Bir şehre spor ve eğlence tesislerini sığdırmak için sınırlı alan olup olmadığı veya kentsel yayılma tesisleri daha az erişilebilir hale getirmişse, bir şehir ortamında spor yapmak zor olabilir. Afyonkarahisar başta olmak üzere Türkiye’deki diğer birçok şehir, spor ve rekreasyon programlaması için yeterli tesisler ve alanlar sağlama zorluğuyla karşı karşıya. Çok fazla arazi alanına sahip daha az yoğun nüfuslu şehirler, herkesin kolayca erişebileceği tesisleri yapma ve kamuoyuna sunma konusunda şanslı olsalar da yereldeki mental yetersizlikler ve merkezi bürokratik engeller bu durumun elverişliliğini ortadan kaldırmaktadır. Yoğun nüfuslu şehirlerde spor ve rekreasyon alanları sağlamak açısından ise oldukça sıkıntılıdırlar.
Peki, çözüm nasıl sağlanır? Çözümlerden biri geçici tesisler olabilir. Bu, etkinliklerin sürdürülebilirliğine yardımcı olmak için iyi bir fikir olsa da, şehirlerde spor ve rekreasyon programlarının uzun vadeli erişilebilirliği için bir çözüm değildir. Geçici tesisler yaparsak, başka bir alana taşınacak veya tamamen kaldırılacak ve bu da bir boşluk bırakacaktır. Geçici tesisler, yalnızca alan artışı için kısa vadeli bir ihtiyaç olacağı zaman kullanılmalıdır.
Diğer bir çözüm ise çok amaçlı alanlar oluşturmaktır. Bu zor olsa da, bu en iyi seçeneklerden biridir. Birçok farklı sporu barındırabilen ve ayrıca diğer etkinlikler (konserler, belediye binaları veya diğer etkinlikler gibi) için topluluk alanı sunan spor salonları ve arenalar inşa edebiliriz. Kullanımını en üst düzeye çıkarmak için kentlerdeki tarihi alanları
Sıklıkla unuttuğumuz büyük bir şey, insanların uyarlanabilirliğidir. Gayri resmi fiziksel rekreasyon, binaların veya tesislerin çalışmasını gerektirmez. Birçok şehirde kentsel oyun alanları, parklar ve egzersiz istasyonları var. Gayri resmi spor ve rekreasyon için daha fazla alan sağlamak, sporun sahip olabileceği topluluk geliştirme yönünü en üst düzeye çıkarmamızı sağlar.
Gelişim için kullanılan sporun bir eleştirisi, performansa aşırı vurgu yapılmasıdır, topluluk düzeyinde rekreasyon için daha fazla alan sağlanması bununla mücadeleye yardımcı olacaktır. İklim değişikliği nedeniyle dünyanın birçok yerinde artan sıcak hava dalgaları ile açık hava etkinlikleri daha da zorlaşacak.
Kentsel bir ortamda spor sağlamanın diğer bir yanı, birçok yerde kentsel yayılma artmaktadır. Kentsel yayılma, toplu taşıma ve diğer hizmetleri planlamayı zorlaştırıyor. Kentsel yayılma, şehirlerin giderek daha fazla kırsal arazi üzerinde düşük yoğunluklu konut gelişimine yayılmasıdır. Kanada’da çok fazla yerimiz var ve o kadar çok insan yok. Şehirlerin yayılması çok kolay. Bu, şehir planlamacıları için birçok zorluk teşkil ediyor.
Tesislere erişim eşitlik için önemlidir. Herkesin yararlanabilmesi için tüm insanların tesislere kolayca erişebilmesi gerekir. İnsanlar tesislere erişemediğinde bir boşluk oluşur ve bu eşitsiz hale gelir.
Kentsel yayılma ve kentleşme, sporun kalkınma için nasıl kullanılabileceği konusunda zorluklar ortaya çıkarabilir. Tesislerimize ulaşım çok zorsa veya yeterli tesis yoksa, insanlar spor ve rekreasyondan yararlanmak için bunlara erişemezler. Şehirlerimizin dokusuna fiziksel aktivite planladığımızdan emin olmalıyız. Şehir planlamacılarının şehirlerimizi nasıl planladığımız konusunda yenilik yapması gerekiyor.
YORUMLAR