Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Nergiz Kılıç Savrık

MULTİPL SKLEROZ (MS) NASIL BİR HASTALIKTIR?

Multipl skleroz (MS), merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen bir kronik hastalıktır. MS, bağışıklık sisteminin vücudun kendi sinir hücrelerine saldırması sonucunda sinir liflerinde iltihaplanma, demiyelinizasyon (sinir liflerini çevreleyen miyelin tabakanın kaybı) ve zamanla skar dokusu oluşumuyla karakterizedir. Bu durum, iletişim sinyallerinin düzensiz iletilmesine neden olabilir ve birçok farklı semptom ortaya çıkabilir.

MS’nin kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik faktörler, çevresel etkenler ve bağışıklık sistemi ile ilgili faktörlerin bir kombinasyonu rol oynayabilir. MS genellikle genç yetişkinlik döneminde (20-40 yaşları arasında) ortaya çıkar.

MS’nin şu ana kadar kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte, semptomları yönetmek ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için kullanılan bir dizi tedavi mevcuttur. Tedavi planı, hastanın semptomlarına, hastalığın türüne ve şiddetine bağlı olarak belirlenir. İlaç tedavileri, hastanın bağışıklık sistemini düzenlemeyi amaçlayan immunomodülatör veya immünsüpresif ilaçları içerebilir. Ayrıca, semptomları hafifletmeye yönelik ilaçlar, fizik tedavi, rehabilitasyon, destekleyici terapiler ve yaşam tarzı değişiklikleri gibi yaklaşımlar da kullanılabilir.

MS hastalığı, bireyden bireye büyük farklılıklar gösterebilir ve tedavi planları kişiselleştirilmelidir. Tedavi ve bakım multidisipliner bir yaklaşım gerektirir ve bir nörolog, fizyoterapist, beslenme uzmanı ve diğer uzmanların işbirliğini içerebilir. Bu nedenle, bir kişiye özel bir tedavi planı belirlemek için bir uzmana danışmak önemlidir.

Multipl sklerozun iyileştirilmesine yardımcı olacak yeni tedaviler var mı?

Multipl sklerozun tedavisi yoktur. Tedavi genellikle atakların ardından iyileşmeyi hızlandırmaya, yeni radyografik ve klinik nüksetmeleri azaltmaya, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya ve MS semptomlarını yönetmeye odaklanır. Bazı kişilerin semptomları o kadar hafiftir ki herhangi bir tedaviye gerek yoktur.

Dünyaca ünlü sağlık kuruluşu, Maya Clinik’ten Dr. Iris Marin Collazo ise tedaviyle ilgili bu soruya şu yanıtı veriyor:

“Multipl sklerozun (MS) tedavisi yoktur, ancak tedavi etmek için yeni ilaçların geliştirilmesinde büyük ilerleme kaydedilmiştir. Merkezi sinir sisteminin bu hastalığına yönelik yeni ve daha iyi hastalık değiştirici tedaviler geliştirmek için araştırmalar devam etmektedir.

İnterferonlar, vücuda saldıran hastalıklarla ‘müdahale eden’ ilaçlardır. Enflamasyonu azaltarak ve sinir büyümesini artırarak çalışabilirler. Birçok interferon ilacı vardır ve bunlar deri altına veya kas içine enjeksiyon yoluyla verilir. Multipl skleroz tedavisinde interferonun ne kadar süreyle yardımcı olduğu konusunda bazı tartışmalar vardır. Olası yan etkiler, enjeksiyonun yapıldığı reaksiyonlar, grip benzeri semptomlar, karaciğer tahrişi ve anemidir. İnterferon dozu, hangi ilacın kullanıldığına bağlı olarak değişir.

Kök hücre nakli, MS’li bir kişinin bağışıklık sistemini yok eden ve daha sonra onu nakledilen sağlıklı kök hücrelerle değiştiren bir tedavidir. Araştırmacılar hâlâ bu tedavinin MS’li kişilerde inflamasyonu azaltıp azaltamayacağını ve hastalığın ‘sıfırlanmasına’ yardımcı olup olmayacağını araştırıyorlar. bağışıklık sistemi. Olası yan etkiler ateş ve enfeksiyonlardır.”

Araştırmacılar mevcut ilaçlar hastalığın tekrarını azaltmak ve MS ile ilişkili beyin lezyonlarını önlemek gibi için üretilmiştir. Daha ileri çalışmalar, tedavinin hastalığın neden olduğu sakatlığı geciktirip geciktiremeyeceğini belirleyecektir.

Devam eden araştırmalar umut vericidir ve bu yeni ilaçların yararları, yan etkileri ve uzun vadeli güvenliği daha ileri araştırmalarla daha net hale gelecektir. Bu yazılanlar elbet hiçbir şekilde doktor tavsiyesi değildir ve hastalığın tedavisinin bir doktor kontrolünde yürütülmesi şarttır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER