Her büyüklükteki şehir, çeşitli kentsel altyapı projelerinin geliştirilmesinde aktif olarak yer almaktadır. Küresel ölçekte her büyüklükteki şehirler ve bölgeler, müzeler, kongre merkezleri ve spor ve eğlence tesisleri gibi olanaklar da dahil olmak üzere çeşitli kentsel altyapıların geliştirilmesini içermektedir. En azından endüstri açısından ortak bir spor şehri anlayışının, onu izleyen insanlarla çok ilgisi var. Büyük ekipler yerel bir kimlik ve ekonomik bir teşvik oluşturur, üst düzey etkinlikler her yerde paraya çevrilebilir bir imaj yansıtır ve hepsini desteklemek için büyük ölçekli altyapı oluşturulur.
Bu geliştirme projeleri, birçok şehir için kentsel yeniden geliştirme planlamasında öne çıkmaya devam ediyor ve hem destekçileri hem de karşı çıkanları oldu. Şehir liderlerinin ve iş liderlerinin, yeni spor tesisleri inşa etmek ve profesyonel spor takımlarını çekmek için kamu fonlarının kullanılması için ekonomik ve toplumsal kalkınma, sakinlerin yaşam kalitesinin iyileştirilmesi ve turizm gibi çeşitli gerekçeler vardır.
Ancak şehirler değiştikçe, sporun şehirler içinde oynadığı rol de değişecektir.
Kentleşme, 21. yüzyılda yaşamı tanımlayan bir avuç mega trendden biri olacak. Sadece 2008’den beri gezegende kırsal alanlardan daha fazla insan şehirlerde yaşıyor. BM tarafından 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre, dünya nüfusunun yüzde 55’i artık kentlerde yaşıyor. 2050 yılına kadar, bu rakam yüzde 68’e yükselmiş olacak – tahmini 9,8 milyar olan küresel nüfustan 6,7 milyar insan.
Bu insanların yaşadığı şehirler, etkilerini modellemesi daha zor olan güçler tarafından şekillendirilecektir. Kent mekanlarının tabi olduğu uyarlamalar birkaç farklı biçim alacaktır. Bazı durumlarda, havaalanları gibi kalabalık alanların yerleşim planlarının yeniden düzenlenmesi, grupların birbirine yakın yerlerde toplandığı kuyruklar gibi sıkışma noktalarının hafifletilmesi veya temassız giriş noktalarının kullanımının artırılması gerekebilir.
Bu düşünce, hava kalitesini iyileştirmek için bina içlerinin yeniden yapılandırılması önerisi gibi spor stadyumlarına ve arenalara kadar uzanabilir. Kapalı alanlara daha fazla temiz hava sağlamak için dolaşımın iyileştirilmesi, insanların zararlı mikroplara maruz kalma süresini azaltır. Güneş ışığı aynı zamanda – hafif olsa da – bir dezenfektandır ve gelecek nesil binalara daha fazla doğal ışık girmesi bir öncelik olacaktır.
Spor altyapısı, spor faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini kolaylaştırmak için gerekli olan temel, fiziksel ve tasarım birimi olarak kabul edilmiş ve yerleşim merkezlerinde önemli gereksinimlerden biri ve tüm toplum gruplarına hizmet etmeyi amaçlayan altyapının tamamlayıcı bir parçası haline gelmiştir. Aynı zamanda, çağdaş toplumdaki büyük sosyal ve ekonomik etkisinin yanı sıra, farklı faaliyetler için alanlar yarattığı için yerleşim bölgelerinin merkezleri için önemli bir tamamlayıcı parçadır. Aynı zamanda bir topluluğun spor enstitülerinin sağlanması ve türüyle de bağlantılıdır.
Bu nedenle yerleşim merkezlerinde bu yapıyı belirleyen kavramların araştırılması önemlidir. Bu araştırmanın konusunu şu şekilde ifade etmektedir: yerleşim merkezlerinin entegrasyonunda spor altyapısının önemi hakkında net bir algı yoktur, bu da onları kıtlık veya ihmale maruz bırakır. Mahalle merkezlerinin entegrasyonunda spor altyapısının önemi konusunda net bir algı yoktur, bu da onları kıtlık veya ihmale maruz bırakır.
Tüm bu nedenlerle ve daha fazlası için, stadyumlar, basketbol sahaları ve arenalar gibi büyük spor altyapı geliştirme projeleri, sürdürülebilir toplumsal kalkınmanın, yani doğal çevreyi ve yeşil alanları koruyan, ekonomik büyümeyi destekleyen ve sosyal kalkınmayı destekleyen kalkınmanın antitezi olabilir
YORUMLAR