Bizim ülke gündemimiz elbet dünyadan farklıdır. Dünya bizim aklımıza gelmeyen ama dünyayı sarsan konuları çeşitli platformlarda tartışmaya açarken, bizde cahil politikacılar bir diğerine mesnetsiz iftiralar atıp seçimlerde üç beş oy fazla kapmanın derdine düşer.
Rivayet odur ki Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fetih için savaş verirken ve Bizans halkı var gücüyle buna karşı direnirken papazlar Ayasofya’da toplanıp meleklerin erkek mi dişi mi olduğunu tartışmaktaymış.
Aynen o gibi bir durum söz konusudur. Neyse, biz dönemlim esas konuya…
DAVOS’TA YAPAY ZEKA TARTIŞILACAK
Dünya Ekonomik Forumu pazartesi günü İsviçre’nin Davos kasabasında, ‘Güveni Yeniden İnşa Etmek’ temasıyla başladı.
Bloomberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümet yetkililerinden organizatörlerin İsrail-Hamas savaşındaki duruşu nedeniyle bu seneki Dünya Ekonomik Forumu Davos Zirvesi’ne katılmamalarını istediğini ileri sürdü.
Bloomberg’e konuşan kaynaklar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bugün başlayan zirveye katılmayı planladığını, ancak Erdoğan’ın talebinin ardından karar değiştirdiğini belirtti.
Biliyorsunuz zaten her yıl, İsviçre’nin kayak merkezlerinden birisi olan Davos kasabasında düzenlenen Forum’da, dünya liderleri, uluslararası şirketlerin yöneticileri, akademisyenler ve yardım kuruluşlarının temsilcileri bir araya geliyor. Davos, kapalı kapılar ardında toplantılar yapma fırsatı verdiği kadar dünyanın içinde bulunduğu sorunlarla ilgili de panellere ev sahipliği yapıyor. Söz gelimi, iklim krizinden gelir adaletsizliğine dünyanın sorunlarına çözümler aranan Davos’ta bu yıl gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu’nda ‘yapay zeka ile hızlı dönüşüm ortamında güvenin yeniden inşası’ da masaya yatırılacak.
YAPAY ZEKA YALAN SÖYLEYEBİLİR Mİ?
Yapay zeka bazıları için bir şey ifade etmeyebilir. Ancak dünyanın yapay zeka konusunda diken üstünde olduğunu belirtmekte fayda var.
İndependent Türkçe’den Anthony Cuthbertson’un aktardığına göre, yapay zeka girişimi Anthropic’ten araştırmacılara göre, yapay zeka sistemleri bir kez yalan söylemeye başladığında, bu durumu tersine çevirmek zor olabilir.
Yalan söyleyebilecek ve insanları kandırabilecek bir zekadan bahsediyoruz. Alıştığımız bilgisayarların dışında bir şey bu ve ne yapacaklarını kimse kestiremiyor.
Cuthbertson’un yazısından devam: “Yapay zeka girişimi Anthropic’teki araştırmacılar, Claude YZ sistemi veya OpenAI’nin ChatGPT’si gibi insan düzeyinde yeterliliğe sahip sohbet botlarının kullanıcıları kandırmak için yalan söylemeyi öğrenip öğrenemeyeceğini test etti.
Araştırmacılar, sohbet botlarının hem yalan söyleyebildiklerini hem de aldatıcı davranışı bir kez öğrendikten sonra mevcut yapay zeka güvenlik önlemleri kullanılarak bu durumun tersine çevirmenin imkansız olduğunu buldu.”
YAPAY ZEKA DAVOS’TA MASADA
Davos Zirvesi’nde yapay zekanın yanı sıra, Türkiye’nin gündeminde kendisine asla yer bulamayacak olan popülizmin yükselişi ve teknolojideki gelişmeler, tıp alanındaki hızlı gelişmelerin toplumu dönüştürmesi, robotik gelişmeler, dijitalleşme gibi konular da masaya yatırılacak ve tartışılacak diğer konuları oluşturuyor. Ayrıca forumlarda, bu yıl dünya genelinde yapılacak seçimler, olası salgın hastalıklar ve siber saldırılar da ele alınacak.
WEF: YAPAY ZEKA EN BÜYÜK RİSKLER ARASINDA
Dünya Ekonomik Forumu ya da uluslararası adıyla World Economic Forum’un
(WEF) küresel risk analizinde, kalıcı bir yaşam pahalılığı krizine ilişkin endişeler, yapay zeka (YP-AI) kaynaklı yanlış bilgi ve dezenformasyon ile toplumsal kutuplaşmanın iç içe geçmiş risklerinin bu yılın risk görünümünde belirleyici olduğuna vurgu yapılırken, yapay zeka teknolojilerinin olumsuz sonuçları en büyük riskler arasında olduğu bilgisi paylaşıldı. Bu yüzden WEF, bu yıl Davos’ta yapay zekayı ana temalarından birisi yaptı. Davos’ta düzenlenecek forumlarda yapay zekanın geçen ivme kazanmasıyla ortaya çıkan belirsizliklerin bertaraf edilmesi ve “Yapay zekayı herkesin yararına olacak şekilde nasıl kullanabiliriz” sorularına cevaplar aranacak.
Bu arada, yapay zeka dünyada da başka mecralarda tartışılmaya devam ediyor.
IMF: YAPAY ZEKA KÜRESEL İSTİHDAMIN YÜZDE 40’INI ETKİLEYECEK
Ticaret Bakanlığının CNN’i kaynak göstererek resmi sitesinden paylaştığı haber ise çalışan kesimi olumsuz etkileyeceğe benziyor: “Uluslararası Para Fonu (IMF), yapay zekanın küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileyeceği ve bu eğilimin ülkeler arası gelir eşitsizliğini daha da kötüleştirebileceği uyarısında bulundu.
IMF, yapay zekanın küresel istihdama olası etkilerine yönelik ‘Yapay Zeka ve İşin Geleceği’ başlıklı bir rapor yayımladı.
Raporda, yapay zekanın küresel ekonomiyi derinden değiştirmeye hazırlandığı ve bazı yorumcuların bunu yeni bir sanayi devrimine benzettiği belirtildi.
Yapay zekanın, ekonomiler ve toplumlara etkisini öngörmenin kolay olmadığına işaret edilen raporda, özellikle istihdam piyasasında üretkenliği artırmayı vaat eden yapay zekanın bazı işlerde ise insanların yerini alabileceği kaydedildi.
Raporda, yapay zekanın küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileyeceği vurgulanırken, çok sayıda gelişen ekonominin daha az sorunlar yaşayabileceği, aynı zamanda yapay zekanın avantajlarından ise daha az faydalanabileceği belirtildi.
Söz konusu durumun, ülkeler arası gelir eşitsizliğini daha da kötüleştirebileceği uyarısına yer verilen raporda, orta seviye çalışanları etkileyen önceki otomasyon dalgalarının aksine, yapay zekanın yarattığı işten çıkarılma risklerinin yüksek ücretli çalışanları da kapsadığı vurgulandı.
Konuya ilişkin ayrıca bir makale kaleme alan IMF Başkanı Kristalina Georgieva da yapay zekanın istihdam piyasasında yaratabileceği tehlikeye işaret ederek, “Çoğu senaryoda yapay zeka genel eşitsizliği daha da kötüleştirecek. Bu, teknolojinin toplumsal gerilimleri daha da artırmasını önlemek için politika yapıcıların erken davranarak ele alması gereken rahatsız edici bir eğilimdir.” değerlendirmesini yaptı.
Ülkelerin kapsamlı sosyal tedbirler almasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Georgieva, ‘Böylelikle, geçim kaynaklarını koruyarak ve eşitsizliği azaltarak yapay zeka geçişini daha kapsayıcı hale getirebiliriz’ ifadesini kullandı.
ELON MUSK’TAN YAPAY ZEKA İÇİN ‘VAROLUŞSAL RİSK’ UYARISI
Ajanslara düşen bir başka iç karartıcı haber ise Londra’dan geldi. Tesla, SpaceX ve sosyal medya platformu X’in sahibi Elon Musk, yapay zekanın insanlığın karşı karşıya olduğu en acil varoluşsal risk olduğuna işaret etti.
Musk, İngiltere’de düzenlenen Yapay Zeka Güvenliği Zirvesi kapsamında İngiliz ulusal haber ajansı PA Media’ya konuştu.
Yapay zekanın en büyük tehditlerden biri olduğuna dikkati çeken Musk, ‘İlk kez en akıllı insandan bile daha akıllı olacak bir şeyle karşı karşıyayız’ ifadelerini kullandı.
İnsanların en hızlı ya da en güçlü canlı olmamasına rağmen en zeki canlı olduğunu söyleyen Musk, yapay zekanın daha zeki olacağını kaydetti.
Musk, yapay zekayı insanlığın faydası için kullanmak gerektiğine vurgu yaparak, “Bence yapay zeka, karşı karşıya olduğumuz varoluşsal risklerden biri ve en acil olanı.” diye konuştu.
Yapay zeka güvenliği alanında dünyada gerçekleştirilen ilk etkinlik olan Yapay Zeka Güvenliği Zirvesi hakkında da konuşan Musk, etkinliğin zamanlamasının çok doğru olduğunu ifade etti.
Alanında gerçekleştirilen ilk zirve olma özelliğini taşıyan etkinlik, Nazi Almanyası’nın şifrelerinin kırıldığı ve kod çözme amaçlı bilgisayarların temellerinin atıldığı Milton Keynes kentindeki Bletchley Park’ta gerçekleştiriliyor.
İki gün sürecek etkinlik kapsamında yapay zekanın kamu yararına kullanılması ve riskleri ele alındı.
YORUMLAR