Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mustafa Turk

GÜZEL BİR GECE MELEK YÜZLERLE

2024 Yılının bahar ayları içerisinde olmasına rağmen hava bir hayli soğuk ve yağışlı geçiyor. Bu soğuk havaya rağmen içimizi ısıtan bizleri mutlu eden melek yüzlü çocuklarımızla iç içe olmak onlarla harika bir zaman geçirmek hem onları, konukları, hem de ailelerini mutlu etti. Afyonkarahisar Down Sendromlular Derneği 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık gününü ‘Engelsiz Yaşam Cafede’ tüm üyelerinin katılımı ile iftar yemeğinde kutladılar.

Böylesine güzel bir akşamda birbirinden değerli melek yüzlü gençlerimiz yemek sonrası müzik eşliğinde eğlenirken, kendileri için hazırlanan pastanın etrafında toplanarak hep birlikte pastanın mumlarını söndürmesi gerçekten güzeldi. Harika geçen bu gecede daha önceden tanıdığım melek yüzlü gençlerimiz Samet, Kübra’nın dışında bu kez yeni melek yüzlerimiz olan Çınar, Gürcan, Mustafa ve ismini sayamadığım birçok melekleri tanıma fırsatım oldu.

Peki, Down Sendromumu hakkında neler biliyoruz ya da bilmiyoruz size kısaca onların hayatına dair biraz bilgi iyi gelecektir.

”Biliyorum ki 21 Mart sabahı milyonlarca kişi uyanacak, işine giderken toplu taşımada, yemek yerken, lavaboda, bir yerler de arama motoruna ‘21 Mart Down Sendromu’ yazacak.

Oradan bir görseli kaydedecek ya da ekran resmini alıp Facebook ya da İnstagram’a yerleştirecek, sonra “+1 farkla, aslında sizler eksik değil, +1 fazlasınız, sizler meleksiniz, farkındayız” gibi yazıları ekleyip sayfalarına koyacak, sonra duyarlı bir insan olarak vazifesini yerine getirmiş, ödevini okuldan gelir gelmez yapmış bir çocuk rahatlığıyla günlük koşturmasına devam edip öğle yemeğinden ya da sabah egzersizinden bir post daha paylaşacak.

Yine ve yeni bir post daha.

Sonra çocuğunun sınıfına bir Down Sendromlu ya da farklı gelişim gösteren bir çocuk yazıldığında itiraz edecek ya da rahatsız olacak.

Parkta çekik gözlü ya da ensesi biraz kalın, belki alt dudağı sarkık dili belki biraz gevşek bir çocuk görüp endişeli gözlerle apar topar çocuğunu uzaklaştıracak.

Ayy acaba bulaşır mı benim oğluma diyecek ve korkacak. Korkacak çünkü 21 Mart sabahı arama motorundan o fotoğrafı kopyalarken altındaki yazıyı okumayacak, korkacak çünkü bu Down Sendromu da neymiş acaba deyip araştırmayacak, korkacak çünkü insan bilmediğinden korkar. Korkmazsa acıyacak.

Acımazsa başını çevirecek, görmezden gelecek, yok sayacak.

Down Sendromlu çocuğun annesinin yanına gidip sözde teselli etmeye çalışırken daha da batıracak.

Ay bu çocuklar da uzun yaşamıyorlarmış diyecek,

Allah kolaylık versin diyecek.

Doktor bize de riskiniz yüksek doğurma dedi ama ben doğurdum bak çok şükür maşallah sapasağlam diyecek.

Diyecek biliyorum…

Biliyorum çünkü duyuyorum, görüyorum.

Bildiğiniz dünyalı bir insan, bir kromozomu fazla o da bazı genetik farklılar doğuruyor. Bu çocuklarımız hasta değil, yani bu durumun bir bulaşıcılığı ya da tedavisi yok.

Ama yapılabilecek çok şey var.

Önce sevgi, çaba, eğitim, eğitim, eğitim…

Bıkmadan yorulmadan belki defalarca tekrar.

Sonuç mu?

Memur, yazar, oyuncu, model, üniversite mezunu, sporcu, müzisyen, garson, aşçı… Çalışan kendi ayakları üzerinde durabilen bireyler.

Unutmayın. Kimse eşit şartlarla gelmiyor bu dünyaya ama hepimiz eşit şartlarla yaşama, eğitim görme çalışma haklarına sahibiz, ya da en azından öyle olmalı.

Dili, dini, ırkı, genetiği, kromozomu fark etmez.

Çiçeğiyle, sokaktaki köpeğiyle, kedisiyle, işçisiyle, mimarıyla aynı havayı soluyoruz, farklıyız evet, hepimiz farklıyız, zaten bizleri biz yapan, özel kılan, güzelleştiren bu farklılıklar değil mi.

Bu arada down sendromlu bireylerin 21. kromozomları diğer bireyler gibi 2 değil 3 kromozomdur. 21.3 yani 3. ayın 21’i bu yüzden Down Sendromu günüdür.

Sevgili okurlarım bu melek yüzlü çocuklarımızın tek ihtiyacı sevgi ve ilgidir. Onları ne kadar çok toplum içinde bireylerle yeni yüzlerle tanıştırabilirsek onlara en büyük desteği vermiş oluruz. Onlardan uzaklaşmak yerine tam tersine ilgi ve sevginizi gösterin. Bu anlamda birçok etkinlik yapıp onları yalnızlıktan kurtarın. Afyonkarahisar Down Sendromu Dernek Başkanı Fatma Mert uzun yıllardan beri Ankara’dan her hafta sonu gelip melek yüzlü gençlerin daha iyi şartlarda yaşaması ve hayata bağlanması için tüm üyeleri ile birlikte gece gündüz çalışmalar yapıyorlar. Sizlerde bu insanların çalışma şevklerine lütfen duyarlı birer insan olarak destek vermenizi önemle rica ediyorum.

Her şey gönlünüzce olması dileği hoşça kalın ama dostça kalın sevgili okurlarım.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER