Kentleşme ve kentsel yayılma, spor ve rekreasyona erişilebilirliği nasıl etkiler? Bu son yılların sorusu ve çağdaş bir kent yaratmak isteyen belediye yönetimlerini en çok zorlayan konuların başında geliyor. Gerçi özellikle afyon gibi spor alanlarının rant uğruna konut alanı olarak kullanıldığı örnekler de yok değil ama genel olarak belediye yönetimleri daha çok yeşil alan için gelirlerinden vazgeçip yeşil alanlar ve parklar yapmaya çalışıyor.
Bir şehre spor ve eğlence tesislerini sığdırmak için sınırlı alan olup olmadığı veya kentsel yayılma tesisleri daha az erişilebilir hale getirmişse, bir şehir ortamında spor yapmak zor olabilir. Özellikle büyük şehirler ve Afyonkarahisar, spor ve rekreasyon programlaması için yeterli tesisler ve alanlar sağlama zorluğuyla karşı karşıya. Bugün çok fazla arazi alanına sahip daha az yoğun nüfuslu şehirler yok. O yüzden belediye yönetimlerinde herkesin kolayca erişebileceği tesisler yaratmak yetenek istiyor.
Yoğun nüfuslu şehirlerde spor ve rekreasyon alanları sağlamak için neler yapılabilir?
Çözümlerden biri geçici tesisler olabilir. Bu, etkinliklerin sürdürülebilirliğine yardımcı olmak için iyi bir fikir olsa da, şehirlerde spor ve rekreasyon programlarının uzun vadeli erişilebilirliği için bir çözüm değildir. Geçici tesisler yaparsak, başka bir alana taşınacak veya tamamen kaldırılacak ve bu da bir boşluk bırakacaktır. Geçici tesisler, yalnızca alan artışı için kısa vadeli bir ihtiyaç olacağı zaman kullanılmalıdır.
Diğer bir çözüm ise çok amaçlı alanlar oluşturmaktır. Bu zor olsa da, bu en iyi seçeneklerden biridir. Birçok farklı sporu barındırabilen ve ayrıca diğer etkinlikler (konserler, belediye binaları veya diğer etkinlikler gibi) için topluluk alanı sunan spor salonları ve arenalar inşa edebiliriz. Kullanımını en üst düzeye çıkarmak için etrafımızdaki alanı yenilemeliyiz.
Sıklıkla unuttuğumuz büyük bir şey, insanların uyarlanabilirliğidir. Gayri resmi fiziksel rekreasyon, binaların veya tesislerin çalışmasını gerektirmez. Birçok şehirde kentsel oyun alanları, parklar ve egzersiz istasyonları bulunmaktadır. Bunlar şehrin özüne uyuyor. Parkta boks yapan insanlar, köprülerin altındaki istasyonda çalışıyor. Mevcut olan alanı pek çok şekilde kullanabiliriz. Gayriresmi spor ve rekreasyon için daha fazla alan sağlamak, sporun sahip olabileceği topluluk geliştirme yönünü en üst düzeye çıkarmamızı sağlar.
Gelişim için kullanılan sporun bir eleştirisi, performansa aşırı vurgu yapılmasıdır, topluluk düzeyinde rekreasyon için daha fazla alan sağlamak bununla mücadeleye yardımcı olacaktır. İklim değişikliği nedeniyle dünyanın birçok yerinde artan sıcak hava dalgaları ile açık hava etkinlikleri daha da zorlaşacak.
Ancak Caroline Criado Perez’in ‘ Görünmeyen Kadınlar: Erkekler İçin Tasarlanmış Bir Dünyada Veri Önyargısını Ortaya Çıkarmak ‘ başlıklı makalesinde belirttiği gibi, bu rekreasyon alanlarının erişilebilirliği eşit değildir. Kitabında, kadınların ve kızların halka açık parklarda korktuklarını, çünkü genellikle erkeklerin ve erkeklerin egemenliğinde olduklarını gösteren araştırmaları gösteriyor. Büyük bir açık alana sahip olmak yerine parka birden fazla giriş yapmak, park içinde daha fazla bölünmüş alan yaratmak gibi çözümler var. Alanlarımızı nasıl daha iyi kullanabileceğimize ve herkesin kullanımına eşit şekilde nasıl erişebileceğimize dair daha fazla veriye ihtiyaç var.
Seyrek nüfuslu şehirlerde spor ve dinlenme tesislerinin erişilebilirliği
Kentsel bir ortamda spor sağlamanın diğer bir yanı, birçok yerde kentsel yayılma artmaktadır. Kentsel yayılma, toplu taşıma ve diğer hizmetleri planlamayı zorlaştırıyor. Kentsel yayılma, şehirlerin giderek daha fazla kırsal arazi üzerinde düşük yoğunluklu konut gelişimine yayılmasıdır. Kanada’da çok fazla yerimiz var ve çok fazla insan yok. Şehirlerin yayılması çok kolay. Bu, şehir planlamacıları için birçok zorluk teşkil ediyor.
YORUMLAR