Hızlanan kentleşmeyle birlikte, gelişmekte olan ülkeler, ulaşım, enerji, telekomünikasyon, su temini ve sanitasyonda önemli bir paya sahip olan yeni altyapıya her yıl yüz milyarlarca dolar yatırım yapıyor. Altyapının kalkınmada vazgeçilmez, olumlu bir rolü vardır. En başta insan sağlığı olmak üzere altyapı, dünya için çok önemlidir. Kaldı ki ne kadar iyi yapılırsa yapılsın, altyapının olumsuz etkilerini tamamen ortadan kaldırmak mümkün değil. İşte Eber Gölü’nün hali ortada. Cennet olan bu göl, bilinçdiz yerel yönetimler ve sanayiciler tarafından yok edilmenin eşiğine getirildi. Gölün düştüğü durum hale tartışılıyor.
Ancak kent altyapısının rolü hakkında bugüne kadar çok şey tartışıldı. Altyapı, emek ve sermayenin üretkenliğini artırma işlevinin yanı sıra, hane halkının refahına da katkıda bulunur. Kabul. Altyapının ortaya konulması çok sayıda oyuncuyu içeren, büyük bir finansman, inşaat ve bakım sürecidir. Bu da kabul.
Kentsel altyapının büyüme ve gelişme için temel rolüne ilişkin bir anlayışı dahil ederken, gelişmekte olan ülkeler ve çeşitli bölgeleri bağlamında bu dört kentsel altyapı sektörüne odaklanmaktadır.
Yükselen pazarlarda ve gelişmekte olan ekonomilerde kentsel altyapıyı incelemek, altyapı sağlama ve finansman mekanizmaları için çoklu çerçeveleri kavramanın yanı sıra altyapıda büyüyen özel katılım alanını dikkate almak anlamına gelir. Ayrıca, altyapı yatırım açığı ve altyapı kapasite açığının yanı sıra yeni altyapı geliştirme ve mevcut projelerin rehabilitasyonu için finansman eksikliklerini vurgular. Altyapı kapasite açığı öncelikle gerekli altyapının mevcut eksikliklerinin yanı sıra hem politika yapıcılar hem de yatırımcılar için seçenekleri sınırlayan kurumsal eksiklikleri tanır. Seçilen makaleler, bu temel zorlukların bölgesel ve sektöre özgü kentsel altyapı planlaması, finansmanı ve hizmet sunumu süreçleri aracılığıyla nasıl ele alındığını göstermektedir.
Kentsel Altyapının Durumuna Genel Bakış
Gelişmekte olan ülkelerde, altyapıda kronik bir yetersiz yatırım var. Kamu hizmetleri ve planlama ajansları, yatırım, geliştirme ve hizmet sunumu boşluklarını kapatmaya yardımcı olmak için özel sektörle işbirliği yapıyor. Bu nedenle, kentsel altyapı projelerini yöneten, planlayan, finanse eden ve geliştiren kurumsal düzenlemeler değişime uğramaktadır. Çalışmalar, politika ve organizasyonel değişikliklerin nasıl yeni altyapı uygulamalarına yol açtığını, aynı zamanda altyapı projelerinin nasıl politika hedeflerini ortaya koymanın araçları olduğunu ve kentsel yaşamlar üzerinde kritik etkileri olabileceğini tartışır.
Desteklenen koşullar, parçalanmakta olan mevcut altyapı sermaye stoklarının daha fazla olması ve yeni altyapı inşaatını gerektiren daha yüksek kentleşme oranları nedeniyle gelişmekte olan ülkeler için kapasite ve yatırım boşluklarının daha keskin olduğunun altını çiziyor.
Miller 2013 ve Dünya Ekonomik Forumu 2014, kamu-özel sektör ortaklıklarını ve belediye altyapı yönetimi için kurumsal reformları güçlendirerek gelişmekte olan ekonomiler için yatırım risklerinin nasıl azaltılabileceğini dile getiriyor. Gelişmekte olan ekonomilerde altyapı gelişimi ile ilişkili düzenleyici reform süreçlerine ilişkin bölgesel vaka incelemeleri sunmaktadır.
YORUMLAR