Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Nergiz Kılıç Savrık

ENERJİMİZİ NASIL ARTIRABİLİRİZ?

Stresin neden olduğu duygular büyük miktarda enerji tüketir. Bir arkadaşınızla veya akrabanızla konuşmak, bir destek grubuna katılmak veya bir psikoterapistle görüşmek, stresin dağılmasına yardımcı olabilir.

Enerjinizi artırmak için aşağıdaki alışkanlıkları edinebilirsiniz:

Dengeli bir diyetle vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini alın. Protein, lif, vitaminler ve mineralleri yeterli miktarlarda tüketmek enerjinizi artırabilir.

Haftada birkaç kez fiziksel aktivite yapmak, vücudunuzun enerji seviyelerini artırabilir.

Her gece yeterli ve kaliteli uyku almak vücudunuzun enerji seviyelerini yeniden doldurur.

Stres, enerjiyi düşürebilir. Stresle başa çıkmak için meditasyon, yoga veya derin nefes alma teknikleri kullanabilirsiniz.

Sabah kahvaltısı, gününüzü enerjik başlamanıza yardımcı olur.

Gün içinde atıştırmalarla enerjinizi koruyabilirsiniz.

Olumlu düşünce ve motivasyon, enerjinizi artırabilir.

Yorgunluğun ana nedenlerinden biri aşırı çalışmadır. Fazla çalışma mesleki, ailevi ve sosyal yükümlülükleri içerebilir. “Yapılması gereken” aktiviteler listenizi düzene koymaya çalışın. En önemli görevler açısından önceliklerinizi belirleyin. Daha az önemli olanları ayıklayın. Gerekirse iş yerinde ekstra yardım istemeyi düşünün.

Egzersiz neredeyse daha sağlıklı uyumanızı garanti eder. Ayrıca hücrelerinize oksijeni yakmak ve dolaştırmak için daha fazla enerji verir. Egzersiz yapmak, ruh halinizi yükseltmeye yardımcı olan daha yüksek beyin dopamin seviyelerine yol açabilir. Yürürken, sağlığınıza ekstra fayda sağlamak için periyodik olarak temponuzu artırın.

Sigaranın sağlığınızı tehdit ettiğini biliyorsunuz. Ancak sigara içmenin aslında uykusuzluğa neden olarak enerjinizi tükettiğini bilmiyor olabilirsiniz. Tütündeki nikotin bir uyarıcıdır, bu nedenle kalp atışlarını hızlandırır, kan basıncını yükseltir ve uyanıklıkla ilişkili beyin dalgası aktivitesini uyararak uykuya dalmayı zorlaştırır. Ve bir kez uykuya daldığınızda, bağımlılık yapıcı gücü devreye girip sizi istekle uyandırabilir.

Uykusuz kaldığınızı düşünüyorsanız daha az uyumayı deneyin. Bu tavsiye tuhaf gelebilir ancak gerçekte ne kadar uykuya ihtiyacınız olduğunu belirlemek, yatakta uyumadan geçirdiğiniz süreyi azaltabilir. Bu süreç uykuya dalmayı kolaylaştırır ve uzun vadede daha dinlendirici bir uyku sağlar. Bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır:

Gün içerisinde kestirmekten kaçının.İlk gece normalden daha geç yatın ve sadece dört saat uyuyun.Bu dört saatlik süre boyunca iyi uyuduğunuzu düşünüyorsanız, ertesi gece 15-30 dakika daha uyuyun.Yatakta olduğunuz süre boyunca sağlıklı bir şekilde uyuduğunuz sürece, birbirini takip eden gecelerde yavaş yavaş uyku eklemeye devam edin.

Düşük glisemik indeksli  (şekerleri yavaş emilen) yiyecekleri yemek  , hızlı emilen şekerleri veya rafine nişastaları yedikten sonra tipik olarak meydana gelen enerji gecikmesini önlemenize yardımcı olabilir. Glisemik indeksi düşük gıdalar arasında tam tahıllar, yüksek lifli sebzeler, kuruyemişler ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar bulunur. Genel olarak yüksek karbonhidratlı gıdalar en yüksek glisemik indekse sahiptir. Protein ve yağların glisemik indeksleri sıfıra yakındır.

En zorlu dayanıklılık aktiviteleri dışındaki tüm aktivitelerde performansı arttırdığı gösterilen tek besin maddesi nedir? Pahalı bir spor içeceği değil. Vücudunuzda sıvı eksikliği varsa ilk belirtilerden biri yorgunluk hissidir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER