GIDA GÜVENLİĞİ VE BESLENME
Dünya nüfusunun yarısından fazlası artık şehirlerde yaşıyor. 2050 yılına kadar bu sayının yüzde 68’e çıkması beklenen kentleşme, dünyanın en dönüştürücü trendlerinden biri.
Şehirler zaten küresel atıkların yüzde 70’inden sorumlu ve dünya enerjisinin neredeyse yüzde 80’ini tüketiyor. Bu hızlı kentleşme, konut, ulaşım ve altyapı dahil olmak üzere pek çok alanda yenilikçi çözümlerin katalizörü olurken, bir anahtar faktör genellikle göz ardı ediliyor: gıda güvenliği ve beslenme.
Ne yazık ki, şehir yaşamı genellikle kötü beslenme seçeneklerine yol açar. Kentsel alanlar da önemli bir gıda israfı kaynağıdır. Kentsel yayılma aynı zamanda doğal kaynaklar ve yeşil alanlar pahasına gerçekleşmekte ve kentsel toplulukların iklim değişikliğinin etkilerine karşı savunmasızlığını artırmaktadır. Gelecek nesiller için sağlıklı, sürdürülebilir şehirler yaratmak istiyorsak, şehirlerimizin işleyişini yeniden değerlendirmeliyiz. FAO’nun Kentsel Gıda Gündemi, gıda sistemlerini şehir planlamasına dahil etmek için küresel olarak politika yapıcıları desteklemektedir.
İşte şehirleri daha sağlıklı ve daha sürdürülebilir hale getirmenin dört yolu.
KENTSEL TARIMIN TEŞVİK EDİLMESİ
Tarım denilince çoğu insanın aklına kırsal alanlar gelir. Ancak dünya çapında 800 milyondan fazla insanın kentsel tarım uyguladığını biliyor muydunuz?
Kentsel alanlardaki tarım arazilerini koruyarak tedarik zincirlerini ve kırsal alanlardan kentsel alanlara gıda taşırken yayılan CO2 miktarını kısaltabiliriz. Şehir içinde daha fazla taze gıda üretmek ve satmak, gıda dağıtımının çevresel etkisini azaltabilir, kapsayıcı yerel tedarik zincirleri için fırsatları artırabilir ve örneğin çiftçi pazarları aracılığıyla besleyici gıdalara erişimi iyileştirebilir.
FAO, Kolombiya, Medellin’de Nariño, Antioquia ve Boyacá departmanlarını topluluk bahçeleri inşa etmek için desteklemektedir. 7500’den fazla aile bu bahçelerden faydalanarak, fazlalarını satma imkanı ile kendi yiyeceklerini yetiştirmelerine olanak sağladı. Proje o kadar başarılıydı ki, Kolombiya şu anda ülke çapında benzer planları teşvik etmek için bir dizi siyasi, yasama ve hükümet girişimi geliştiriyor.
SAĞLIKLI BESLENMEYİ TEŞVİK ETMEK
Yaşam tarzları ve beslenme düzenleri, mevcut gıda türlerinden ve bunların satın alınabilirliğinden güçlü bir şekilde etkilenir. Çok çeşitli fast food ve hazır yemek seçeneklerinin bulunduğu şehirlerde, mevcut yiyecekler genellikle enerji yoğundur ve yüksek oranda işlenir. Bu büyüyen bir trend. Düşük orta gelirli ülkelerde, besin değeri düşük işlenmiş gıda tüketimi 1998 ile 2012 arasında yıllık yüzde 5,45 arttı. Gelişmekte olan ülkelerdeki ulusal hükümetler ve şehir yönetimleri, yetersiz beslenmeyle değil aynı zamanda sağlık etkileriyle de uğraşmak zorunda kalma sorunuyla karşı karşıya. endişe verici bir oranda artan obezite.
YORUMLAR