Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Melisa Akarsu

PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK

Hayatın herhangi bir döneminde baş etmekte zorlandığımız pek çok durumla karşı karşıya kalabiliyoruz. Kişisel yaşamımızın, toplumsal değişikliklerin, değişen düzenin, farklılaşan aile yapısının beraberinde getirdiği zorluklara karşı gösterdiğimiz uyum ve esneklik problemle baş edebilme becerimizi destekliyor. Bu noktada psikolojik sağlamlık önemli bir kavram olarak karşımıza çıkıyor.

Psikolojik sağlamlık yaşamın zorluklarıyla baş edebilme ve bu zorluklarla birlikte ayakta kalabilme becerisidir. Psikolojik sağlamlık, problemleri görmezden gelmek değil problemi tanımlamak, anlamlandırmak, kabul etmek, esneklik göstermek, gerektiğinde destek almak ve baş etme becerileri geliştirmekten geçer. Peki psikolojik sağlamlığımızı nasıl geliştiririz?

1- Her şeyden önce kendinizi artılarınız ve eksilerinizle kabul etmeyi öğrenmelisiniz. Bu, değerli olduğunuza yönelik inancınızı kuvvetlendirir.

2- Var olan problem durumuna, içinde bulunduğunuz şartlara, planınızın dışında kalan veya yolunda gitmeyen herhangi bir duruma karşı esneklik göstermelisiniz. Hayatta her şey planladığımız veya tahmin ettiğimiz gibi gitmeyebilir. Bazen yanlış kararlar alabiliriz. Bazen yanlış yolda olduğumuzu yolun sonuna yaklaştığımızda fark edebiliriz. Bunu bir başarısızlık olarak değil bir deneyim, farkındalık, hatta gelişimimizin bir parçası olarak görmek esnekliğimizi arttıracaktır.

3- Destek mekanizmaları oluşturmak; kararsız kaldığımızda, yanlış yaptığımızı hissettiğimizde ve zor zamanlarımızda yanımızda olacak birilerinin var olması, psikolojik sağlamlığımızı geliştirmenin önemli bir adımıdır.

4- Profesyonel destek almak; zaman zaman hayatın getirdiği zorluklarla başa çıkamayacağınızı düşünebilirsiniz. Bu noktada ağlamanın gülmek kadar normal olduğunu, bazen heyecandan çığlıklar atarken bazen de kaygıdan kımıldayamayacak kadar kötü hissedebilirsiniz. Bunların tamamı insani ve hiçbirine yabancı değiliz. Yani tüm bunların oldukça normal olduğunu kabul etmeli ve gerekli durumlarda bir psikolojik danışmandan destek almalısınız. Psikolojik destek almak, duygularınızı anlamlandırmaya ve işlevsel başa çıkma yolları geliştirmenize yardımcı olur.

Psikolojik sağlamlık bir varış noktası değil, sürekli değişim ve gelişim haline olduğunuz bir yolculuktur.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER