Evet, var böyle bir şey; bazı insanların sesi diğerlerinden çok farklıve harikulade. Bu farklı ve harikulade sesin sahibi kadınsa ses güzelliği deniyor, erkekse ses yakışıklılığı deniyor.
Ve zaten haber sunumlarında, seslendirmelerde bunları görüyoruz, biliyoruz.
Bu konuda ünlü hastane zinciri Memorial’ın Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık’ın aktardıklarından kimi bilgileri sizin için derledim…
Ses, kişinin cinsiyetine, fiziksel yapısına ve yaşına uygun olması gerekiyor. Ancak bazen ses tonu kişinin yaşı, cinsiyeti veya fiziksel özellikleri ile uyuşmayan incelikte ya da kalınlıkta olabiliyor. Bireyin fiziksel özellikleri veya cinsiyeti ile uyuşmayan ses, aynı zamanda kişilerde gülme, jest ve mimik hareketlerinde bile anlam karmaşasına neden olabiliyor. Toplum içerisinde konuşurken çekinmeye, utanmaya ve hatta kişilerde özgüven kaybına yol açabilen bu durum ses estetiği ile çözüme kavuşabiliyor. Memorial Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, ses estetiği ve merak edilenleri hakkında bilgi verdi.
Ses Estetiği Nedir?
İnsanların hem sosyal hem de mesleki hayatlarında en önemli iletişim aracı sesleridir. Toplumsal algı açısından mevcut durumda ses algısı yerleşik olarak yaşa, cinsiyete ve fiziksel yapıya uygun olmalıdır. Bu değerlendirme kapsamında sesleri ile genel özellikleri uyumsuz olan bireyler toplumda ciddi sorunlar yaşayabilirler. Kişi; kendi fiziksel görünümüne ve sosyal statüsüne uygun olan sesi arzu eder. Her birey kendi fiziksel, ruhsal ve karakteristik yapısına uygun, aynı zamanda dışarıdan duyulduğunda güzel ve çekici bir ses tonuna sahip olmak ister. Günümüzde gelişen teknolojinin iletişim anlamında sağladığı alternatif kanallara rağmen insanların en sık kullandıkları yöntem sesleridir. Aslında, birçok kişi fiziksel olarak tanışmadan önce sesli olarak iletişim kurmaktadır.
Ses Estetiği Uygulamaları Nelerdir?
Ses estetiği, kişinin sesini cinsiyet ve sosyal, mesleki yaşamına uyumlamak için yapılan tüm uygulamaları kapsar. Bu uygulamalar; kişilerin etkileyici bir sese sahip olmasını ve bu sayede sosyal ve psikolojik pek çok kazanım elde etmesini sağlar ve bireyin ihtiyaçları göz önünde bulundurulur. Cerrahi veya cerrahi dışı yöntemler ile sesin inceltilmesi, ses frekansının artırılmasına (inceltilmesine) ses feminizasyonu denir. Sıklıkla cerrahiden önce veya sonra ses terapisi uygulanır. Bir konuşma dil patoloğu, sesinizin perdesini ayarlanmasına yardımcı olabilir. Erkek ve kadından erkeğe transgender bireylerde doğuştan veya sonradan kazanılmış birçok durum ses tonlarının genel yapılarına göre ince kalmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda ise ses kalınlaştırma ameliyatları, bu sorunu yaşayan kişiler için en kalıcı, başarılı ve güvenli çözümleri sunar. Ses kalınlaştırma ameliyatı ses tonu fiziksel özellikleri, cinsiyeti, yaşı, kişiliği ve toplumdaki konumu ile uyumsuz olan ve genel vücut yapısına göre sesi ince olan kişilerde uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Ses inceltme (feminizasyon) veya kalınlaştırma (maskülinizasyon) ameliyatlarının en büyük yararı, cinsiyet kimliğinizle daha yakından eşleşen bir ses elde edilebilmesidir.
Ses estetiği cerrahileri, ses tonundan rahatsız olan ve kendisine ve mesleki ortamına daha uyumlu bir sese sahip olmak isteyen sağlıklı bireylere de uygulanmaktadır. Cinsiyet değiştirmeye karar veren bireyler, yeni cinsel kimlikleriyle uyumlu bir ses tonuna sahip olmaya büyük önem verir. Fenotipik görünümde tamamlanan bu değişim ses tonuna yapılacak müdahale ile desteklenebilir. Ses estetiği ameliyatları ve ses değiştirme ameliyatları sayesinde bireyin cinsiyet değişikliği sonrası yaşına, fiziksel yapısına ve cinsel kimliğine uyumlu bir ses tonuna sahip olması sağlanmaktadır.
YORUMLAR