Günümüzde hızla çoğalan yaygınlaşan teknolojinin çocuklar üzerindeki etkisinden bahsedelim isterim biraz. Hızına ayak uydurmakta zorlandığımız ve her geçen gün yepyeni yazılımlar, yapay zekalar teknolojik programların çıktığı gün geçmeden üstüne yeniliklerin eklendiği bir zamandayken çocuklar nasıl etkileniyor dersiniz?
Teknoloji, cep telefonları, bilgisayarlar hayat kolaylaştırmak için mükemmel araçlar olabiliyor kimi zaman hayat kurtarıcı da olabiliyor bilginin anında ulaşılabilir olması çocuklarımız açısından da büyük bir nimet desek yanlış bir cümle kurmuş olmayız.
Araştırma yapmak konusundan geçmişle kıyaslama yapacak olursak kütüphanelerden ansiklopedilerden ve sadece devletin dağıttığı kitaplardan bilgi edinmek öğrenmek demek onlarca yüzlerce sayfayı karıştırmak demekti belki de bir bilgi için kütüphaneye dakikalarca yol gitmek demekti şuan çocukların birkaç tık ile dersiyle ilgili olan onlarca videoya onlarca web sitesine ve yüzlerce kaynağa ulaşmak çok kolay.
Teknolojinin öğretici eğitici yanı uçsuz bucaksız bir deniz iken art niyetli kaynaklar da yok değil. Özellikle 12-18 yaş grubunda çocukların kendi kişiliklerini bulma evresinde oldukları zamanlarında internette çok fazla zaman geçirdikleri için gelişmekte olan çocukların farklı yerlere yönelmelerini amaçlayan kötü niyetli insanlar ve sayfalar da çoğunlukta.
Ailelere büyük rol düşüyor tabi ki. Telefon kontrolleri veya bazı telefon ve hatların sağladığı kısıtlama programları ile çocuklara baskı yapan aileler aslında yasağın cazibesine itiyor. Yasağın cazibesi dediğimi olay ise yasaklar çiğnenmek için vardır veya yapılmaması gerekiyorsa yapalım düşüncesi gençlerde yaygınken ailelerin kısıtlaması da çocukları yapmaya itiyor. Aileler ne yapmalı? Kısıtlamak, kızmak, baskı yapmak yapma etme gitme dur demek bir çözüm değildir.
Asıl çözüm arkadaşlıktır peki kast ettiğim ne? Sadece sohbet etmek günün nasıl geçti diye konuya başlayıp telefonundan hangi programları kullanıyorsun? Tavsiye edebileceğim araştırma siteleri var gibi iyi niyetli yaklaşımlar ile çok daha iyi niyetli dönüşlere sebep olur. Teknolojiden nasıl yararlanabiliriz ne gibi faydalar sağlar hayatımız diye konuşmalar da yapabiliriz ve çocuklarımızın kötüye yönelmesinin önüne geçmek mümkün olabilir.
Günümüzden birkaç yıl önce bir oyun ortaya çıktı çocuklara görevler veren ve yaptığını göstermesini isteyen bir oyun, küçük görevler ile oyuna başlanıyordu annenden habersiz eşya getir çantasından 10 TL al gibi küçük şeyler ile başlayan görevler ilerledikçe kendini yarala, üstsüz fotoğraflarını çek gibi dozunu aşmaya başlıyordu ve küçük çocuklara hitap ettikleri için çocuklar mantıklı düşünemiyordu. Bu oyunun yöneticileri bu durumu bildikleri için çocukları aileleri ile tehdit etmeye başladı kendini yaralamazsan annene zarar veririz diyerek çoğalan bu tehditler ülkemizde birçok çocuğun canını aldı.
On bir yaşında bir kardeşimiz bu oyunun verdiği görev ile kendini bornoz ipi ile ranzaya asarak öldürdü. Oyun şuan gündemde değil gerekli cezalar yöneticilere uygulandı ama belki de onlarca çocuk canından oldu. Teknoloji mükemmel bir olay dedik ama hayatı alt üst etmekle arasında ince bir çizgi var. Ailelere düşen göre büyük bilinçli olmalı bilinçli, mantıklı çocuklar yetiştirmeliyiz.
Mutlu günlerin sizlerle olması dileğiyle…
YORUMLAR