla açıklanmaktadır.

Oyun terapisi, tedirgin çocukların içe atılmış isteklerini, bilinçdışı korku ve yılgılarını öğrenmek ve davranış bozukluklarını gidermek için başvurulan bir tekniktir. Oyun terapisinde çocuk, özgürce oynayabileceği bir odaya konmaktadır. Bu odada bilinçdışından kaynaklanan kinlerini, kızgınlıklarını, korkularını oyuncaklara geçirerek ortaya çıkarmakta ve yaşamaktadır. Terapist gerek duydukça çocuğa sorular sormakta, yorum yapmakta ve gerektikçe aydınlatıcı bilgiler vermektedir.

 

Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?

Bilişsel davranışçı terapiler kişinin psikolojik sorunlarını sürdüren uyumsuz düşünce ve davranışlarını değiştirerek iyileşme sağlamayı hedefleyen tedavileri bünyesinde barındıran bir psikoterapi sistemidir. Temellerini öğrenme kuramlarından ve bilişsel ilkelerden almıştır.

Bilişsel, davranışsal yöntemler ve sorun çözme becerilerine yönelik yaklaşımları içinde barındırır.

Bu ekolün bilişsel kısmı kişinin zihinsel süreçlerini ele alır. Psikolojik sorunları olan kişilerin karşılaştıkları çeşitli durumları değerlendirirken kendilerinde olumsuz duygular yaratan düşünce hataları yaptıkları görülür. Dolayısıyla da, terapide bu düşünce hataları belirlenir ve kişiyle birlikte bunların ne derece geçerli oldukları sorgulanarak ona daha gerçekçi ve uyumlu düşünme tarzı öğretilir.

Bilişsel davranışçı terapinin davranışçı kısmı ise kişinin psikolojik sorunlarıyla ya da olumsuz duygularını sürdüren uyumsuz davranışlarını değiştirerek kişiye daha uyumlu davranışlar kazandırmayı hedefler. Bu düşünce ve davranış değişikliği sayesinde kişinin hissetmekte sıkıntı dile getirdiği korku, kaygı, üzüntü, öfke, acı, utanç gibi olumsuz duygularında ve zamanla psikolojik sorunlarında azalma olur.

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİLERİN TEMEL İLKELERİ:

Bilimsel yaklaşıma dayanır, şimdi ve buradaya odaklıdır geçmişin izdüşümlerine değinilse de danışanın şimdiki yaşantısına odaklanılır. Aktif bir terapi türüdür (danışan-terapist karşılıklı konuşması, ödevler verilmesi vs.) öğrenme odaklıdır, aşamalı olarak ilerleme olur ve kısa süreli tedavi türüdür. Tedavinin süresi hastalığa göre değişiklik gösterir fakat maksimum 6 ay sürer. (Kişilik bozuklukları tedavisi hariç o 1-2 yıl sürebilir) Bilişsel davranışçı terapi danışanın sorununu formülasyona tabii tutar ve bunu bilişsel kavramlarla açıklamaya çalışır, amaca dönük ve sorun odaklıdır. Her seans kendi içinde yapılandırılmıştır. İşlevsel olmayan düşünceleri ve inançları belirleyip onları değiştirmeyi temel alır.

DİNAMİK PSİKOTERAPİLER NEDİR?

Psikodinamik psikoterapiler, yapıtaşı olarak Freud’un klasik Dürtü Kuramı ve sonrasındada, Ego Psikolojisi, Nesne İlişkileri Kuramı, Kendilik Psikolojisi, Masterson Yaklaşımı gibi diğer psikodinamik yaklaşımlarla devam etmiştir. Bu yaklaşımlar; psikopatolojilerin temelinde kişinin 0-6 yaş arasındaki dönemde yaşadıklarının olduğunu savunur ve serbest çağrışım ve rüyaların yorumlanması başta olmak üzere bunları irdeler ve temelde hepsi bilinçdışı kavramına uygulamalarının teorik temelinde yer verir.

Bilişsel ve davranışçı modelle açıklayamadığımız ya da tedavi edemediğimiz vakalara dinamik formülasyonla yaklaştığımızda çözümlendiğini görmekteyiz. (Devam edecek) Kübra Ergün (Özel)