Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Nergiz Kılıç Savrık

TRAVMA

Naçizane, benim bir gözlemim var size bunu aktarmak istiyorum: Şayet çocukken travma yaşadıysanız, muhtemelen hayatınızın ilerleyen dönemlerinde bir miktar travma sonrası stres bozukluğu yaşıyor veya yaşamışsınızdır. Yani bu bir yerde kesilmez, kanayan bir yara gibi devam eder. Zamanla gelişen uzun bir süreç olabilir.

Çünkü çocukluk çağında yaşanan travma sadece fiziksel, duygusal veya cinsel istismarı değil aynı zamanda travmatik olaylara maruz kalmayı da oluşturur. Travmaya genellikle olumsuz çocukluk deneyimleri neden olur ve bu travmatik olaylar, çocukların doğal afetlere tanık olmaları, hatta kendi topluluklarında şiddete tanık olmaları olabilir.

Ne var ki…

Bu subjektif bir deneyimdir çünkü bir kişinin travmatik bir olay olarak algıladığı olay bir başkası tarafından böyle algılanmayabilir.

En zoru da yetişkin bile olsanız, çocukluk travmalarıyla tek başınıza başa çıkmak zorunda kalabilirsiniz.

Burada şu denilebilir: Benim travmam yok.

Peki, ne güzel. Olmasını da istemeyiz zaten ama biz yine de yetişkinlerdeki çocukluk travmasının belirtilerini bir gözden geçirelim…

Yukarıda bahsetmiştim, etkileri yetişkinliğe kadar sürebilen çocukluk travması gelecekteki ilişkileri etkileyebilir, depresyon, düşük özgüven gibi diğer sorunlara yol açabilir.

Romantik ilişkilerde bağlanma biçiminizi etkileyebilir.

Bir çalışmada, 492’si kadın ve 419’u erkek toplam911 öğrenciye çocukluklarındaki travma deneyimleri soruldu.

Ankete katılan ve fiziksel, duygusal veya cinsel istismara maruz kalan öğrencilerin korkulu, takıntılı ve küçümseyen bağlanma stilleri sergileme olasılıkları daha yüksekti.

İşte dört bağlanma stiline bir bakış:

Güvenli: Güvenli bağlanma stiline sahip kişilerin sağlıklı ilişkileri ve iyi düzeyde özgüvenleri vardır.

Kararsız Bağlanma Stilleri: Bu bağlanma stilleri insanlara çok yakınlaşma konusunda isteksizdir ve her zaman partnerlerinin onları terk edeceğinden endişe ederler.

Kaçınmacı: Kaçınmacı bağlanma stilleri yakınlıkla ilgili sorunlar yaşar ve terk edilme korkusuyla kimsenin kendisine fazla yaklaşmasına asla izin vermez.

Düzensiz: Bu bağlanma stilleri bazen romantik ilişkilerde ebeveyn rollerini üstlenir.

YETİŞKİNLERDE ÇOCUKLUK TRAVMASININ DİĞER BELİRTİLERİ

Travmatik olaylara maruz kalmak aynı zamanda özsaygının azalmasına, depresyona, kendine zarar veren davranışlara ve hatta başkalarına güvenme zorluğuna neden olabilir. Travma sonrası stres bozukluğu ve çocukluktan gelen travmatik olaylar aslında yetişkinlikte olumsuz sağlık etkilerine yol açabileceğinden, bu durum özellikle yaşla birlikte sorunlu hale gelebilir.

Cleveland Clinic podcast’ine göre, çocukluğunda travma yaşayan yetişkin, depresyon ve duygudurum bozukluklarının yanı sıra intihar düşüncelerine de çok daha duyarlı. Ayrıca alkol ve diğer maddeleri kötüye kullanma olasılıkları da yüksektir. Son olarak, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıkları daha yüksektir.

Kronik hastalık geliştirme olasılığının daha yüksek olması, potansiyel olarak çocukluğunda travma yaşayan yetişkinlerin sigara içmek gibi yüksek riskli faaliyetlerde bulunma olasılığının daha yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.

Bu travmaların beyni belirli bir şekilde etkilemiş olması bile mümkündür.. Doktora gitmekten korkmayın…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER