Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mert Üner

BİR FUTBOLCUNUN GÖZÜNDEN

Çoğu insan çocukluk yaşlarında futbolcu olmanın hayallerini kurmuştur. Ama bu hayalleri kuranlardan çok azı profesyonel futbolculuk hayatına atılmışlardır. Bırakanların bazısı hayatın zorlukları yüzünden kendiliğinden bırakmışlardır. Bazıları ise adam kayırma, torpil tarzı konulardan ister istemez futbola küsüp bırakmış olan sporculardır. Bu konu Türk futbolunun ilerleme yolundaki en büyük engellerinden birisidir.

Futbolculuk havalı, popülaritesi yüksek ve maddi açıdan da oldukça getirisi olan bir meslektir. Ancak futbolculuğun göremediğimiz bir tarafı daha vardır. O da futbolcuların yapmak zorunda olduğu rutinlerdir. Gelin bu rutinleri beraber inceleyelim.

Uyku düzenine dikkat edilmesi gerekli. Futbol oynayan sporcuların vücutlarında normal insanlara nazaran ekstra bir enerji açığı ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden uyku, spor yapan bireylerde çok önemli etkendir.

Sağlıklı beslenmek gerekli. Şüphesiz ki sağlıklı beslenme, dikkat edilmesi gereken noktaların en başında gelmektedir. Futbolcu kalori ihtiyacını tam bir şekilde karşılamazsa sporda performans düşüklüğü yaşanır. Doğru yapılan bir beslenme planı ise sporcunun dayanıklılığını arttırır, gelişimini en üst düzeye çıkarır. Profesyonel futbol takımlarının çoğu bir diyetisyen ile çalışırlar ve futbolcuların da diyetisyenlerin onlara hazırladığı beslenme programlarına uymaları beklenmektedir.

Yeteri kadar dinlenmek gerekli. Antrenman yapan bir futbolcunun kaslarında birçok hasara rastlanmaktadır. Eğer yeteri kadar dinlenmeye önem verilmezse bu kas onarımı gerçekleşmez ve gelişim sağlanmadığı gibi sakatlık yaşama riski de oldukça yüksektir. Bu gibi durumların yaşanmaması için antrenman ve maçlardan sonra kesinlikle ve kesinlikle dinlenme yapılmalıdır.

Ekstra antrenman yapılması lazım. Bir futbolcu kendini geliştirmek ve başarılı olmak istiyorsa ekstra antrenmanlara özen göstermelidir. Bu antrenmanlar takımla yapılan antrenmanın haricinde yapılır. Sporcunun eksik yönlerini geliştirmeye yöneliktir. Bilinçli ve programlı bir şekilde yapılmalıdır.

Bir futbolcunun yapmış olduğu bazı rutinleri yukarıda bahsettim. Şimdi siz de isterseniz sezon öncesinden başlayarak bir futbolcuyu ele alalım.

Önce transfer döneminde bir takım ile anlaşır. Ondan sonra hazırlık süreci başlar, buna sezon öncesi dönem veya kamp dönemi de diyebiliriz. Tüm takım tesislerde toplanır ve futbolcular birbirleriyle tanışırlar. Sezon öncesi kamplarda maç takvimi uzak olduğundan günde çift idman yapılır. Ve bu idmanların içeriği genelde kondisyon arttırmaya yöneliktir. Maç takvimi yaklaştıkça yani sezon başladıktan itibaren ise bu tempo biraz yavaşlar günde çift olan antrenmanlar teke düşer ve taktik antrenmanlarına ağırlık verilir.

Genelde hafta içleri hep antrenman yapılıp hafta sonraları maçlar oynanır. Maçlar oynandıktan sonraki güne ise dinlenme konulur. Hemen diğer gün rejenerasyon (yenilenme) idmanı yaparak yeni haftaya başlanması gerekir. Bu bir sezon boyunca böyle devam eder.

Futbolculuğun artıları olduğu gibi eksi yönleri de vardır. Biraz bahsetmek gerekirse, her gün antrenman yapmak vücudu çok yormaktadır. Her hafta aynı şeyleri yaşayıp o monotonluk hali bir süre sonra mental yorgunluğa da dönüşebilir. Bu tempoya ayak uyduramayan sporcularda süreantrene dediğimiz olay meydana gelmektedir. Süreantreneyi, fazla yoğun antrenman yapmadan kaynaklı performans düşüklüğü olarak tanımlayabiliriz. Bu performans düşüklüğü sporcunun yaşam kalitesini de olumsuz bir şekilde etkilemektedir.

Her hafta maçlar oluyor; rakip baskısı, seyirci baskısı gibi olaylar insanı gerebilir. Bir sakatlıkta çok ciddi sağlık sorunları yaşayabilirsin. Bu durum futbolculuğun en zor kısımlarından birisidir. İyileşip tekrar sahalara döndüğünde bile eski performansını yakalayamamak çok acı verici bir durum oluyor.

Genel olarak bir futbolcunun bir sezonda neler yaptığı, futbol mesleğinin iyi ve kötü yönlerini kelimelere döktük. Futbolcu olma yolunda ilerleyen sporcuların kafalarında bir şeylerin oturduğuna inanıyorum. Siz de futbolun artı ve eksi yönlerini tartıp ona göre bu yolda ilerleyebilir veya başka dallara yönelebilirsiniz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER