Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kadir Gezen

REFLÜ VE MİDE YANMASI

Reflü rahatsızlığı, mideye giden besinlerin tekrar geri dönerek yemek borusuna doğru ilerlemesi ve kaçması ile yemek borusunun tahriş olması durumudur.Daha çok aşırı çay kahve tüketimi, aşırı yağlı-tuzlu-baharatlı besinlerin tüketimi ile ortaya çıkmaktadır.

Belirtileri arasında en sık karşılaşılan yemekten sonra görülen midede yanma hissidir.Bu his yemekten sonraki ilk 1 saat içinde görülmeye başlar ve yemek yiyip hemen uzanma durumuna geçerseniz artarak devam eder.

Mide yanma hissinin yanında, ağızda kötü koku, öksürük, göğüs ağrısı, safra olarak nitelendirdiğimiz acı mide içeriğinin ağıza gelmesi belirti olarak görülebilir. Bu tarz rahatsızlıklar genelde yemeklerden sonra oluyorsa ve haftadan ikiden fazla başınıza geliyorsa beslenme ve yaşam tarzında değişikliğe ihtiyacınız var demektir.

Eğer bu yönde adım atılmazsa yaşam kalitesini düşürmekle beraber uzun süreli reflü ilerleyen dönemde bir çok mide rahatsızlığını beraberinde getirme riski bulunmaktadır. Peki reflü şikayetlerini azaltma ve yok etmek için nasıl bir beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri uygulamak gerekiyor

Fazla kilonuz var ise uyarıcı bir faktör olduğu için ideal vücut ağırlığına ulaşmak adına diyetisyenden destek almalısınız. Öğün düzeniniz az az sık beslenme şeklinde olmalıdır.

Yatmadan önce yemek yeme alışkanlığından vazgeçin. Vücudunuz uyku moduna girdiğinde sindirim ön planda olmaz, bu nedenle vücudunuzda sindirim işlemi yavaşlayarak midede besinlerin kalmasına bu nedenle reflü/yanma hissinin artmasına neden olur

Koyu çay, kahve, karbonatlı içecekler, alkol, domates, asitli meyve suları, yağlı süt, acı baharatlar, soğan, sarımsak, kızartmalar, kavurmalar, salam,sosis, sucuk, çok sıcak veya çok soğuk besinler, abur cuburlar beslenme düzeninizdeki ölçülerini azaltın veya tamamen beslenme düzeninizden çıkartın.

Yemeklerde sıvı alımı azaltılıp, sıvı alımı öğün aralarına kaydırın.Karın içi basıncı arttıran, sıkı kemer, korse gibi uygulamalardan kaçının. Yemekten sonra yatmaktan kaçının ve yatılan yatağın başının 15-25 cm yükseltin.Portakal, limon, greyfurt gibi besinlerin tüketimine dikkat edin.Tok karnına egzersiz yapmayın.

Reflünün önlem alınmadığı taktirde çok daha ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini siz değerli okurlarımız unutmayınız. Reflü şikayetlerinizi azaltmanın yolu beslenme tarzını değiştirmek yanında yaşam tarzınızı da değiştirmekten geçer.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER