Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mustafa Saka

Altyapılar farklılaşırken

 

 

Değerli okurlarım, bir kentin altyapısı sadece kanalizasyon, su ya da elektrikten oluşmaz. Çağdaşlıkla birlikte birçok altyapı şehirlerde var olmaya başlamıştır. Bunlardan birisi telekomünikasyon altyapısıdır ve bilgi çağında yeni yol ağıdır.

Telekomünikasyon, altyapıdaki bir sonraki yenilikti. Elektrikli telgraf ağları 1816’da Francis Ronalds tarafından icat edildi. Ancak, fikir o kadar yeniydi ki, başlangıçta çabaya değmediği için reddedildi; fikrin benimsenmesi 20 yıl sürdü. Kablolarla gönderilen kısa mesajlar, kablosuz bir topluma çok az getiri sağlamak için çok fazla iş gibi görünüyordu. Ancak telgraf, bilgi hakkında yeni bir düşünme biçiminin önünü açtı.

Telekomünikasyon altyapısı radyolar, telefon hatları, fiber optik, hücresel ağlar ve daha fazlasını içerir. Toplumlar güvenlik, mahremiyet, ekonomik fırsat ve acil müdahale için iyi iletişim sistemlerine son derece bağımlıdır. Mevzuat, lisanslama ve kamu mülkiyeti genellikle bu altyapıyı mümkün olduğu kadar çok kişinin kullanımına sunmak için yönetir.

İnternet kimseye ait değildir: daha büyük bir bütün oluşturmak için birbirine bağlanan bir grup küçük dijital ağdır. Ancak bu ağlar telekomünikasyon ağları üzerinden iletişim kurar.

Bilgisayar ağları, ulaşım ağlarını yansıtan bir altyapıya sahiptir. Sunucular, anahtarlar ve yönlendiriciler, mallar veya insanlar yerine bilgileri bir yerden diğerine taşır. İnternet, telekomünikasyon ağları üzerinden birbirine bağlanan özel ağlardan oluşan bir sistemdir. İnternet servis sağlayıcıları, telefon hatları üzerinden alan kiralar. Trenleri olan ve mallarını teslim etmek için demiryollarına erişim için ödeme yapan nakliye şirketi gibiler.

Telefon sağlayıcıları da bazen özel şirketlerdir. Bu nedenle, telekomünikasyon ve dijital altyapı, ortak yarar için önemli olmakla birlikte, yollar ve köprülerden farklı bir modele sahiptir.

Toplumların ağ oluşturma gücünden nasıl yararlanabileceği hala araştırılıyor. Telgrafların ardındaki fikri gören ancak nasıl yararlı olabileceklerini hayal edemeyenler gibi, ağlarımızın gücünü hala tam olarak tasavvur edemiyoruz.

Toplumlar hala nesnelerin interneti, akıllı şehirler ve otonom araçlar gibi fikirlerin ardındaki potansiyeli araştırıyor. Bu yenilikler bir toplumun daha üretken veya işlevsel olmasına yardımcı olursa, günümüzde yollar kadar önemli hale gelebilirler.

Modern toplumlar hem fiziksel hem de dijital altyapıya bağlıdır.

ALTYAPI KARMAŞIKLIĞA İZİN VERİR

Tarih boyunca altyapıdaki gelişmeler karmaşık, entegre toplumların büyümesini desteklemiştir. Yerinde altyapı ile gruplar daha verimli bir şekilde uzmanlaşabilir ve ticaret yapabilir. Tarihsel olarak, yeni kamu altyapı gelişmeleri genellikle medeniyetteki ilerlemeleri desteklemiştir. Bu aksamalara şunlar neden olmuştur:

İnsanlar, bilgi, kaynaklar ve mallar, kamu altyapısı aracılığıyla bir ekonominin bir bölümünden diğerine akar.

Altyapı genellikle insanları artan kolaylık, hız ve verimlilikle birbirine bağlar. Ancak bugün bir kırılma noktasındayız. Fiziksel alandaki tıkanıklık, kalabalık kentsel toplumlarımız için bir sorun haline geliyor. Yoğun bir otoyola şerit eklemek gibi altyapı eklemenin, talebi teşvik ederek genellikle aynı miktarda sıkışıklığa yol açtığını gösteren araştırmalarımız var. Altyapı hareketi teşvik eder. Artık eski atalarımızın hayal bile edemeyecekleri hareketliliğe sahibiz. Kullanılabilir alanın sınırlarıyla karşı karşıya kaldıkça, şehirler daha fazla altyapı yerine daha akıllı altyapı üzerine bahse girmeye başlıyor .

Modern bir şehirde stratejik planlama, genellikle altyapının alıp götürdüğü köy merkezini yeniden kurmakla ilgilidir. Mahalleleri canlandırmak, eve yakın iş ve kolaylıklar sağlamak anlamına gelir. Kendi iyiliği için karmaşıklık, düzgün işlev kadar önemli değildir.

Bilgisayar biliminde zarafet kavramı, etkinlik ve basitliği birleştirir. Bilgisayar ağları artık binlerce kod satırı işleme yeteneğine sahiptir. Bu, kod şişmesine yol açabilir; daha fazla verim, programcıların alan koruma konusunda daha az dikkatli olmaları anlamına gelir. Yine de kodlayıcılar, zarafet ve sadeliğin bir sistemi daha sağlam hale getirdiğini bilirler. Ayrıca, bir kaynağı iyi kullanmak muhteşem yeniliklere yol açar. Benzer şekilde, insan ağlarında başarı, daha fazla kapasite yaratmaktan ziyade daha etkili işlevlerle gelebilir. Sağlık ve mutluluklarla nice bayramlara…

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER