Türk ordusunun komuta kademesi 24 Ağustos’ta Şuhut’a taşındı. Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa Hacıveli Konağında, diğer paşalar başka evlerde kaldılar. Komutanlar 25 Ağustos’ta ve Çakırözü köyü üzerinden Kocatepe’ye çıktılar, 26 Ağustos şafakla birlikte Büyük Taarruz başladı.
Büyük Zaferin başlangıcını anmak amacıyla ilki 2005 yılında yapılan Kocatepe Zafer Yürüyüşü o günden bu tarafa Türkiye’nin her yanından insanların katılımıyla coşkuyla sürmekte.
Türk milleti atalarının izinden coşkulu biçimde Kocatepe’ye gecenin karanlığında, şafağın serinliğinden yürüyor, o günkü duyguyu anlamaya çalışıyor fakat…
Ah siyaset!
Şuhut’taki törenler yıllardır çift başlı şekilde yapılıyor.
Hükümet ve devletin bilerek, isteyerek CHP’yi ve sosyal demokrat çizgideki sivil toplum kuruluşlarını ‘dışarıda’ tutma gibi gayretleri artık gelenekselleşti.
Görmemek için kör olmak lazım…
Nitekim önceki gün de aynı oldu…
Bakın caddesi ve sokağı demiyorum, her noktası ama her noktası polis ve jandarma tarafından tutulmuş Şuhut’ta törenler, daha önceki yıllarda olduğu gibi ayrı biçimde yapıldı, bitti…
Geride hükümet ve bürokrasinin ayrı, CHP’nin ayrı yaptığı törenler ve bir olamama hali kaldı.
***
Şuhut’taki törenlerin kamusal ağırlığını azaltmak, vatandaşların coşkuyla kutladığı bir bayrama dönüştürmek nedense istenmiyor.
Devlet ve hükümet subliminal mesaj vermeye devam ediyor.
CHP ve sosyal demokrat sivil toplum kuruluşları ise bundan kurtulmak için tepkisel davranıyor.
Türk milletinin bir kesimi Büyük Taarruz’u, Türk vatandaşlarının bir kesimi için mi yaptı da ‘senin değil, benim’ ötelemeleri havada uçuşuyor?
***
Törenlerin ayrı ve küçük ayak oyunlarıyla dolu olmasına alıştık…
Bu geleneksel dışarıda tutma da devam edecek.
Lakin…
Önce Şuhut merkezindeki Atatürk Evi, ardından ilçe stadyumu ve gece yarısından sonra da Çakırözü köyünde yapılan törenlerdeki seyreltik durum, mutlaka giderilmeli.
En azından Afyon Basın Cemiyeti Başkanı İsmail Akar’ın da ifade ettiği gibi stattaki konser, çarşı merkezine alınabilir, değil mi?
Bakın, Şuhut Belediyesi bunu başardı. Şuhut’un tam ortasındaki Eski Sebze Pazarı’nda Zafer Haftası kapsamında Aycan Öner, Grup Gentlemen ve Ahmet Şafak konseri düzenledi.
***
Atalarımızın demir bir leblebi gibi bir arada durarak işgalden kurtardığı yurdumuzda bu tür ötelemelerin, dışlamaların, dışarıda tutma çabalarının ve seyreltik, baştan savma kutlamaların hiçbir önemi yok.
Bir, iri ve diri olmaya giden yolları kapamak ancak ‘kurtuluş savaşı yapılmadı’ diye vızıldayanların ekmeğine yağ sürer.
Törenlerin gelecek yıldan itibaren yeniden düzenlenmesi acil şarttır.
Her renkten insanımızın bu törenlerde kendine yer bulması olmazsa olmaz durumdur.
Şu durum anlaşılmadı mı? Dışarda tutmalar işe yaramıyor…
Bir de içeri alın da deneyin…
YORUMLAR