Sizlerin de bildiği gibi zaman buldukça gezmeyi ve fotoğraf çekmeyi seven birisiyim. Afyon’un tarihi bölgelerinde dolaşırken gördüğüm bir manzara beni çok üzdü. Önceki gün Afyon Kalesi eteklerinde tarihi dokunun içinden geçerken, kırık dökük, dışarıdan baktığınızda terk edilmiş bir binaya rastladım. Yanına yaklaştığımda duvarda yazılı bilgiyi görünce şaşırmadım desem yalan olur. Bu binanın kısaca hikayesini sizlere anlatmak istiyorum.
Selçuklu döneminde, Afyon Kalesinde esir olarak tutulan Karamanoğlu Yusuf Bey, serbest bırakılınca, bir şükür ifadesi olarak 1263-64 yıllarında kale eteklerinde bu mescidi yaptırmıştır. Kare planlı, tek kubbeli yapıldığı anlaşılan bu mescit sonraki yüzyıllarda kullanılmayınca harap duruma düşmüştür.
Bir görüşe göre kufi yazılı çinilerden yapılmış orijinal mihrabı, 1400’lü yıllarda buradan sökülüp Mısri Camisi mihrabına konulmuştur.
Günümüzde mescitten geriye sadece, fotoğrafta gördüğünüz duvarları kalmış, içerisi de adeta virane olmuş durumda. Ata yadigarı bu yapı öylece kurtarıcısını bekliyor.
Unesco tarafından Dünya Miras Listesine alınmış olan Ulu Camiden daha önce yapılmış olan bu caminin Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından neden incelemeye alınması gerekiyor. Ata yadigarı bir anıt eserin yok olmasına seyirci kalmamak da hepimizin görevi diye düşünüyorum. Buradan Afyonkarahisar Valiliğini, Afyonkarahisar Belediye Başkanlığını, Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünü göreve davet ediyorum.
YORUMLAR