Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Nergiz Kılıç Savrık

VEGAN BESLENME

Ara ara gündeme gelen bir beslenme türü var: Vegan beslenme ya da vejetaryenlik. Bu konuda bilinçli olanlar, “Ara ara” dediğime takılabilirler ancak vegan beslenme birçokları için hala spesifik bir konudur. Bunun tartışmasını bir yana bırakarak, vegan beslenmeye bir göz atalım.

Şurası kesin, vegan beslenme, hayvansal besinler yerine bitkisel besinlere dayalı bir yaşam tarzı seçeneği olarak giderek daha popüler hale geliyor.

Fakat vegan beslenme savunucusu 39 yaşındaki sosyal medya fenomeni Zhanna Samsonova’nın hayatını kaybetmesinin ardından vegan beslenme soru işaretlerini beraberinde getirdi.

Yazının başınsa şu soruya karşılık arayalım: Vegan beslenme nedir? Faydaları ya da zararları nelerdir?

Vegan beslenmenin temelinde et, balık, süt, yumurta, süt ürünleri gibi hayvansal besinler yerine sebze, meyve, baklagil, tahıl, kuruyemişler ve tohumlar gibi bitkisel besinler yer alıyor. Faydaları arasında ise daha düşük kolesterol seviyeleri, kalp hastalığı riskinin azalması, lif açısından zengin besinlerin tüketimi ve bazı çalışmalara göre kanser riskinin azalması sayılabilir. Ayrıca kilo kontrolü için yüksek kalori içeriği olmaması ve doymuş yağlardan uzak olması sebebiyle de tercih edilebiliyor.

Vegan beslenme, hayvansal ürünleri tüketmeyen bir diyet türüdür. Bu beslenme şekli sadece bitkisel kaynaklardan besin almayı içerir ve et, süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal ürünleri dışlar. İşte vegan beslenmenin faydaları ve bazı zararları:

Faydaları…

Sağlığa Yararlıdır: Vegan beslenme, düşük doymuş yağ ve kolesterol içerdiği için kalp sağlığını koruyabilir.

Daha Fazla Lif: Veganlar genellikle daha fazla lif tüketir, bu da sindirim sağlığına olumlu katkıda bulunur.

Daha Düşük Tuz İçeriği: Vegan beslenme, daha düşük sodyum alımı sağlayarak tansiyonu düşürebilir.

Çevre Dostu: Hayvansal ürünlerin üretimi, çevresel etkilere yol açar. Vegan beslenme, çevresel sürdürülebilirliği teşvik eder.

Hayvan Hakları: Veganlar, hayvanların haklarını savunurlar ve onların kullanılmasına karşı çıkarlar.

Zararları…

Besin Eksiklikleri: Vegan beslenme, bazı besin maddeleri (örneğin B12 vitamini, demir, kalsiyum) eksikliğine yol açabilir. Bu eksiklikler, dikkatli planlama olmadan ortaya çıkabilir.

Yurtdışında yaşayan vegan beslenme savunucusu 39 yaşındaki sosyal medya fenomeni Zhanna Samsonova’nın ölümünün ardından akıllara gelen vegan beslenme ölümcül müdür sorusunu Uzman Diyetisyen Yeşim Nurdan Özkorucuklu şöyle yanıtlıyor: “Vegan beslenme ölümcüldür diye bir etiketleme yapmak doğru değil. Vegan beslenme, bilinçli ve dengeli bir şekilde uygulandığında sağlıklı bir seçenek olabilir ve birçok insan tarafından benimsenip uygulanabilir. Birçok araştırma, vegan beslenmenin sağlık açısından faydaları olduğunu göstermektedir. Ancak, her diyet gibi, vegan beslenme de doğru şekilde uygulanmadığında sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, vegan beslenmeyi düşünen veya uygulayan kişilerin, beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli bitkisel kaynaklardan yeterli besinleri almaları ve gerekirse besin takviyeleri kullanmaları gerekmektedir. Doğru beslenme planlaması ve bilinçli seçimlerle vegan beslenme sağlıklı bir yaşam tarzı olabilir.”

Vegan beslenmenin bireysel tercihlere, etik inançlara ve sağlıkla ilgili hususlara bağlı olduğunu belirten Özkorucuklu, vegan beslenme ile ilgilenen kişilerin dikkatli bir şekilde planlama yapması gerektiğini ve tüm besin gruplarından yeterli besinleri almasının oldukça önemli olduğunu belirtiyor. Özkorucuklu ayrıca herhangi bir diyet değişikliği yapmadan önce doktor ve beslenme uzmanı ile görüşmenin büyük önem taşıdığının altını çiziyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER