Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ülkü Akcüre

BURDUR TRAKTÖR FABRİKASI

İş-Bora Traktör Fabrikası 1984’te kapandı. Neden kapandı?

Kapandıktan sonra, internette, bu fabrikaya ortak olanlar veya bu traktörden alanlar şunları yazdı: “Ahmet Yıldırım: İş-Bora SD 4000’nin masrafı az, yakıtı az, marşı çok güzel, çift sürerken dönüşler rahat, adamı yormazdı keşke yeniden çıksa da alsak.

Halil Yıldız: Güzel traktördü. Fabrikayı yok edenlerin iki yakası bir araya gelmesin Allah katında.

Güleray Göker: Babam kurucu ortaklarındandı. Fırça sallayarak biriktirdiği parayla ortak olmuştu. Birikimi yok oldu. Allah bildiği yapsın.

Ahmet Binder: İş-Boramı hala kullanıyorum. Özellikleri diğer traktörlerde yok. Çocuk kilidi vardı, 12 ileri 4 geri vitesi vardı. Bu fabrika hala çalışsaydı diğer fabrikaları bitirirdi.

Akın Alar: Rahmetli babam, traktörle çifte giderken ‘Hadi Pehlivanım’ derdi.

Bayram Ercan: Ne fabrikalar kapanmadı ki Karaman Un Fabrikası, Yeşilova Battaniye, halı fabrikaları, Burdurluların umutla kurdukları bu fabrikalar tarumar edildi.

Nedir bu şikayetler? Bu traktör fabrikası nasıl kuruldu? Kim önder oldu?

Ömer Naci Bozkurt, 1971 yılında Burdur Valisi olur. Daha önce Emniyet Genel Müdürlüğü yapmış, İstanbul Hukuk mezunu, vatanperver, milliyetçi, hizmet aşığı.

Yukarıda sayılan bütün fabrikaların kuruluşu için harekete geçer. Tanıdığı kendi gibi milliyetçi iktisatçılara danışır ve 1971 sonlarında Japon İş-Bora traktör Fabrikasını kurmak için 100 kişilik bir müteşebbis heyeti kurar. Bu kurucular kuruludur. Japon şirketinden lisans alınır. Burdur yakınında Gökçebağ Beldesinde fabrika için uygun arsa alınır.

Fabrika projesi ve makineler Japonya’dan gelir. Bu ara kongre yapılarak izlenecek yol belirlenir.

Her şey Burdurluların lehinedir. İkinci bir olağanüstü kongre toplanır. O güne kadar kimsenin tanımadığı, kalın gözlüklü, tombul bir adam, ismi Turgut Özal’mış kongreye katılır. Burdurluların tanımadığı bir adamdır. Fabrikayı isterlerse satabileceklerini, yatırdıkları paranın 5-10 misli ödeme yapılacağını söyler. Kimse razı olmaz. Tarihçi Cemil Kocakünce, sokaklar karışır sonra kurtlar ortaya çıkar. 77 sonunda hakikaten sokaklar karışır, Çorum, Sivas, Maraş ve diğer illerde her gün binlerce olay, ölenler, iş hayatı-ticaret durur.

Amerika’nın “Bizim Çocuklar” dediği Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya ve arkadaşları ortaya çıkar. Evren, parmağını bir sağa bir sola sallayarak 17 yaşındaki gençleri idam sehpasına gönderir.

Turgut Özal başbakanlık Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatında Müsteşar Vekili oldu. 1980 ihtilalinden sonra ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı. 20 Mayıs 1983’te genel seçimde Anatan Partisi tek başına iktidara getirdi. Başbakan oldu, Bur-Trak (İş-Bora) traktörleri başta olmak üzere, Et Balık Kurumunu, süt-peynir fabrikalarını sattı. Milletin birikimi ve hayali Türkiye’nin ekonomisi yıkıldı. “Anayasa bir defa delinse” bir şey olmaz dedi.

İş-Bora Traktör Fabrikasını Burdur Valisi rahmetli büyük-saygın insan Ömer Naci bozkurt kurmuştu. Türkiye’de nadiren çıkan yatırımcı valilerden Recep Yazıcıoğlu, yaptıklarıyla halk arasında süper vali olarak anıldı. Ömer Naci Bozkurt da bir süper valiydi. Eski Kültür Bakanı Agah Oktay Güner, Ömer Naci için vatani için bir şeyler yapmak için çalışır. Sağlam iktisatçılardan ne yatırım yapacağı hakkında bilgi alır. Sözü dinlenir, vatanperver, çalışkan, fedakar bir insandı diyor.

Burdur’da yaptığı bu yatırımlarla birlikte Orta Asya’dan Türkiye’ye, Bilge Kağan‘dan Atatürk’e bir Türk tarih tarihi panoraması heykelleri dizisi yaptırmıştı. Proje, İstanbul Güzel Sanatlar Üniversitesine yaptırmıştı.

Afyon’da Büyük Taarruzu anlatan Kocatepe’den başlayıp Akören’de ki Zafer alanında biten bir gösteri güzargahı için milyonlarca lira gelmişti. Fakat netice ne oldu?

Fatih, mühim günlerde ilim adamlarını, şeyhleri, şairleri toplar onları dinler, müşavere ederdi. 3. Murat devrinde bu müşavere usulünün kalktığını, çocukları için yapılan sünnet düğününde değersiz insanlara ihsanlar dağıtıldığı sünneti yapan cerraha 10 bin altın verildiği, şimdide belediyelerin, üniversitelerin bu şekilde imkanlar sağladığı, bazı bürokratların 2-3 yerden maaşlar aldığını duyuyor, memleketini seven ve istikbalini düşünen insanlar olarak üzülüyoruz.

Geçen yazımda Yüksek Mimar Dinçer Akyaklı’nın eniştesi Dr. Asım Bey, Amerika’ya gelmiş olan Turgut Özal’dan Dostlar Sitesindeki hizmetinden dolayı alacağını istemek için otel lobisinde bekliyor. Özal görününce alacağını istiyor. Özal, “Sen bunu Adnan Kahveci’ye anlat” der ve uzaklaşır. Demek ki Sayın Özal, Dostlar Sitesindeki alacağını isteyen Dr. Asım Bey’i anlattığı gibi yüzlerce kişinin ortak olarak kurduğu ve birikimlerini, alın terini yatırdıkları ‘Bur-Trak’ fabrikasını da birilerine peşkeş çekerek insanları mağdur etmiş onlarda “Hakkımızı helal etmiyoruz, iki elimizde öbür dünyada” diyerek beddua etmektedirler.

Burdur’da 7 fabrika kuran, Bur-Trak’ı (İş-Bora) traktör fabrikasını kuran Ömer Naci Bozkurt’u rahmetle anıyorum. Kurucu 100 kişi arasında bulunduğum ve bir traktör parası yatırdığım bu şirketi, fabrikayı peşkeş çeken Özal’ı Allah’a havale ediyorum.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER