Muhterem dostlar bir toplumu ayakta tutan bizleri tasada ve sevinçtebirleştiren enönemli unsurların başında Folklor, örf,adet ve gelenekleri gelir. Afyonumuzda bu güzel kültürümüze hizmet eden gizli kahramanlar vardır bunları unutmamamız gerekir.
Bu değerli insanlardan birisiRahmetli Ali YARSI abimizdir. Bu değerli insan 1960’lı yıllarda AFYON FOLKLOR derneğinikurmuş ve benim gibi yüzlerce genci sazın nağmeleri ve darbukanın sesi ile kötü yollara gitmesini önlemiş topluma kazandırmıştır. Size biranımı paylaşmak isterim1963’lu yıllar Bir arkadaş grubumuz varHer hafta sonu buluşup içki içip kumar oynuyoruz. İçki ve kumar insanlığı yok eden aileyi parçalayan yuvaları ve hayatı yok eden çok kötü bir alışkanlık Tabii o günlerde bunu idrak edemiyorsunuz.
Bir gün para yok rahmetli anamın bakır güğümlerini ve bakırtepsisini evden çalıp satarak yine kumara gittim ve kaybettim. O günlerde bir arkadaşım bana senin sesin güzelmüziği de seviyorsun. Bizim bir derneğimiz var oraya gelsene dedi.
Kabul ederek gittim Uzun Çarşı da turunç hanında toprak tabanlı bir oda sazlar kemanlar darbuka eşliğinde türküleri söyleniyor hoşuma gitti. İşte Rahmetli Ali Yarşi ağabeyimi irada tanıdım. Bir kaç gün sonra oranın anahtarını bana verdiler. Her akşam çalışma var. Kimse gelmeden temizlik yapıyorum. Herkes benden memnun.
Tabii bende onlardan bu arada dostlarım arkadaşlarım değişti. Şimdi bir çoğu Allah ‘ın rahmetine kavuştu Haaa bu arada ben içki ve kumarı unuttum. Dünyam değişti. Sazın nağmesi beni kötü alışkanlıklardan kurtardı. Bir daha o pislikleri aramadım Müzik kültür ve folklor örf ve adetlerimizin güzelliğini anlamış oldum. Afyon folklor derneği bünyesinde TÜRK halk müziği. Tiyatro ve kılıç kalkan ekipleri vardı. Senede bir kaç defa konserler verir. Tiyatro kolu gösteriler sunar kılıç kalkan ekibi ile başka şehirlerde festivallere katılırdık.
Rahmetli Ali Yarşiağabeyinbaşka şehre tayini merhum ÖmerYarşi nin de Antalya ya gidişi nedeniyle Dernek kapandı 1976 yılında Zamanın Afyon valisi CEMAL ORHAN MİRKELAM sanata değerveren bir insandı. Bir gün valilik özel kaleminden arandım Sayın valim beni çağırdı bu derneği yeniden kuralım dedi ve yeniden kurduk 85 kişilik bir ekip oluşturdukHalk eğitim başkanı rahmetli Mustafa KIZILOGLU da bize destek verdi ve 1980 yılına kadar epeyce çalışmalar yaptık Fakaaaat80 ihtilalinde partilerle birlikte tüm dernekler kapatıldı. İhtilal kültürümüzü de yok etti.
AKSAM dönemi Şehrimiz de bazı kültür faaliyeti yürüten amatör dernekler vardı ama cılız idi. Taaki 2012l1 yılında bir yıldız bir kültür lokomotifi doğdu. AKSAM Alimoğlu Kültür Sanat Araştırma Derneği Afyonlu bir iş adamı olan Sayın İBRAHİM ALİMOĞLU bey bu derneği kurdu. Bünyesinde bulundurduğu TÜRK HALK TÜRKSANAT VE TÜRK TASAVVUF toplulukları ile çok güzel ve başarılı çalışmalara imza atıyor. Yılda 6.defa halka ücretsiz konserler tertip ediyor veTürk kültürüne hizmet etmeye devam ediyor. Ben Sayın İBRAHİM ALİMOĞLU’na AFYONKARAHİSARIMIZIN KÜLTÜR ELCİSI diyorum.
Evet Afyon folklor derneği kapatıldı ama bu kültürün lokomotifi AKSAM inşallah hiç kapanmadan yoluna devam eder. Tabii bu arada bu kültüre hizmet eden başka kuruluşlarda oldu. Bunlardan biriside AKUSAD YILDIRIM AKTAŞ beyin çalıştırdığı bu Türk sanat müziği topluluğunda kendisini kabul ettirdi ve başarılı çalışmalara imza atıyor. Güçlü kadrosu ile halka ücretsiz konserler sunuyor. Şehrimize hizmet eden büyük bir kültür boşluğunu dolduran bu güzide kuruluşlara Yöneticilerine emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler. Selam ve saygılar sunuyorum. Bir daha ki yazında Afyon folklor derneği ile ilgili geniş bilgi vermeye devam edeceğim.
Merhaba yalnız afyon belediyesi musiki eğitim merkezi de var 37 yıldır. Devam ediyor. Şu anki şefi raif somer hocadır. Yazınızda buna değinmemişsiniz. Saygılarımla
Merhabalar, Yazınızı büyük bir keyifle okudum. Şehrimizin yaşayan değerleri, tarihimizi kültürümüzü günümüze aktaran gönül dostlarına, saygılarımı sunarım Özellikle paylaşım larinizi merakla bekliyor olacağım Saygılarımla