Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mustafa Saka

Sporun şehir sakinleri üzerindeki rolü

 

 

Sporun şehirde ve şehir hayatına dahil olması nasıl mümkündür? Örneğin, sakinleri spor yapan şehirler mi, yoksa mega spor etkinlikleri düzenleyen şehirler mi sağlık dostudurlar? Spor yapmanın temel tezlerinden biri, on dokuzuncu ve yirminci yüzyılın başlarında spor ile Amerikan şehirlerinin büyümesi ve gelişmesi arasında karşılıklı olarak dönüştürücü bir ilişki olduğudur. Bu bağlamda tartışılan, göçmenleri sosyalleştirme ve kontrol etmede spor ve oyunların rolüdür. Daha sosyal psikolojik bir düzeyde, sporun kentlilere öznel bir topluluk kimliği duygusu sağlamadaki önemi incelenir. Kentsel oyun alanı sporlarına katılımın, aksi takdirde anonim bir kentsel dünyada benliğin, kimliğin ve bireyciliğin ifadesi için nasıl bir forum sağlayabileceğini ele almaktadır.

Mega spor etkinliklerine ev sahipliği yapmanın, ev sahibi şehir sakinlerinin yaşam kalitesini artırıp artırmadığı ve ne zaman artırdığı bilinmiyor. Etkinlik süresince tüm katılımcıların fiziksel, sosyal, psikolojik ve çevre sağlığı açısından yaşam kalitelerinde herhangi bir değişiklik olmadı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yaşam kalitesini ‘bireyin içinde yaşadığı kültür ve değerler sistemi bağlamında ve amaçları, beklentileri, standartları ve endişeleriyle ilgili olarak yaşamdaki konumuna ilişkin algısı’ olarak tanımlamaktadır. Yaşam kalitesinin ölçülmesi olarak fiziksel, sosyal, psikolojik ve çevresel alanı içeren dört boyutlu bir yapı öneren DSÖ’nün ölçüm araçları şehirde yaşayan insanların gerçekte ne hissettiğini ortaya çıkarabilir mi?

Bildiğimiz kadarıyla, dört boyutlu yaşam kalitesi kavramını mega etkinliklere ev sahipliği bağlamında ele alan hiçbir deneysel çalışma yoktur. Basit genel yaşam kalitesi ölçümlerini (ve neden-sonuç ilişkilerinin ve bireysel değişikliklerin belirsiz kaldığı kesitsel örnekleri) kullanan önceki araştırmalar, yalnızca ev sahipliği yaparak ev sahibi şehir sakinlerinin yaşam kalitesi üzerinde temel bir etki olmadığına dair anlamlı kanıtlar sunmaktadır. Bu nedenle, algılanan atmosferi, ev sahibi şehir sakinlerinin yaşam kaliteleri açısından (çok boyutlu bir yapı olarak) mega spor etkinliklerine ev sahipliği yapmaya nasıl tepki vereceğini etkileyebilecek bir değişken olarak görüyoruz.

Algılanan atmosferin yüksek seviyelerinde yaşam kalitesinde potansiyel bir artışın sürdürülebilirliği hakkında herhangi bir tahminde bulunmuyoruz çünkü bu tür tahminler için çok az teorik veya ampirik destek var. Algılanan atmosferin sübjektif sağlık düzeylerini yüksek tuttuğu söylenebilir, çünkü şehirde etkinliğe ev sahipliği yapmakla ilgili iyi anılara sahip olmak yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir. Ancak olumlu bir atmosfer algılayanların olay sırasında yaşadıkları deneyimi kaçıracakları ve daha sonra günlük rutinlerine geri dönmekten memnun olmayacakları ve bu nedenle bir süre yaşam kalitelerini daha olumsuz olarak değerlendirebilecekleri de söylenebilir. Olaydan sonra. Argümanlar, beklenti doğrulama teorisine dayanabilir. Beklentilerdeki artışa (veya azalmaya) bağlı olarak, bireylerin rutinlerine geri dönerken tatmin olmama (veya tatmin olma) olasılığı daha yüksek olabilir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER