Elbet ironi yapıyorum, şekerin fazlası gerçekte acı olmaz ama sağlığa yaptığı olumsuz etkilerdne dolayı acıyabilir.
Daha önce arada bir gazete veya televizyonlarda rastladığımız üç beyazdan sakınmak gerekir şeklindeki sağlık mottosu sosyal medyanın da yaygın hale gelmesiyle her gün karşımıza çıkmaya başladı. Dünyada giderek şeker ve beyaz undan kaçınmak gerektiğini, tuzun az da olsa yenebileceğini ileri süren uyarılarla dolup taşan iletiler hazırlanıyor.
Beyaz un ve gluteni bir başka yazıya bırakarak şekerden başlayalım.
Uzman Diyetisyen Yeşim Nurdan Özkorucuklu ise fazla tüketilen şekerin saniyelik mutluluk, anksiyete, üzüntü ve sinirlilik duygularını tetiklediğini belirtiyor.
“Bazen bir kaşık tatlı yediğimizde bile kendimizi mutlu hissedebilir veya yalnızca mutlu hissetmek için bile tatlı yediğimiz zamanlar olabilir” diyen Özkorucuklu, fazla şeker tüketiminin bedensel sağlığı olumsuz etkilediği gibi ruh sağlığını da oldukça etkilediğinin altını çiziyor.
Şekerin zararları oldukça önemlidir ve sağlığımıza ciddi etkileri olabilir. İşte şekerin zararları:
Obezite: Şeker, fazla tüketildiğinde kilo artışına neden olabilir. Yüksek şekerli gıdalar, insülin direncini artırarak vücutta yağ birikimini teşvik edebilir.
Diyabet: Şeker tüketiminin fazla olması, tip 2 diyabet riskini artırabilir. Şeker, kan şekerinin düzenlenmesini zorlaştırabilir.
Kalp Hastalıkları: Fazla şeker tüketimi, kalp hastalıkları riskini artırabilir. Yüksek şeker içeren diyetler, kolesterol seviyelerini olumsuz etkileyebilir.
Diş Problemleri: Şeker, diş çürümelerinin başlıca nedenlerinden biridir. Bakteriler, şekerle beslenir ve diş minesine zarar verebilir.
Zihinsel ve Duygusal Etkiler: Aşırı şeker tüketimi zihinsel ve duygusal dalgalanmalara neden olabilir. Hızlı kan şekerinin yükselip düşmesi ruh halini etkileyebilir.
Karaciğer Sorunları: Fazla miktarda şeker tüketimi, karaciğerde yağ birikimine yol açabilir ve karaciğer hastalıklarına neden olabilir.
Kanser Riski: Bazı araştırmalar, yüksek şekerli diyetlerin kanser riskini artırabileceğini göstermektedir.
Aşırı şeker tüketimi birçok sağlık sorununu beraberinde getirebiliyor. Peki şeker tüketimi ruh sağlığımızı nasıl etkiliyor? Uzman Diyetisyen Özkorucuklu, yoğun şeker kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin madde bağımlılığı ile eş değer olduğunu söylüyor. Uzman Diyetisyen Özkorucuklu şöyle devam ediyor: “Şeker alımına bağlı olarak beyinde dopamin seviyesinde iniş ve çıkışlar meydana gelir. Bu da önce yoksunluğa, ardından devam eden şeker alımına yol açar. Beyin nörokimyasında şeker alımıyla oluşan bu değişiklikler madde kullanımı ile meydana gelen değişikliklerle benzerlik göstermektedir.”
Araştırmaların yüksek şeker tüketimiyle birlikte beyinde iltihaplanmaya neden olduğunu belirten Özkorucuklu bu durumun hafıza güçlüklerine yol açtığının altını çiziyor. Özkorucuklu bilişsel işlev testlerindeki düşük puanların fazla şeker tüketimi ile ilişkilendirilebildiğini de belirterek, depresyonun da şekerle bağlantılı olabileceğine vurgu yapıyor.
YORUMLAR